Na tymbaliki babci przychodziła cała wieś. Po latach zdradziła swój przepis
Dla niektórych to relikt przeszłości, ale wiele osób wciąż tymbaliki uznaje za prawdziwy rarytas. Absolutną mistrzynią galaretki z kurczakiem i warzywami była i jest moja babcia. Kto chociaż raz spróbował jej przepisu, nie sięgnął więcej po inny.
Galarety z mięsem i warzywami był dawniej nieodzownym elementem każdej prywatki, wesela czy rodzinnych spotkań. Miękkie tymbaliki przygotowywano z dodatkiem mięsa z kurczaka, warzyw oraz jajka. Kiedy moja babcia zabierała się za przygotowanie, wszystkie sąsiadki i znajome ze wsi nagle przypominały sobie o odwiedzinach — każdy chciał załapać się na porcję. Kiedy byłam młodsza, absolutnie nie rozumiałam fenomenu. To jednak danie, do którego niektórzy muszą dorosnąć. A gdy już to zrobią, najlepiej wybrać sprawdzony przepis mojej babci.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ketchup z cukinii bije na głowę pomidorowy. Przygotuj zapas na zimę
Tymbaliki drobiowe
Tradycyjna potrawa swoją nazwę ma od francuskiego słowa timbale oznaczającego "kociołek". Tymbaliki to danie spod rąk zaradnych i pomysłowych gospodyń domowych. Można ją przygotować z resztek po gotowaniu rosołu, co pozwala zaoszczędzić czas i ograniczyć ilość marnowanego jedzenia.
Gotowe tymbaliki najlepiej podać z kawałkiem cytryny do skropienia lub z sosem tatarskim. Można je również skropić octem i dodać kawałek chleba.
Składniki:
- 1 litr bulionu drobiowego (może być rosół),
- 2 filety z kurczaka,
- 2/3 szklanki ugotowanej, pokrojonej w kostkę marchewki,
- 2/3 szklanki zielonego groszku,
- 2/3 szklanki kukurydzy z puszki,
- kilka kawałków papryki marynowanej,
- posiekana natka pietruszki,
- ok. 2 łyżki żelatyny.
Sposób przygotowania:
- Z gotujących się filetów z kurczaka przygotuj aromatyczny bulion. Możesz dodać do niego ulubione warzywa, takie jak marchewka, pietruszka czy seler.
- Ugotowane mięso i warzywa pokrój w niewielką kostkę. Paprykę marynowaną również pokrój.
- Rozpuść żelatynę w gorącym bulionie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na dno foremek wyłóż warstwę warzyw, następnie mięsa i ponownie warzyw. Na wierzch posyp posiekaną natką pietruszki.
- Zalej przygotowane warstwy gorącym bulionem z rozpuszczoną żelatyną.
- Wstaw foremki do lodówki na co najmniej 3 godziny, aż galaretka całkowicie stężeje.
Tymbaliki możesz przygotować w różnych formach, np. w pucharkach, szklaneczkach czy foremkach do muffinek. Przełóż je po stężeniu na półmisek i podawaj na zimno. Smacznego!