NewsyZdrowe słodkości z daktylami. Tak pyszne, że trudno się od nich oderwać

Zdrowe słodkości z daktylami. Tak pyszne, że trudno się od nich oderwać

„Garść daktyli dziennie czyni człowieka zdrowym i długowiecznym” – mawiają mieszkańcy Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, gdzie owoce daktylowca od dawna stanowią ważny element diety. Na pewno warto wprowadzić daktyle także do naszego jadłospisu. Oto kilka pomysłów na wykorzystanie tego specjału.

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

30.01.2023 12:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Daktyle jako składnik brownie

Za najsmaczniejszą odmianę daktyli uchodzi Medjool, znacznie większa od innych, mięsista i aromatyczna Warto je wykorzystać choćby do przygotowania pysznego, prostego brownie.

Zaczynamy od zmielenia w blenderze orzechów włoskich (szklanka). Dodajemy kakao (pół szklanki), daktyle, oczywiście bez pestek (1,5 szklanki) oraz niesolone, posiekane migdały (1/4 szklanki). Następnie powstałą masę przekładamy do kwadratowej, płaskiej formy. Lekko dociskamy i umieszczamy w lodówce na godzinę. Po schłodzeniu kroimy w kwadraciki, każdy przed podaniem posypujemy cynamonem.

Dacquoise

Jeden z ulubionych deserów Francuzów, w Polsce często nazywany po prostu dakłasem. Jak przygotować go w trochę mniej skomplikowanej wersji? Schłodzony serek mascarpone (250 g) oraz równie chłodną śmietanę 30-procentową (500 ml) miksujemy z cukrem pudrem (łyżka) oraz drobno posiekanymi orzechami włoskimi (50 g) i daktylami (około 10 sztuk). Możemy też dodać 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub odrobinę świeżego miąższu wanilii. Miksujemy, aż krem uzyska aksamitną konsystencję. Następnie dno pucharków do lodów wykładamy pokruszonymi bezami, nakładamy krem, po czym jeszcze jedną warstwę bez. Wierzch deseru dekorujemy daktylami lub świeżymi owocami: truskawkami, malinami czy borówkami.

Sałatka z pęczakiem, marchewką i daktylami

Daktyle to produkt bardzo uniwersalny, świetnie sprawdzą się choćby w orzeźwiającej, chrupiącej sałatce. Zaczynamy od ugotowania kaszy pęczak. Gdy jest jeszcze ciepła, mieszamy ją z dwoma łyżkami miodu, sokiem z cytryny oraz solidną szczyptą cynamonu. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy posiekane daktyle, suszone morele, rodzynki i orzechy włoskie (po pół szklanki). Na koniec dodajemy pokrojoną w cieniutkie wstążki marchewkę (najlepiej użyć do tego specjalnej obieraczki). Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, przynajmniej na godzinę. Serwujemy z listkami świeżej mięty.

Daktyle - baza domowych batonów energetycznych

Szukasz smacznej i pożywnej przekąski, która zapewni solidny zastrzyk energii? Wykorzystaj walory daktyli i przygotuj pyszne batony.

Daktyle Medjool (15 sztuk) miksujemy. Dodajemy drobno posiekane orzechy pekan (szklanka), błyskawiczne płatki owsiane (pół szklanki), nasiona chia (łyżka), ekstrakt waniliowy (łyżeczka), cynamon (pół łyżeczki) oraz szczyptę soli. Dokładanie mieszamy, a powstałą masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy i kroimy na niewielkie prostokąty. Pieczemy przez pół godziny w temperaturze około 100 st. Schładzamy i umieszczany w lodówce, przynajmniej na godzinę.

Daktylowy koktajl

Daktyle są nie tylko bardzo smaczne, ale również pełne wartości odżywczych, stanowią m.in. jedno z najbogatszych naturalnych źródeł salicylanów, czyli organicznych związków chemicznych, których działanie jest bardzo zbliżone do aspiryny – korzystnie wpływają na układ krążenia, łagodzą stany zapalne i obniżają gorączkę. Warto to wykorzystać, przygotowując pożywny koktaj.

Zadanie jest bardzo proste. Daktyle (6-8 sztuk) wystarczy zmiksować z jogurtem greckim (3/4 szklanki), mlekiem, krowim lub roślinnym (1/4 szklanki), schłodzonym bananem, ananasem (pół szklanki), ekstraktem waniliowym (łyżeczka) oraz cynamonem (szczypta).

Nadziewane daktyle

Owoce daktylowca świetnie sprawdzą się jako baza pysznych przekąsek, które na pewno zachwycą gości podczas domowych przyjęć.

Najlepiej sprawdzą się duże odmiany daktyli, zwłaszcza Medjool. Lekko je nacinamy, usuwamy pestkę i napełniamy farszem, np. z serka (śmietankowego lub koziego), posiekanych orzechów włoskich i miodu. Ciekawym pomysłem na nadzienie jest też masło orzechowe z dodatkiem pokruszonych chipsów czekoladowych. W wersji wytrawnej możemy podać daktyle z fetą, suszonymi pomidorami i płatkami chili.

Autor: Rafał Natorski

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na kluski leniwe z owocami: