Ewa Wachowicz pokazała, jak robi holenderski fast food. Kebab się nie umywa
Jest prosty w przygotowaniu i w przeciwieństwie do kebabów z budki wypada całkiem zdrowo i lekko. To holenderski klasyk, który szybko rozkocha w sobie również Polaków.
Kapsalon to przepis na domowy fast food, którym zajadać się będą zarówno dzieci i dorośli. To coś pomiędzy zapiekanką a klasycznym daniem. Wystarczy włożyć składniki do foremki, zapiec i delektować się smakiem. Z przepisem Ewy Wachowicz wyjdzie nawet tym, którzy w kuchni mają dwie lewe ręce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Eklery z kremem budyniowym rozpływają się w ustach. Zbierzesz same pochwały
Skąd wziął się kapsalon?
Kapsalon w języku niderlandzkim oznacza dosłownie "salon fryzjerski". Jak można się zatem domyślić- pomysłodawcą tej potrawy był Nathaniël Gomes, fryzjer z Rotterdamu. Postanowił połączyć siły ze znajdującą się niedaleko jego salonu restauracją, która serwuje shoarmę (kurczak w aromatycznych przyprawach, serwowany w kawałkach). Fryzjer połączył swoje ulubione składniki w jedną potrawę, restauracja zapiekła je w piecu i tak w 2003 roku powstał kapsalon. Możemy tylko być wdzięczni za taką kreatywność.
W Holandii to jeden z najpopularniejszych fast foodów. Połączenie warstw mięsa, frytek i warzyw szybko wyszło poza kraj tulipanów, podbijając kubki smakowe również w Polsce.
Przepis na kapsalon
Kapsalon to potrawa warstwowa, trochę jak znana wszystkim sałatka gyrosowa. Na samym dole znajdują się upieczone frytki, później kawałki kurczaka, ser, sałatka i sos czosnkowy. Zdecydowanie nie da się tutaj nudzić, bo różnorodność jest naprawdę spora.
Ewa Wachowicz stawia na piersi w aromatycznych przyprawach, domowe frytki i chrupiące warzywa. To połączenie, które zdecydowanie możemy okrzyknąć idealnym.
Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka,
- 1 łyżka mieszanki przypraw (mielony kumin, kurkuma, papryka słodka i ostra, sól i pieprz),
- 3 łyżki oleju,
- 100 g sera żółtego w kawałku.
Frytki
- 7 ziemniaków,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 2 łyżki oleju,
- sól.
Sałatka
- 1/4 główki kapusty pekińskiej,
- pomidorki koktajlowe,
- 1 zielony ogórek,
- 1 czerwona cebula,
- sól i pieprz do smaku.
Sos
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Filety pokrój w kostkę i przełóż do miski.
- Dodaj olej, przyprawy i dobrze wymieszaj. Wstaw do lodówki.
- Ziemniaki obierz i pokrój w grube słupki.
- Zanurz frytki w zimnej wodzie, przepłucz i odcedź. Powtórz to 3-4 razy.
- Na koniec zalej wodą, dodaj cukier i odstaw na kilka minut.
- Wyciągnij z wody, osusz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posól, skropl olejem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut. W połowie pieczenia przewróć frytki na drugą stronę.
- Jogurt wymieszaj z majonezem, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Kapustą poszatkuj, ogórki i cebulę pokrój w plastry, a pomidorki koktajlowe podziel na pół.
- Wszystkie warzywa przełóż do miski i dodaj łyżkę sosu.
- Mięso z kurczaka usmaż na patelni.
- Na dno aluminiowych foremek wyłóż upieczone frytki, dodaj mięso i posyp startym serem.
- Wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.
- Wyciągnij z piekarnika, nałóż sałatkę.
- Polej sosem czosnkowym.
Kapsalon możesz podać dodatkowo z pokrojonymi pomidorkami i ogórkiem. Smacznego!