Filety z kurczaka zapiekam pod serową pierzynką. Rodzina jest zachwycona takim obiadem

Jeśli szukasz alternatywy dla smażonego mięsa, mamy dla ciebie cały wachlarz przepisów na obiad z piekarnika. Piersi z kurczaka zapiekane pod serową pierzynką przygotujesz w kilka minut, a po 30 minutach cały obiad będzie już gotowy do podania.

Soczysty kurczak z piekarnikaSoczysty kurczak z piekarnika
Źródło zdjęć: © Adobe
Anna Galuhn

Możesz po prostu posypać kurczaka serem, ale jeśli przygotujesz serową mieszankę z jajkiem i aromatycznymi ziołami, pyszna pierzynka o wiele lepiej przyklei się do mięsa i będzie bogatsza w niuanse smakowe. Dzięki niej kurczak się nie wysuszy i wyjdzie miękki i soczysty w środku. Do filetów możesz podać gotowane ziemniaki, ryż lub letnią sałatkę z pomidorami i papryką z własnego ogródka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka jak tort. Efektowna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek

Sposób na soczyste filety z piekarnika

Piersi to najchudsze mięso z kurczaka. Nic więc dziwnego, że ma tylu wielbicieli. Ale mała ilość tłuszczu sprawia także, że podczas obróbki termicznej filety łatwo się wysuszają i w takiej formie już mało komu smakują. Żeby tego uniknąć, naczynie żaroodporne lub blachę posmaruj oliwą. Możesz również natrzeć oliwą samo mięso.

Serowa pierzynka to tylko jeden ze sposobów na przygotowania soczystego kurczaka z piekarnika. Świetnie sprawdzają się także farsze, które można umieścić w zgrabnych kieszonkach z mięsa. Do środka filetów możesz nałożyć szpinak, podsmażony z czosnkiem, a następnie wymieszany ze śmietaną i serem, albo nadzienie z grzybów leśnych. Teraz jest sezon na kurki, dzięki którym to proste danie będzie smakowało jak z luksusowej restauracji.

Jak zrobić kurczaka zapiekanego z serem?

Filety ułóż w naczyniu żaroodpornym i przykryj pierzynką z sera. Piecz do momentu, aż ser się zarumieni.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 200 g sera żółtego lub mozzarelli,
  • 50 g parmezanu,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól i pieprz według uznania,
  • opcjonalnie: 2–3 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi kurczaka przekrój wzdłuż i delikatnie natrzyj solą i pieprzem.
  2. Ser żółty i parmezan zetrzyj na tarce. Wymieszaj z jajkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz dodać także drobno posiekany czosnek.
  3. Kawałki kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Na każdym połóż serową pierzynkę.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 40 minut. Na ostatnie 5 minut włącz funkcję grilla.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy