Ewa Wachowicz pokazała, jak robi holenderski fast food. Kebab się nie umywa

Jest prosty w przygotowaniu i w przeciwieństwie do kebabów z budki wypada całkiem zdrowo i lekko. To holenderski klasyk, który szybko rozkocha w sobie również Polaków.

Ewa Wachowicz poleca kapsalonEwa Wachowicz poleca kapsalon
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Ewa Malinowska

Kapsalon to przepis na domowy fast food, którym zajadać się będą zarówno dzieci i dorośli. To coś pomiędzy zapiekanką a klasycznym daniem. Wystarczy włożyć składniki do foremki, zapiec i delektować się smakiem. Z przepisem Ewy Wachowicz wyjdzie nawet tym, którzy w kuchni mają dwie lewe ręce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Eklery z kremem budyniowym rozpływają się w ustach. Zbierzesz same pochwały

Skąd wziął się kapsalon?

Kapsalon w języku niderlandzkim oznacza dosłownie "salon fryzjerski". Jak można się zatem domyślić- pomysłodawcą tej potrawy był Nathaniël Gomes, fryzjer z Rotterdamu. Postanowił połączyć siły ze znajdującą się niedaleko jego salonu restauracją, która serwuje shoarmę (kurczak w aromatycznych przyprawach, serwowany w kawałkach). Fryzjer połączył swoje ulubione składniki w jedną potrawę, restauracja zapiekła je w piecu i tak w 2003 roku powstał kapsalon. Możemy tylko być wdzięczni za taką kreatywność.

W Holandii to jeden z najpopularniejszych fast foodów. Połączenie warstw mięsa, frytek i warzyw szybko wyszło poza kraj tulipanów, podbijając kubki smakowe również w Polsce.

Przepis na kapsalon

Kapsalon to potrawa warstwowa, trochę jak znana wszystkim sałatka gyrosowa. Na samym dole znajdują się upieczone frytki, później kawałki kurczaka, ser, sałatka i sos czosnkowy. Zdecydowanie nie da się tutaj nudzić, bo różnorodność jest naprawdę spora.

Pysznu kapsalon z warzywami
Pysznu kapsalon z warzywami © Adobe Stock | FomaA

Ewa Wachowicz stawia na piersi w aromatycznych przyprawach, domowe frytki i chrupiące warzywa. To połączenie, które zdecydowanie możemy okrzyknąć idealnym.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka,
  • 1 łyżka mieszanki przypraw (mielony kumin, kurkuma, papryka słodka i ostra, sól i pieprz),
  • 3 łyżki oleju,
  • 100 g sera żółtego w kawałku.

Frytki

  • 7 ziemniaków,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól.

Sałatka

  • 1/4 główki kapusty pekińskiej,
  • pomidorki koktajlowe,
  • 1 zielony ogórek,
  • 1 czerwona cebula,
  • sól i pieprz do smaku.

Sos

  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Filety pokrój w kostkę i przełóż do miski.
  2. Dodaj olej, przyprawy i dobrze wymieszaj. Wstaw do lodówki.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w grube słupki.
  4. Zanurz frytki w zimnej wodzie, przepłucz i odcedź. Powtórz to 3-4 razy.
  5. Na koniec zalej wodą, dodaj cukier i odstaw na kilka minut.
  6. Wyciągnij z wody, osusz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Posól, skropl olejem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut. W połowie pieczenia przewróć frytki na drugą stronę.
  8. Jogurt wymieszaj z majonezem, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  9. Kapustą poszatkuj, ogórki i cebulę pokrój w plastry, a pomidorki koktajlowe podziel na pół.
  10. Wszystkie warzywa przełóż do miski i dodaj łyżkę sosu.
  11. Mięso z kurczaka usmaż na patelni.
  12. Na dno aluminiowych foremek wyłóż upieczone frytki, dodaj mięso i posyp startym serem.
  13. Wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.
  14. Wyciągnij z piekarnika, nałóż sałatkę.
  15. Polej sosem czosnkowym.

Kapsalon możesz podać dodatkowo z pokrojonymi pomidorkami i ogórkiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa