Ile za świąteczny catering u Gessler, a ile u Wachowicz? Cena za sos tatarski to już przesada

Zarówno delikatesy "U Fukiera" w Warszawie, jak i "Zalipianki" w Krakowie zbierają zamówienia na catering wielkanocny. Świąteczną ofertę przygotowała również restauracja "Stary Dom" sygnowana nazwiskiem Piotra Adamczyka. Jakie szykują się smaczki i czy warto na nie przepuścić wypłatę?

Porównujemy oferty wielkanocne od celebrytów
Porównujemy oferty wielkanocne od celebrytów
Źródło zdjęć: © AKPA, Adobe Stock

Porównując ofertę wielkanocną gwiazd można zauważyć znaczne różnice w cenach. W wielu przypadkach warszawskie są zdecydowanie wyższe od krakowskich. Za słoik żurku na zakwasie z prawdziwkami i białą kiełbasą o pojemności 0,9 l z restauracji Piotra Adamczyka zapłacisz 89 złotych. Z kolei podobny słoik pełen żurku na wędzonce z grzybami z krakowskiej restauracji Ewy Wachowicz kosztuje już bardziej przystępne 40 złotych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na wielkanocnym stole pojawiają się bordowe jajka, znikają w mgnieniu oka. Każdy chce ich spróbować

Biała kiełbasa od Magdy Gessler czy od Ewy Wachowicz?

W delikatesach "U Fukiera" Magdy Gessler można kupić białą kiełbasę parzoną cielęco-wieprzową w cenie 39,50 za 0,5 kg – to jest dwa razy więcej niż w dobrym sklepie mięsnym. Co prawda, jej skład nie pozostawia wątpliwości, że produkt jest dobrej jakości. W białej kiełbasie nie znajduje się nic poza mięsem i odrobiną niezbędnych przypraw. Do przygotowania 100 g produktu wykorzystano 98 g mięsa, czyli karkówki wieprzowej i łopatki cielęcej. Dodatki to sól, pieprz i majeranek.

Restauracja Ewy Wachowicz również proponuje białą kiełbasę na święta. W Krakowie możesz zamówić surową w cenie 50 zł za kilogram, co wychodzi prawie dwa razy mniej niż za kiełbasę od Magdy Gessler – w przeliczeniu "U Fukiera" zapłacisz 79 złotych za kilogram.

Ile za pasztet z restauracji Piotra Adamczyka?

Jeśli chcesz podać pasztet domowy z restauracji "Stary Dom" w Warszawie, przyjdzie ci zapłacić dokładnie 99 złotych za kilogram. W podobnej cenie kupisz pasztet z jałowcem od Ewy Wachowicz w Krakowie – jest on sprzedawany w mniejszych porcjach po 0,5 kg za 50 złotych.

O wiele ciekawsze wydają się tarty ze "Starego Domu" – do wyboru masz tartę z porów na kruchym cieście w cenie 99 złotych lub tartę ze szpinakiem, serem feta i karmelizowaną cebulą za 97 złotych. Każdą możesz podzielić na 8 klasycznych porcji.

Na dodatki od Magdy Gessler wydasz fortunę

W delikatesach "U Fukiera" możesz kupić wiele produktów w słoikach, które sprawdzą się jako dodatki do jajek, pieczeni i pasztetów. Są gruszki marynowane w occie (25 zł za 350 ml), pasta jajeczna z młodym szczypiorkiem (35 zł za 200 g), a nawet przedwojenne tymbaliki drobiowe z marynowanymi opieńkami (33 zł za 200 g). Mówiąc w skrócie – ceny jak za obiad w niejednej polskiej restauracji.

Największe wrażenie robi cena sosu tatarskiego – za słoik o wadze 200 g zapłacisz 39 złotych, co w przeliczeniu wynosi 195 zł za kilogram sosu. U Ewy Wachowicz w Krakowie podobny sos kosztuje jedynie 20 zł za 300 g, co daje 66,67 złotych za kilogram, czyli nawet trzy razy mniej niż u Magdy Gessler.

Niewątpliwym plusem oferty delikatesów "U Fukiera" jest możliwość wysyłki na terenie całej Polski. W przypadku zakupów w kwocie powyżej 250 złotych dostawa jest gratis.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
cateringwielkanocMagda Gessler

Wybrane dla Ciebie