Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło
Ciasto filo pozostaje zdecydowanie w cieniu ciasta francuskiego. W tym przepisie gra jednak pierwsze skrzypce, otulając chrupiącą skorupką szpinak, jajka oraz sery. Prosty przepis świetnie sprawdzi się na szybki obiad, efektowną przekąskę lub ciepłą kolację.
22.09.2024 12:33
Inspiracją do tego przepisu było chaczapuri. W sercu placka znajduje się najczęściej jajko i mieszkanka gruzińskich serów, jednak tutaj podstawą jest ciasto filo. To niezwykle cienkie, niedrożdżowe ciasto warstwowe, które jest podstawą wielu pysznych dań w kuchni bałkańskiej i śródziemnomorskiej. Nazwa "filo" pochodzi z języka greckiego i oznacza "liść", co doskonale oddaje jego delikatną, papierową strukturę. W tym przepisie sprawdza się ona znakomicie, otulając jajeczno-serowy farsz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiące gniazdka z ciasta filo
To przepis, który wygląda efektownie, a jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Możesz je podać jako danie główne lub jako przystawkę. Opcji jest naprawdę sporo, więc zdecydowanie warto mieć ten przepis w zanadrzu, w szczególności, gdy w sklepie wpadnie w oko ciasto filo.
Składniki:
- 8 arkuszy ciasta filo,
- 60 g roztopionego masła,
- 200 g sera feta,
- 280 g tartej mozzarelli,
- 360 g rozdrobnionego szpinaku,
- 2 łyżeczki suszonego czosnku,
- 4 jajka,
- 40 g płatków migdałowych.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Arkusz ciasta filo posmaruj roztopionym masłem. Połóż drugi arkusz i posyp go startym serem, fetą oraz szpinakiem.
Krok 2. Posyp suszonym czosnkiem i zbierz brzegi, formując gniazdo. Ułóż na blaszce z papierem do pieczenia.
Krok 3. Polej roztopionym masłem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 20 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i do każdej sakiewki wbij jajko. posyp płatkami migdałów i zapiekaj przez kolejne 8 minut. Smacznego!