PrzepisPrzekąskiPyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Ciasto filo pozostaje zdecydowanie w cieniu ciasta francuskiego. W tym przepisie gra jednak pierwsze skrzypce, otulając chrupiącą skorupką szpinak, jajka oraz sery. Prosty przepis świetnie sprawdzi się na szybki obiad, efektowną przekąskę lub ciepłą kolację.

Chrupiące gniazdka z ciasta filo
Chrupiące gniazdka z ciasta filo
Źródło zdjęć: © Pyszności

22.09.2024 12:33

Inspiracją do tego przepisu było chaczapuri. W sercu placka znajduje się najczęściej jajko i mieszkanka gruzińskich serów, jednak tutaj podstawą jest ciasto filo. To niezwykle cienkie, niedrożdżowe ciasto warstwowe, które jest podstawą wielu pysznych dań w kuchni bałkańskiej i śródziemnomorskiej. Nazwa "filo" pochodzi z języka greckiego i oznacza "liść", co doskonale oddaje jego delikatną, papierową strukturę. W tym przepisie sprawdza się ona znakomicie, otulając jajeczno-serowy farsz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące gniazdka z ciasta filo

To przepis, który wygląda efektownie, a jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Możesz je podać jako danie główne lub jako przystawkę. Opcji jest naprawdę sporo, więc zdecydowanie warto mieć ten przepis w zanadrzu, w szczególności, gdy w sklepie wpadnie w oko ciasto filo.

Składniki:

  • 8 arkuszy ciasta filo,
  • 60 g roztopionego masła,
  • 200 g sera feta,
  • 280 g tartej mozzarelli,
  • 360 g rozdrobnionego szpinaku,
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 4 jajka,
  • 40 g płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Arkusz ciasta filo posmaruj roztopionym masłem. Połóż drugi arkusz i posyp go startym serem, fetą oraz szpinakiem.

Ciasto filo z dodatkami
Ciasto filo z dodatkami© Pyszności

Krok 2. Posyp suszonym czosnkiem i zbierz brzegi, formując gniazdo. Ułóż na blaszce z papierem do pieczenia.

Gniazda z ciasta
Gniazda z ciasta© Pyszności

Krok 3. Polej roztopionym masłem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 20 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i do każdej sakiewki wbij jajko. posyp płatkami migdałów i zapiekaj przez kolejne 8 minut. Smacznego!

Chrupiące gniazdka z ciasta filo
Chrupiące gniazdka z ciasta filo© Pyszności
przepiswideociasto filo
Wybrane dla Ciebie