Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Ciasto filo pozostaje zdecydowanie w cieniu ciasta francuskiego. W tym przepisie gra jednak pierwsze skrzypce, otulając chrupiącą skorupką szpinak, jajka oraz sery. Prosty przepis świetnie sprawdzi się na szybki obiad, efektowną przekąskę lub ciepłą kolację.

Chrupiące gniazdka z ciasta filoChrupiące gniazdka z ciasta filo
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Inspiracją do tego przepisu było chaczapuri. W sercu placka znajduje się najczęściej jajko i mieszkanka gruzińskich serów, jednak tutaj podstawą jest ciasto filo. To niezwykle cienkie, niedrożdżowe ciasto warstwowe, które jest podstawą wielu pysznych dań w kuchni bałkańskiej i śródziemnomorskiej. Nazwa "filo" pochodzi z języka greckiego i oznacza "liść", co doskonale oddaje jego delikatną, papierową strukturę. W tym przepisie sprawdza się ona znakomicie, otulając jajeczno-serowy farsz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Chrupiące gniazdka z ciasta filo

To przepis, który wygląda efektownie, a jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Możesz je podać jako danie główne lub jako przystawkę. Opcji jest naprawdę sporo, więc zdecydowanie warto mieć ten przepis w zanadrzu, w szczególności, gdy w sklepie wpadnie w oko ciasto filo.

Składniki:

  • 8 arkuszy ciasta filo,
  • 60 g roztopionego masła,
  • 200 g sera feta,
  • 280 g tartej mozzarelli,
  • 360 g rozdrobnionego szpinaku,
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 4 jajka,
  • 40 g płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Arkusz ciasta filo posmaruj roztopionym masłem. Połóż drugi arkusz i posyp go startym serem, fetą oraz szpinakiem.

Ciasto filo z dodatkami
Ciasto filo z dodatkami © Pyszności

Krok 2. Posyp suszonym czosnkiem i zbierz brzegi, formując gniazdo. Ułóż na blaszce z papierem do pieczenia.

Gniazda z ciasta
Gniazda z ciasta © Pyszności

Krok 3. Polej roztopionym masłem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 20 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i do każdej sakiewki wbij jajko. posyp płatkami migdałów i zapiekaj przez kolejne 8 minut. Smacznego!

Chrupiące gniazdka z ciasta filo
Chrupiące gniazdka z ciasta filo © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej