Na wczasach w Grecji spróbowałem tej zapiekanki. Smaczniejsza nawet od słynnej mousaki
Przepis na grecką zapiekankę, który za moment ci opiszę, to zdecydowanie jedna z moich ulubionych pamiątek przywiezionych z państwa Helladów. To lepsze niż magnes na lodówkę czy szklana kula. I na pewno znacznie bardziej użyteczne!
26.06.2024 | aktual.: 26.06.2024 09:46
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pasticio to zapiekanka z makaronu, mięsa mielonego i sosu beszamelowego, którą można spotkać w domach i restauracjach większości krajów basenu Morza Śródziemnego. Jest podobna do słynnej mousaki, ale przygotowuje się ją szybciej i prościej, bo receptura nie zakłada używania bakłażanów i ziemniaków. Co ciekawe, sama nazwa pasticio (również znanej jako pastitsio), pochodzi od łacińskiego "pascicium", używanego w przenośni do określenia bałaganu. Cóż, według mnie w tym chaosie jest coś urzekającego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy pierwszy raz spróbowałem pasticio, wiedziałem już, że oto właśnie kolejna grecka potrawa totalnie mnie urzekła. Nie było wątpliwości, że będę chciał robić tę zapiekankę i to nie raz czy dwa razy w roku, lecz znacznie częściej. Jak przewidziałem, tak się stało. Znalazłem przepis — bardzo prosty, instynktowny i tani — i ruszyłem do kulinarnego boju. Efekt? Po prostu pycha! Serdecznie zachęcam do wypróbowania.
Grecka zapiekanka pasticio
Składniki:
- 750 g mięsa mielonego (oryginalnie: wołowego),
- 500 g surowego makaronu typu "rurki",
- 800 g pomidorów,
- oliwa z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 małe cebule lub 1 duża,
- przyprawy: sól, pieprz, cynamon, kumin, oregano, tymianek.
Beszamel:
- 100 g masła,
- 100 g mąki,
- 800 ml mleka,
- 2 jajka,
- kostka sera żółtego (ok. 300 g),
- 100 g sera feta,
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
- Na patelnię wylej trochę oliwy z oliwek. Zeszklij drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso mielone, przyprawy i smaż na małym ogniu.
- W międzyczasie pomidory obierz ze skóry (na przykład w ten sposób) i posiekaj je. Dodaj do mięsa i smaż do odparowania.
- Przygotuj sos beszamelowy: na głębokiej patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i do przygotowanej w ten sposób zasmażki stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając. Na koniec dopraw, dodaj starty ser, pokruszony ser feta i roztrzepane jajka.
- Naczynie żaroodporne natłuść. Wyłóż najpierw ugotowany makaron (trochę trzeba sobie zostawić), a następnie połowę sosu beszamelowego. Teraz czas na mięso z pomidorami. Na nim połóż pozostały makaron, a wierzch oblej jeszcze beszamelem.
- Piecz bez przykrycia w 180 stopniach. Góra musi być wyraźnie zarumieniona, zwykle wystarcza do tego pół godziny, ale lepiej bacznie obserwuj swoje pasticio. Lepiej nie spalić tego kulinarnego dzieła sztuki!