Na wczasach w Grecji spróbowałem tej zapiekanki. Smaczniejsza nawet od słynnej mousaki

Przepis na grecką zapiekankę, który za moment ci opiszę, to zdecydowanie jedna z moich ulubionych pamiątek przywiezionych z państwa Helladów. To lepsze niż magnes na lodówkę czy szklana kula. I na pewno znacznie bardziej użyteczne!

pasticio - pyszna zapiekanka rodem z Grecjipasticio - pyszna zapiekanka rodem z Grecji
Źródło zdjęć: © Canva | from_my_point_of_view

Pasticio to zapiekanka z makaronu, mięsa mielonego i sosu beszamelowego, którą można spotkać w domach i restauracjach większości krajów basenu Morza Śródziemnego. Jest podobna do słynnej mousaki, ale przygotowuje się ją szybciej i prościej, bo receptura nie zakłada używania bakłażanów i ziemniaków. Co ciekawe, sama nazwa pasticio (również znanej jako pastitsio), pochodzi od łacińskiego "pascicium", używanego w przenośni do określenia bałaganu. Cóż, według mnie w tym chaosie jest coś urzekającego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowo-czekoladowe kulki z pyszną niespodzianką. Takiego deseru nie da się odmówić

Kiedy pierwszy raz spróbowałem pasticio, wiedziałem już, że oto właśnie kolejna grecka potrawa totalnie mnie urzekła. Nie było wątpliwości, że będę chciał robić tę zapiekankę i to nie raz czy dwa razy w roku, lecz znacznie częściej. Jak przewidziałem, tak się stało. Znalazłem przepis — bardzo prosty, instynktowny i tani — i ruszyłem do kulinarnego boju. Efekt? Po prostu pycha! Serdecznie zachęcam do wypróbowania.

Grecka zapiekanka pasticio

Składniki:

  • 750 g mięsa mielonego (oryginalnie: wołowego),
  • 500 g surowego makaronu typu "rurki",
  • 800 g pomidorów,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 małe cebule lub 1 duża,
  • przyprawy: sól, pieprz, cynamon, kumin, oregano, tymianek.

Beszamel:

  • 100 g masła,
  • 100 g mąki,
  • 800 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • kostka sera żółtego (ok. 300 g),
  • 100 g sera feta,
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Prosta, szybka i tania. Taka jest grecka zapiekanka pasticio
Prosta, szybka i tania. Taka jest grecka zapiekanka pasticio © Canva | from_my_point_of_view

Sposób przygotowania:

  1. Na patelnię wylej trochę oliwy z oliwek. Zeszklij drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso mielone, przyprawy i smaż na małym ogniu.
  2. W międzyczasie pomidory obierz ze skóry (na przykład w ten sposób) i posiekaj je. Dodaj do mięsa i smaż do odparowania.
  3. Przygotuj sos beszamelowy: na głębokiej patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i do przygotowanej w ten sposób zasmażki stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając. Na koniec dopraw, dodaj starty ser, pokruszony ser feta i roztrzepane jajka.
  4. Naczynie żaroodporne natłuść. Wyłóż najpierw ugotowany makaron (trochę trzeba sobie zostawić), a następnie połowę sosu beszamelowego. Teraz czas na mięso z pomidorami. Na nim połóż pozostały makaron, a wierzch oblej jeszcze beszamelem.
  5. Piecz bez przykrycia w 180 stopniach. Góra musi być wyraźnie zarumieniona, zwykle wystarcza do tego pół godziny, ale lepiej bacznie obserwuj swoje pasticio. Lepiej nie spalić tego kulinarnego dzieła sztuki!

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia