Gruszki wkładam do słoika i zalewam. Najlepszy dodatek do mięs i wędlin

Z gruszek można wiele wycisnąć: od soków, przez przeciery, dżemy i nalewki, skończywszy na zupie, zwanej grusconką. Kiedy jednak przetestowałam przepis na gruszki w occie, odkryłam prawdziwe powołanie tych owoców. Powiedzieć, że w tym wydaniu są doskonałe, to jak nie powiedzieć nic.

Gruszki w occie to mistrzostwo świataGruszki w occie to mistrzostwo świata
Źródło zdjęć: © Canva | alpaksoy

Jeśli przyrządzenie gruszek w ocie jest jeszcze przed tobą, wiedz, że odmienią one twoją kuchnię. Ten niepozorny, dla wielu może nawet ekscentryczny, dodatek ma tak charakterny smak, że podkręci nawet najbardziej nudną kompozycję. A do mięs pasuje jak nic innego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hawajskie szaszłyki zrobią furorę na grillu. Znikają szybciej niż kiełbasa

Jak zrobić gruszki w zalewie octowej?

Gruszki w occie z pewnością podbiją podniebienia domowników, zwłaszcza że mają fenomenalny słodko-kwaśny smak. Otwórz słoiki zimą i podaj na świąteczny stół obok półmisków z wędlinami. Doskonale sprawdzą się również jako dodatek do pieczonych mięs, sałatek czy deserów, a z pieczoną kaczką smakują jak marzenie. Słodki smak owoców cudownie komponuje się z delikatnym mięsem.

Gruszki w occie możesz dodać do prostej sałatki z porem, kukurydzą, jajkami, groszkiem zielonym i majonezem. Ja uwielbiam łączyć gruszkę w occie na grzance z dodatkiem szynki i sera. Najlepiej, jeśli jest to szynka dojrzewająca i ser pleśniowy, ale kiedy w lodówce mam plastry zwykłej wędliny i sera żółtego, to również lubię położyć na nich kawałeczek octowej gruszki.

Gruszki w occie
Gruszki w occie © Canva | Shaiith

Gruszki w occie. Przepis

Składnik:

  • 2,5 kg twardych dojrzałych gruszek,
  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego 10 proc.,
  • 1 łyżka goździków,
  • kawałek kory cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Gruszki obierz, przekrój na pół lub w ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
  2. Owoce włóż do wody z dodatkiem kwasku cytrynowego lub soku z cytryny, by nie ściemniały.
  3. Wodę, ocet i resztę składników przełóż do garnka i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 10 minut na bardzo małym ogniu.
  4. Gruszki wrzuć do wody i podgotuj je. Pamiętaj, by ich nie rozgotować, a ugotować do miękkości.
  5. Gotowe gruszki przełóż do wyparzonych słoików.
  6. Zalewę odcedź i zagotuj raz jeszcze. Jeszcze gorącą zalej gruszki, mocno zakręć słoiki i odwróć je do góry dnem, by ostygły.
  7. Jeśli słoiki się nie zassały, możesz poddać je pasteryzacji. Wystarczy ok. 8 minut od momentu zagotowania wody.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser