Moja mama robi placki nawet z młodych ziemniaków. Wychodzą jej dzięki tej sztuczce

Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni, którą kochamy wszyscy. Niezależnie od tego, czy wolimy je na słodko ze śmietaną i cukrem, czy na wytrawnie z gulaszem, jedno jest pewne: muszą być idealnie chrupiące i delikatne w środku. Jak osiągnąć ten kulinarny sukces? Okazuje się, że sekret idealnych placków ziemniaczanych z młodych ziemniaków zna moja mama!

Moja mama robi placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Wychodzą jej dzięki łatwej sztuczceMoja mama robi placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Wychodzą jej dzięki łatwej sztuczce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Placki ziemniaczane to klasyk, który gości na polskich stołach od pokoleń. Niezależnie od tego, czy podajemy je z cukrem i śmietaną, czy z gulaszem, wszyscy kochamy ich chrupiącą i delikatną konsystencję. Jeśli chcesz, aby twoje placki ziemniaczane z młodych ziemniaków były perfekcyjne, musisz znać pewien trik, który moja mama stosuje od lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dutch baby w wytrawnym wydaniu stał się ulubionym pomysłem na pyszne śniadanie

Triki na idealne placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Młode ziemniaki doskonale nadają się na placki, ale trzeba o czymś pamiętać. W przeciwieństwie do starszych ziemniaków, zawierają one mniej skrobi. To właśnie ona odpowiada za to, aby placki się trzymały i były chrupiące. Dlatego po starciu ziemniaków, do masy należy dodać odrobinę mąki ziemniaczanej.

Drugim trikiem mojej mamy jest dodanie startej cebuli tuż przed smażeniem. Dzięki temu placki zyskają piękny złoty kolor i wyjątkowy smak.

Przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków (waga po obraniu),
  • 1 duża cebula,
  • 1 jajko,
  • 1-2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie),
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Możesz również zmielić je w maszynce do mielenia mięsa.
  2. Ziemniaki odciśnij z nadmiaru soku za pomocą gazy. Odciśniętą wodę odstaw na 10 minut.
  3. Po tym czasie ostrożnie wylej wodę z miski, a na dnie pozostanie skrobia. Dodaj ją do ziemniaków.
  4. Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko, opcjonalnie śmietanę, sól i pieprz.
  5. Cebulę zetrzyj na tarce o średnich lub dużych oczkach i dodaj do masy ziemniaczanej. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Na patelni rozgrzej olej. Powinno go być tyle, aby idealnie pokrywał całą powierzchnię patelni.
  7. Nakładaj porcje ciasta na patelnię za pomocą łyżki lub chochelki. Smaż placki na niewielkim ogniu, aż z obu stron będą złociste i chrupiące.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do ciasta na placki możesz dodać posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek.
  • Jeśli chcesz, aby placki były bardziej pikantne, dodaj do ciasta szczyptę papryki chili lub pieprzu cayenne.
  • Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków doskonale smakują ze śmietaną, gulaszem, sosem grzybowym lub jajecznicą.

Stosując te proste triki, z łatwością przygotujesz pyszne i chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥