Ewa Wachowicz robi knedle z letnim owocem. Później obtacza je w chrupiącej podsypce
Knedle ze śliwkami to proste rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Te w wydaniu Ewy Wachowicz - na bazie twarogowego ciasta, w chrupiącej panierce i polane słodkim sosem - z pewnością na stałe zagoszczą w twojej kuchni. Radzimy zrobić więcej, z talerzy mogą zniknąć w okamgnieniu.
23.08.2023 09:03
Takich knedli jeszcze nie jedliście. W wersji Ewy Wachowicz twarogowe, mięciutkie ciasto otula słodką, przepyszną śliwkę, a całość wieńczy maślana, chrupiąca panierka orzechowa i mocno owocowy sos. Czy to nie brzmi genialnie? Przygotowanie specjału nie jest trudne ani czasochłonne, a oczarujecie nim całą rodzinę. Koniecznie zapiszcie sobie ten przepis. Z pewnością do niego wrócicie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Knedle ze śliwką Ewy Wachowicz: w chrupiącej panierce i polane boskim sosem owocowym
Ewa Wachowicz znów zaskoczyła nowatorskim kulinarnym przepisem - tym razem na knedle ze śliwkami. Mocno śliwkowe kluseczki powstały z ciasta wyrobionego bez grama ziemniaków. W zamian Wachowicz postawiła na ser biały, co nadało knedlom przyjemnej miękkości oraz podniosło ich wartość odżywczą. Co więcej, śliwkowe kluski potraktowane zostały chrupiącą, maślano-orzechową panierką. Uczta dla podniebienia to mało powiedziane.
Oryginalny przepis zawiera na liście składników morele, jednakże warto zainspirować się nim i stworzyć dowolną wariację na temat knedli. W wersji letniej, kiedy możemy kupić pyszne, świeże śliwki, grzechem byłoby nie wykorzystać ich do stworzenia słynnych klusek. Smak całości podkręca wanilia, a ewentualną mdłość przełamuje świeżo wyciśnięty sok z cytryn. Zamiast orzechowej panierki, możesz postawić na dodatek śmietany lub owocowy mus. Tak przygotowane knedle to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny.
Przepis na knedle ze śliwkami Ewy Wachowicz.
Składniki:
CIASTO NA KNEDLE
- 400 g tłustego twarogu,
- 2 jajka,
- 60 g cukru (miodu/syropu klonowego),
- 30 g masła,
- 200 g bułki tartej,
- pół laski wanilii,
- sok z połowy cytryny.
NADZIENIE
- 8 śliwek,
- cukier (lub inne słodzidło).
PANIERKA
- 150 g orzechów włoskich lub laskowych,
- 100 g masła,
- 70 g cukru (lub innego słodzidła).
SOS
- 15 śliwek,
- pół laski wanilii,
- sok z 2 cytryn,
- słodzidło do smaku.
Zobacz także
Przygotowanie:
- Twaróg odciśnij i przełóż go do miski. Dodaj jaja i miąższ z połowy laski wanilii oraz 60 gramów słodzidła. Wymieszaj całość na gładką masę.
- Następnie dodaj do masy masło, sok z połowy cytryny i bułkę tartą. Wyrób z tych składników ciasto, a kiedy będzie gotowe, odłóż je do lodówki na ok. 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj panierkę do knedli. Na patelni rozpuść masło i dodaj słodzidło. Mieszaj całość, ale składniki połączą się. Pod koniec dodaj posiekane orzechy.
- Schłodzone ciasto podziel na osiem równych części. Z każdej części zrób kulkę.
- Śliwki, umyj, przekrój na połowy, lekko oprósz cukrem i odłóż. Szczelnie obtocz każdy kawałek śliwki ciastem, formując zgrabne kule.
- Gotowe knedle gotuj na małym ogniu w lekko osolonej wodzie.
- Chcąc przygotować sos, śliwki pokrój na małe kawałki, przełóż do garnka i dodaj słodzidło, sok z cytryny i wnętrze połowy laski wanilii. Podgrzewaj całość, aż owoce rozpadną się i nabiorą konsystencji musu, co jakiś czas mieszając całość.
- Gotowe knedle ze śliwkami zanurz w orzechowej panierce i podawaj polane śliwkowym sosem.