PrzepisKuchnia greckaCukinię podaję na chrupko z miodem i fetą. Warzywna przekąska zachwyca smakiem i prostotą

Cukinię podaję na chrupko z miodem i fetą. Warzywna przekąska zachwyca smakiem i prostotą

Panierowana cukinia z fetą i miodem
Panierowana cukinia z fetą i miodem
Źródło zdjęć: © Pyszności

17.07.2024 07:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Cukinia to jedno z najlepszych warzyw, które można kupić niemal przez cały rok. Ma na tyle uniwersalny smak, że można z nim czarować, kombinować i tworzyć wyjątkowe potrawy w różnych odsłonach. Moim odkryciem jest panierowana cukinia podana w nieco nietypowy sposób.

Cukinia w panierce to danie, które od wielu lat gości w polskich domach. Postanowiłam nieco odświeżyć tę przekąskę i podkręcić jej smak wyjątkowymi dodatkami - słonym serem feta oraz miodem. Chrupkości dodają orzeszki piniowe, a zamiast klasycznej bułki tartej sięgnęłam po grubszą japońską paniekrę panko.

Panierowane cukinie z fetą i miodem

Ser feta i miód to duet, który doskonale znają fani greckiej kuchni. Dwa pozornie skrajnie różne składniki wspaniale się komponują - słodycz miodu świetnie równoważy się z wyrazistością sera. W połączeniu z chrupiącymi plasterkami cukinii dodatkami zyskujemy danie godne kulinarnego Oscara.

Chrupiące cukinie z miodem, fetą i orzeszkami piniowymi świetnie sprawdzą się w roli pysznej przekąski w zabiegane dni. Przygotowuję je także na spotkania rodzinne i imprezy ze znajomymi - przy każdej okazji niepozorne warzywo robi furorę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 3 jajka,
  • 10 łyżek mąki pszennej, 
  • 10 łyżek panierki panko, 
  • 50 g fety,
  • miód,
  • orzeszki piniowe,
  • olej roślinny.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Z cukinii odcinam końce i kroję je w średniej grubości plastry. W osobnych talerzach umieszczam mąkę pszenną, roztrzepane jajka oraz panierkę panko. Obtaczam po kolei plastry cukinii tak, aby panierka dobrze okleiła warzywo. Dzięki temu po usmażeniu przyjemnie będzie chrupać.

Panierowanie cukinii
Panierowanie cukinii© Pyszności

Krok 2. Na patelni rozgrzewam dość grubą warstwę oleju. Układam panierowane plastry cukinii i smażę z obu stron, aż apetycznie się zarumienią. Robię to na średniej mocy palnika, aby nie spalić panierki. Po usmażeniu odkładam na chwilę na kawałek ręcznika papierowego, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Smażenie cukinii
Smażenie cukinii© Pyszności

Krok 3. Usmażone cukinie układam na talerzu. Posypuję pokruszonym serem feta, polewam miodem i dorzucam orzeszki piniowe. Smaczna i prosta przekąska jest już gotowa. Smacznego!

Panierowane cukinie z fetą i miodem
Panierowane cukinie z fetą i miodem© Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także