Ile za świąteczny catering u Gessler, a ile u Wachowicz? Cena za sos tatarski to już przesada

Zarówno delikatesy "U Fukiera" w Warszawie, jak i "Zalipianki" w Krakowie zbierają zamówienia na catering wielkanocny. Świąteczną ofertę przygotowała również restauracja "Stary Dom" sygnowana nazwiskiem Piotra Adamczyka. Jakie szykują się smaczki i czy warto na nie przepuścić wypłatę?

Porównujemy oferty wielkanocne od celebrytówPorównujemy oferty wielkanocne od celebrytów
Źródło zdjęć: © AKPA, Adobe Stock
Anna Galuhn

Porównując ofertę wielkanocną gwiazd można zauważyć znaczne różnice w cenach. W wielu przypadkach warszawskie są zdecydowanie wyższe od krakowskich. Za słoik żurku na zakwasie z prawdziwkami i białą kiełbasą o pojemności 0,9 l z restauracji Piotra Adamczyka zapłacisz 89 złotych. Z kolei podobny słoik pełen żurku na wędzonce z grzybami z krakowskiej restauracji Ewy Wachowicz kosztuje już bardziej przystępne 40 złotych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na wielkanocnym stole pojawiają się bordowe jajka, znikają w mgnieniu oka. Każdy chce ich spróbować

Biała kiełbasa od Magdy Gessler czy od Ewy Wachowicz?

W delikatesach "U Fukiera" Magdy Gessler można kupić białą kiełbasę parzoną cielęco-wieprzową w cenie 39,50 za 0,5 kg – to jest dwa razy więcej niż w dobrym sklepie mięsnym. Co prawda, jej skład nie pozostawia wątpliwości, że produkt jest dobrej jakości. W białej kiełbasie nie znajduje się nic poza mięsem i odrobiną niezbędnych przypraw. Do przygotowania 100 g produktu wykorzystano 98 g mięsa, czyli karkówki wieprzowej i łopatki cielęcej. Dodatki to sól, pieprz i majeranek.

Restauracja Ewy Wachowicz również proponuje białą kiełbasę na święta. W Krakowie możesz zamówić surową w cenie 50 zł za kilogram, co wychodzi prawie dwa razy mniej niż za kiełbasę od Magdy Gessler – w przeliczeniu "U Fukiera" zapłacisz 79 złotych za kilogram.

Ile za pasztet z restauracji Piotra Adamczyka?

Jeśli chcesz podać pasztet domowy z restauracji "Stary Dom" w Warszawie, przyjdzie ci zapłacić dokładnie 99 złotych za kilogram. W podobnej cenie kupisz pasztet z jałowcem od Ewy Wachowicz w Krakowie – jest on sprzedawany w mniejszych porcjach po 0,5 kg za 50 złotych.

O wiele ciekawsze wydają się tarty ze "Starego Domu" – do wyboru masz tartę z porów na kruchym cieście w cenie 99 złotych lub tartę ze szpinakiem, serem feta i karmelizowaną cebulą za 97 złotych. Każdą możesz podzielić na 8 klasycznych porcji.

Na dodatki od Magdy Gessler wydasz fortunę

W delikatesach "U Fukiera" możesz kupić wiele produktów w słoikach, które sprawdzą się jako dodatki do jajek, pieczeni i pasztetów. Są gruszki marynowane w occie (25 zł za 350 ml), pasta jajeczna z młodym szczypiorkiem (35 zł za 200 g), a nawet przedwojenne tymbaliki drobiowe z marynowanymi opieńkami (33 zł za 200 g). Mówiąc w skrócie – ceny jak za obiad w niejednej polskiej restauracji.

Największe wrażenie robi cena sosu tatarskiego – za słoik o wadze 200 g zapłacisz 39 złotych, co w przeliczeniu wynosi 195 zł za kilogram sosu. U Ewy Wachowicz w Krakowie podobny sos kosztuje jedynie 20 zł za 300 g, co daje 66,67 złotych za kilogram, czyli nawet trzy razy mniej niż u Magdy Gessler.

Niewątpliwym plusem oferty delikatesów "U Fukiera" jest możliwość wysyłki na terenie całej Polski. W przypadku zakupów w kwocie powyżej 250 złotych dostawa jest gratis.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"