Eklery z kremem budyniowym rozpływają się w ustach. Zbierzesz same pochwały

Eklery to klasyczny deser wywodzący się z Francji. Na dobre rozgościł się w polskich cukierniach. Z tym przepisem kultowy przysmak bez problemu odtworzysz w swoim domu.

Eklery z kremem budyniowymEklery z kremem budyniowym
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Nazwa słodkiego ciastka wywodzi się z języka francuskiego, a dokładniej od słowa "éclair", czyli błyskawica. Podobno wzięło się to stąd, że podłużny deser zjada się błyskawicznie. Nic w tym dziwnego, bo parzone ciasto wypełnione kremem budyniowym lub bitą śmietaną smakuje tak dobrze, że z talerza znika w mgnieniu oka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Eklery z kremem budyniowym rozpływają się w ustach. Zbierzesz same pochwały

Eklery z kremem budyniowym

Chrupiące i lekkie ciasto parzone wypełnione pysznym kremem budyniowym i oblane czekoladą to deser idealny na wszystkie okazje. Oczaruje ciocie na imieninach, zachwyci znajomych na imprezie i błyskawicznie przywoła uśmiech na twarzach najbliższych. Na dodatek do jego przygotowania nie trzeba mieć wcale umiejętności francuskich mistrzów cukiernictwa.

Składniki:

Ciasto:

  • 130 ml mleka,
  • 130 ml wody,
  • 130 g masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 160 g mąki pszennej tortowej,
  • 4 jajka.

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka,
  • 5 żółtek,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 200 g miękkiego masła.

Polewa:

  • 200 g czekolady mlecznej,
  • 50 ml śmietanki 30 proc.,
  • pistacje do posypania.


Sposób przygotowania:

Krok 1. Do rondelka wlej wodę oraz mleko, dodaj cukier, masło i podgrzewaj, aż się rozpuści. Następnie wsyp mąkę i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.

Ciasto parzone
Ciasto parzone © Pyszności

Krok 2. Powstałe ciasto przełóż do miski. Dodawaj stopniowo rozkłócone jajka, cały czas miksując. Masę przełóż do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj eklery. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 35 minut.

Eklery
Eklery © Pyszności

Krok 3. Do miski przełóż żółtka, dodaj do nich 130 ml mleka, mąkę oraz skrobię i wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj, wlej jajeczną masę i podgrzewaj, aż zacznie gęstnieć. Zdejmij z palnika, dodaj 100 g masła i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.

Masa budyniowa
Masa budyniowa © Pyszności

Krok 4. Upieczone eklery zanurz w roztopionej ze śmietanką mlecznej czekoladzie. Odłóż, by polewa nieco zastygła.

Polewa do eklerów
Polewa do eklerów © Pyszności

Krok 5. Do przestudzonego budyniu dodaj pozostałe masło i zmiksuj na jasną, gładką masę. Przełóż ją do rękawa cukierniczego. Eklery przetnij wzdłuż i wypełnij kremem budyniowym.

Eklery z budyniem
Eklery z budyniem © Pyszności

Krok 6. Posyp posiekanymi pistacjami. Możesz sięgnąć też po wiórki kokosowe lub pominąć ten dodatek. Smacznego!

Eklery z kremem budyniowym
Eklery z kremem budyniowym © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀