PrzepisPrzekąskiPyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Chrupiące gniazdka z ciasta filo
Chrupiące gniazdka z ciasta filo
Źródło zdjęć: © Pyszności

22.09.2024 12:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ciasto filo pozostaje zdecydowanie w cieniu ciasta francuskiego. W tym przepisie gra jednak pierwsze skrzypce, otulając chrupiącą skorupką szpinak, jajka oraz sery. Prosty przepis świetnie sprawdzi się na szybki obiad, efektowną przekąskę lub ciepłą kolację.

Inspiracją do tego przepisu było chaczapuri. W sercu placka znajduje się najczęściej jajko i mieszkanka gruzińskich serów, jednak tutaj podstawą jest ciasto filo. To niezwykle cienkie, niedrożdżowe ciasto warstwowe, które jest podstawą wielu pysznych dań w kuchni bałkańskiej i śródziemnomorskiej. Nazwa "filo" pochodzi z języka greckiego i oznacza "liść", co doskonale oddaje jego delikatną, papierową strukturę. W tym przepisie sprawdza się ona znakomicie, otulając jajeczno-serowy farsz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące gniazdka z ciasta filo

To przepis, który wygląda efektownie, a jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Możesz je podać jako danie główne lub jako przystawkę. Opcji jest naprawdę sporo, więc zdecydowanie warto mieć ten przepis w zanadrzu, w szczególności, gdy w sklepie wpadnie w oko ciasto filo.

Składniki:

  • 8 arkuszy ciasta filo,
  • 60 g roztopionego masła,
  • 200 g sera feta,
  • 280 g tartej mozzarelli,
  • 360 g rozdrobnionego szpinaku,
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 4 jajka,
  • 40 g płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Arkusz ciasta filo posmaruj roztopionym masłem. Połóż drugi arkusz i posyp go startym serem, fetą oraz szpinakiem.

Ciasto filo z dodatkami
Ciasto filo z dodatkami© Pyszności

Krok 2. Posyp suszonym czosnkiem i zbierz brzegi, formując gniazdo. Ułóż na blaszce z papierem do pieczenia.

Gniazda z ciasta
Gniazda z ciasta© Pyszności

Krok 3. Polej roztopionym masłem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 20 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i do każdej sakiewki wbij jajko. posyp płatkami migdałów i zapiekaj przez kolejne 8 minut. Smacznego!

Chrupiące gniazdka z ciasta filo
Chrupiące gniazdka z ciasta filo© Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także