Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad

Proste, szybkie i smaczne — takie właśnie są te roladki z serem, szpinakiem i koperkiem. Idealnie sprawdzą się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na spotkaniu z przyjaciółmi. Kilka składników, chwila w piekarniku i gotowe.

Roladki z ciasta filo z pełnym smaku nadzieniemRoladki z ciasta filo z pełnym smaku farszem
Źródło zdjęć: © Adobe

Chociaż na początku może się wydawać, że w przepisie należy użyć ciasta francuskiego, tym razem korzystamy z filo. W przeciwieństwie do tego pierwszego, które jest grubsze i bardziej maślane, grecka wersja jest bardzo cienka i lekka, niemal przezroczyste. Dzięki temu roladki z filo stają się wyjątkowo chrupiące i delikatne, a jednocześnie nie są ciężkie, co sprawia, że farsz z sera i szpinaku lepiej się w nich komponuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grilla robię tureckie szaszłyki. Wszyscy pytają, co dodałem do marynaty

Czym jest ciasto filo?

Ciasto filo to niezwykle cienkie ciasto, które stanowi podstawę wielu tradycyjnych dań kuchni greckiej. Jego nazwa pochodzi od greckiego słowa "phyllo", czyli "liść", co doskonale oddaje jego delikatną, lekką strukturę. Przygotowuje się je z mąki, wody i odrobiny soli, a jego wyrabianie wymaga sporej precyzji i doświadczenia. W Grecji ciasto filo jest bardzo popularne i często wykorzystywane do dań takich jak spanakopita czy bougatsa, które cieszą się uznaniem zarówno mieszkańców, jak i turystów.

To ciasto jest niezwykle wszechstronne — można je używać do wypieków zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Wśród popularnych greckich dań z jego użyciem jest spanakopita, czyli placek ze szpinakiem i fetą lub bougatsa — tradycyjny grecki wypiek, który można nadziać kremem waniliowym, szpinakiem, mięsem lub serem. Oprócz tych typowo greckich potraw, z ciasta filo można również przygotować nasz dzisiejszy obiad, czyli roladki z farszem ze szpinaku i sera feta. To dziecinnie prosty, a przy tym smaczny przepis z wykorzystaniem ciasta filo, a równocześnie nieskomplikowany sposób, aby wpleść do swojej diety coś nowego.

Przepis na roladki z ciasta filo

Składniki:

  • 6 płatów ciasta filo,
  • 400 g sera feta,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 1 pęczek koperku,
  • 2 łyżki roztopionego masła.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej patelnię i podduś na niej świeży szpinak, aż zmniejszy objętość i odparuje nadmiar wody.
  2. Rozgnieć ser feta widelcem i wymieszaj z drobno posiekanym koperkiem oraz przygotowanym szpinakiem.
  3. Podziel ciasto filo na dwie części po 3 płaty każda, pokrój na kwadraty.
  4. Na kawałki ciasta nakładaj farsz, formuj roladki i smaruj je roztopionym masłem.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut, aż będą złociste i chrupiące.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej