Cukinię podaję na chrupko z miodem i fetą. Warzywna przekąska zachwyca smakiem i prostotą

Cukinia to jedno z najlepszych warzyw, które można kupić niemal przez cały rok. Ma na tyle uniwersalny smak, że można z nim czarować, kombinować i tworzyć wyjątkowe potrawy w różnych odsłonach. Moim odkryciem jest panierowana cukinia podana w nieco nietypowy sposób.

Cukinię podaję na chrupko z miodem i fetą. Warzywna przekąska zachwyca smakiem i prostotąPanierowana cukinia z fetą i miodem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Cukinia w panierce to danie, które od wielu lat gości w polskich domach. Postanowiłam nieco odświeżyć tę przekąskę i podkręcić jej smak wyjątkowymi dodatkami - słonym serem feta oraz miodem. Chrupkości dodają orzeszki piniowe, a zamiast klasycznej bułki tartej sięgnęłam po grubszą japońską paniekrę panko.

Panierowane cukinie z fetą i miodem

Ser feta i miód to duet, który doskonale znają fani greckiej kuchni. Dwa pozornie skrajnie różne składniki wspaniale się komponują - słodycz miodu świetnie równoważy się z wyrazistością sera. W połączeniu z chrupiącymi plasterkami cukinii dodatkami zyskujemy danie godne kulinarnego Oscara.

Chrupiące cukinie z miodem, fetą i orzeszkami piniowymi świetnie sprawdzą się w roli pysznej przekąski w zabiegane dni. Przygotowuję je także na spotkania rodzinne i imprezy ze znajomymi - przy każdej okazji niepozorne warzywo robi furorę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinię podaję na chrupko z miodem i fetą. Warzywna przekąska zachwyca smakiem i prostotą

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 3 jajka,
  • 10 łyżek mąki pszennej, 
  • 10 łyżek panierki panko, 
  • 50 g fety,
  • miód,
  • orzeszki piniowe,
  • olej roślinny.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Z cukinii odcinam końce i kroję je w średniej grubości plastry. W osobnych talerzach umieszczam mąkę pszenną, roztrzepane jajka oraz panierkę panko. Obtaczam po kolei plastry cukinii tak, aby panierka dobrze okleiła warzywo. Dzięki temu po usmażeniu przyjemnie będzie chrupać.

Panierowanie cukinii
Panierowanie cukinii © Pyszności

Krok 2. Na patelni rozgrzewam dość grubą warstwę oleju. Układam panierowane plastry cukinii i smażę z obu stron, aż apetycznie się zarumienią. Robię to na średniej mocy palnika, aby nie spalić panierki. Po usmażeniu odkładam na chwilę na kawałek ręcznika papierowego, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Smażenie cukinii
Smażenie cukinii © Pyszności

Krok 3. Usmażone cukinie układam na talerzu. Posypuję pokruszonym serem feta, polewam miodem i dorzucam orzeszki piniowe. Smaczna i prosta przekąska jest już gotowa. Smacznego!

Panierowane cukinie z fetą i miodem
Panierowane cukinie z fetą i miodem © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka