PrzepisDania bezmięsneEwa Wachowicz robi knedle z letnim owocem. Później obtacza je w chrupiącej podsypce

Ewa Wachowicz robi knedle z letnim owocem. Później obtacza je w chrupiącej podsypce

Knedle ze śliwkami Ewy Wachowicz to niebo w gębie
Knedle ze śliwkami Ewy Wachowicz to niebo w gębie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | Ewa Wachowicz (screenshot)

23.08.2023 09:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Knedle ze śliwkami to proste rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Te w wydaniu Ewy Wachowicz - na bazie twarogowego ciasta, w chrupiącej panierce i polane słodkim sosem - z pewnością na stałe zagoszczą w twojej kuchni. Radzimy zrobić więcej, z talerzy mogą zniknąć w okamgnieniu.

Takich knedli jeszcze nie jedliście. W wersji Ewy Wachowicz twarogowe, mięciutkie ciasto otula słodką, przepyszną śliwkę, a całość wieńczy maślana, chrupiąca panierka orzechowa i mocno owocowy sos. Czy to nie brzmi genialnie? Przygotowanie specjału nie jest trudne ani czasochłonne, a oczarujecie nim całą rodzinę. Koniecznie zapiszcie sobie ten przepis. Z pewnością do niego wrócicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Knedle ze śliwką Ewy Wachowicz: w chrupiącej panierce i polane boskim sosem owocowym

Ewa Wachowicz znów zaskoczyła nowatorskim kulinarnym przepisem - tym razem na knedle ze śliwkami. Mocno śliwkowe kluseczki powstały z ciasta wyrobionego bez grama ziemniaków. W zamian Wachowicz postawiła na ser biały, co nadało knedlom przyjemnej miękkości oraz podniosło ich wartość odżywczą. Co więcej, śliwkowe kluski potraktowane zostały chrupiącą, maślano-orzechową panierką. Uczta dla podniebienia to mało powiedziane.

Oryginalny przepis zawiera na liście składników morele, jednakże warto zainspirować się nim i stworzyć dowolną wariację na temat knedli. W wersji letniej, kiedy możemy kupić pyszne, świeże śliwki, grzechem byłoby nie wykorzystać ich do stworzenia słynnych klusek. Smak całości podkręca wanilia, a ewentualną mdłość przełamuje świeżo wyciśnięty sok z cytryn. Zamiast orzechowej panierki, możesz postawić na dodatek śmietany lub owocowy mus. Tak przygotowane knedle to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny.

Knedle możesz wypełnić innym owocem, np. morelami czy brzoskwiniami
Knedle możesz wypełnić innym owocem, np. morelami czy brzoskwiniami© Pixabay

Przepis na knedle ze śliwkami Ewy Wachowicz.

Składniki:

CIASTO NA KNEDLE

  • 400 g tłustego twarogu,
  • 2 jajka,
  • 60 g cukru (miodu/syropu klonowego),
  • 30 g masła,
  • 200 g bułki tartej,
  • pół laski wanilii,
  • sok z połowy cytryny.

NADZIENIE

  • 8 śliwek,
  • cukier (lub inne słodzidło).

PANIERKA

  • 150 g orzechów włoskich lub laskowych,
  • 100 g masła,
  • 70 g cukru (lub innego słodzidła).

SOS

  • 15 śliwek,
  • pół laski wanilii,
  • sok z 2 cytryn,
  • słodzidło do smaku.

Przygotowanie:

  1. Twaróg odciśnij i przełóż go do miski. Dodaj jaja i miąższ z połowy laski wanilii oraz 60 gramów słodzidła. Wymieszaj całość na gładką masę.
  2. Następnie dodaj do masy masło, sok z połowy cytryny i bułkę tartą. Wyrób z tych składników ciasto, a kiedy będzie gotowe, odłóż je do lodówki na ok. 30 minut.
  3. W międzyczasie przygotuj panierkę do knedli. Na patelni rozpuść masło i dodaj słodzidło. Mieszaj całość, ale składniki połączą się. Pod koniec dodaj posiekane orzechy.
  4. Schłodzone ciasto podziel na osiem równych części. Z każdej części zrób kulkę.
  5. Śliwki, umyj, przekrój na połowy, lekko oprósz cukrem i odłóż. Szczelnie obtocz każdy kawałek śliwki ciastem, formując zgrabne kule.
  6. Gotowe knedle gotuj na małym ogniu w lekko osolonej wodzie.
  7. Chcąc przygotować sos, śliwki pokrój na małe kawałki, przełóż do garnka i dodaj słodzidło, sok z cytryny i wnętrze połowy laski wanilii. Podgrzewaj całość, aż owoce rozpadną się i nabiorą konsystencji musu, co jakiś czas mieszając całość.
  8. Gotowe knedle ze śliwkami zanurz w orzechowej panierce i podawaj polane śliwkowym sosem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także