InspiracjeGruszki wkładam do słoika i zalewam. Najlepszy dodatek do mięs i wędlin

Gruszki wkładam do słoika i zalewam. Najlepszy dodatek do mięs i wędlin

Z gruszek można wiele wycisnąć: od soków, przez przeciery, dżemy i nalewki, skończywszy na zupie, zwanej grusconką. Kiedy jednak przetestowałam przepis na gruszki w occie, odkryłam prawdziwe powołanie tych owoców. Powiedzieć, że w tym wydaniu są doskonałe, to jak nie powiedzieć nic.

Gruszki w occie to mistrzostwo świata
Gruszki w occie to mistrzostwo świata
Źródło zdjęć: © Canva | alpaksoy

04.08.2024 09:03

Jeśli przyrządzenie gruszek w ocie jest jeszcze przed tobą, wiedz, że odmienią one twoją kuchnię. Ten niepozorny, dla wielu może nawet ekscentryczny, dodatek ma tak charakterny smak, że podkręci nawet najbardziej nudną kompozycję. A do mięs pasuje jak nic innego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić gruszki w zalewie octowej?

Gruszki w occie z pewnością podbiją podniebienia domowników, zwłaszcza że mają fenomenalny słodko-kwaśny smak. Otwórz słoiki zimą i podaj na świąteczny stół obok półmisków z wędlinami. Doskonale sprawdzą się również jako dodatek do pieczonych mięs, sałatek czy deserów, a z pieczoną kaczką smakują jak marzenie. Słodki smak owoców cudownie komponuje się z delikatnym mięsem.

Gruszki w occie możesz dodać do prostej sałatki z porem, kukurydzą, jajkami, groszkiem zielonym i majonezem. Ja uwielbiam łączyć gruszkę w occie na grzance z dodatkiem szynki i sera. Najlepiej, jeśli jest to szynka dojrzewająca i ser pleśniowy, ale kiedy w lodówce mam plastry zwykłej wędliny i sera żółtego, to również lubię położyć na nich kawałeczek octowej gruszki.

Gruszki w occie
Gruszki w occie© Canva | Shaiith

Gruszki w occie. Przepis

Składnik:

  • 2,5 kg twardych dojrzałych gruszek,
  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego 10 proc.,
  • 1 łyżka goździków,
  • kawałek kory cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Gruszki obierz, przekrój na pół lub w ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
  2. Owoce włóż do wody z dodatkiem kwasku cytrynowego lub soku z cytryny, by nie ściemniały.
  3. Wodę, ocet i resztę składników przełóż do garnka i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 10 minut na bardzo małym ogniu.
  4. Gruszki wrzuć do wody i podgotuj je. Pamiętaj, by ich nie rozgotować, a ugotować do miękkości.
  5. Gotowe gruszki przełóż do wyparzonych słoików.
  6. Zalewę odcedź i zagotuj raz jeszcze. Jeszcze gorącą zalej gruszki, mocno zakręć słoiki i odwróć je do góry dnem, by ostygły.
  7. Jeśli słoiki się nie zassały, możesz poddać je pasteryzacji. Wystarczy ok. 8 minut od momentu zagotowania wody.
Wybrane dla Ciebie