Moja mama robi placki nawet z młodych ziemniaków. Wychodzą jej dzięki tej sztuczce

Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni, którą kochamy wszyscy. Niezależnie od tego, czy wolimy je na słodko ze śmietaną i cukrem, czy na wytrawnie z gulaszem, jedno jest pewne: muszą być idealnie chrupiące i delikatne w środku. Jak osiągnąć ten kulinarny sukces? Okazuje się, że sekret idealnych placków ziemniaczanych z młodych ziemniaków zna moja mama!

Moja mama robi placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Wychodzą jej dzięki łatwej sztuczceMoja mama robi placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Wychodzą jej dzięki łatwej sztuczce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Placki ziemniaczane to klasyk, który gości na polskich stołach od pokoleń. Niezależnie od tego, czy podajemy je z cukrem i śmietaną, czy z gulaszem, wszyscy kochamy ich chrupiącą i delikatną konsystencję. Jeśli chcesz, aby twoje placki ziemniaczane z młodych ziemniaków były perfekcyjne, musisz znać pewien trik, który moja mama stosuje od lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dutch baby w wytrawnym wydaniu stał się ulubionym pomysłem na pyszne śniadanie

Triki na idealne placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Młode ziemniaki doskonale nadają się na placki, ale trzeba o czymś pamiętać. W przeciwieństwie do starszych ziemniaków, zawierają one mniej skrobi. To właśnie ona odpowiada za to, aby placki się trzymały i były chrupiące. Dlatego po starciu ziemniaków, do masy należy dodać odrobinę mąki ziemniaczanej.

Drugim trikiem mojej mamy jest dodanie startej cebuli tuż przed smażeniem. Dzięki temu placki zyskają piękny złoty kolor i wyjątkowy smak.

Przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków (waga po obraniu),
  • 1 duża cebula,
  • 1 jajko,
  • 1-2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie),
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Możesz również zmielić je w maszynce do mielenia mięsa.
  2. Ziemniaki odciśnij z nadmiaru soku za pomocą gazy. Odciśniętą wodę odstaw na 10 minut.
  3. Po tym czasie ostrożnie wylej wodę z miski, a na dnie pozostanie skrobia. Dodaj ją do ziemniaków.
  4. Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko, opcjonalnie śmietanę, sól i pieprz.
  5. Cebulę zetrzyj na tarce o średnich lub dużych oczkach i dodaj do masy ziemniaczanej. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Na patelni rozgrzej olej. Powinno go być tyle, aby idealnie pokrywał całą powierzchnię patelni.
  7. Nakładaj porcje ciasta na patelnię za pomocą łyżki lub chochelki. Smaż placki na niewielkim ogniu, aż z obu stron będą złociste i chrupiące.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do ciasta na placki możesz dodać posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek.
  • Jeśli chcesz, aby placki były bardziej pikantne, dodaj do ciasta szczyptę papryki chili lub pieprzu cayenne.
  • Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków doskonale smakują ze śmietaną, gulaszem, sosem grzybowym lub jajecznicą.

Stosując te proste triki, z łatwością przygotujesz pyszne i chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat