Na wczasach w Grecji spróbowałem tej zapiekanki. Smaczniejsza nawet od słynnej mousaki

Przepis na grecką zapiekankę, który za moment ci opiszę, to zdecydowanie jedna z moich ulubionych pamiątek przywiezionych z państwa Helladów. To lepsze niż magnes na lodówkę czy szklana kula. I na pewno znacznie bardziej użyteczne!

pasticio - pyszna zapiekanka rodem z Grecjipasticio - pyszna zapiekanka rodem z Grecji
Źródło zdjęć: © Canva | from_my_point_of_view

Pasticio to zapiekanka z makaronu, mięsa mielonego i sosu beszamelowego, którą można spotkać w domach i restauracjach większości krajów basenu Morza Śródziemnego. Jest podobna do słynnej mousaki, ale przygotowuje się ją szybciej i prościej, bo receptura nie zakłada używania bakłażanów i ziemniaków. Co ciekawe, sama nazwa pasticio (również znanej jako pastitsio), pochodzi od łacińskiego "pascicium", używanego w przenośni do określenia bałaganu. Cóż, według mnie w tym chaosie jest coś urzekającego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowo-czekoladowe kulki z pyszną niespodzianką. Takiego deseru nie da się odmówić

Kiedy pierwszy raz spróbowałem pasticio, wiedziałem już, że oto właśnie kolejna grecka potrawa totalnie mnie urzekła. Nie było wątpliwości, że będę chciał robić tę zapiekankę i to nie raz czy dwa razy w roku, lecz znacznie częściej. Jak przewidziałem, tak się stało. Znalazłem przepis — bardzo prosty, instynktowny i tani — i ruszyłem do kulinarnego boju. Efekt? Po prostu pycha! Serdecznie zachęcam do wypróbowania.

Grecka zapiekanka pasticio

Składniki:

  • 750 g mięsa mielonego (oryginalnie: wołowego),
  • 500 g surowego makaronu typu "rurki",
  • 800 g pomidorów,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 małe cebule lub 1 duża,
  • przyprawy: sól, pieprz, cynamon, kumin, oregano, tymianek.

Beszamel:

  • 100 g masła,
  • 100 g mąki,
  • 800 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • kostka sera żółtego (ok. 300 g),
  • 100 g sera feta,
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Prosta, szybka i tania. Taka jest grecka zapiekanka pasticio
Prosta, szybka i tania. Taka jest grecka zapiekanka pasticio © Canva | from_my_point_of_view

Sposób przygotowania:

  1. Na patelnię wylej trochę oliwy z oliwek. Zeszklij drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso mielone, przyprawy i smaż na małym ogniu.
  2. W międzyczasie pomidory obierz ze skóry (na przykład w ten sposób) i posiekaj je. Dodaj do mięsa i smaż do odparowania.
  3. Przygotuj sos beszamelowy: na głębokiej patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i do przygotowanej w ten sposób zasmażki stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając. Na koniec dopraw, dodaj starty ser, pokruszony ser feta i roztrzepane jajka.
  4. Naczynie żaroodporne natłuść. Wyłóż najpierw ugotowany makaron (trochę trzeba sobie zostawić), a następnie połowę sosu beszamelowego. Teraz czas na mięso z pomidorami. Na nim połóż pozostały makaron, a wierzch oblej jeszcze beszamelem.
  5. Piecz bez przykrycia w 180 stopniach. Góra musi być wyraźnie zarumieniona, zwykle wystarcza do tego pół godziny, ale lepiej bacznie obserwuj swoje pasticio. Lepiej nie spalić tego kulinarnego dzieła sztuki!
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci