Filety z kurczaka zapiekam pod serową pierzynką. Rodzina jest zachwycona takim obiadem
Jeśli szukasz alternatywy dla smażonego mięsa, mamy dla ciebie cały wachlarz przepisów na obiad z piekarnika. Piersi z kurczaka zapiekane pod serową pierzynką przygotujesz w kilka minut, a po 30 minutach cały obiad będzie już gotowy do podania.
Możesz po prostu posypać kurczaka serem, ale jeśli przygotujesz serową mieszankę z jajkiem i aromatycznymi ziołami, pyszna pierzynka o wiele lepiej przyklei się do mięsa i będzie bogatsza w niuanse smakowe. Dzięki niej kurczak się nie wysuszy i wyjdzie miękki i soczysty w środku. Do filetów możesz podać gotowane ziemniaki, ryż lub letnią sałatkę z pomidorami i papryką z własnego ogródka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka jak tort. Efektowna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek
Sposób na soczyste filety z piekarnika
Piersi to najchudsze mięso z kurczaka. Nic więc dziwnego, że ma tylu wielbicieli. Ale mała ilość tłuszczu sprawia także, że podczas obróbki termicznej filety łatwo się wysuszają i w takiej formie już mało komu smakują. Żeby tego uniknąć, naczynie żaroodporne lub blachę posmaruj oliwą. Możesz również natrzeć oliwą samo mięso.
Serowa pierzynka to tylko jeden ze sposobów na przygotowania soczystego kurczaka z piekarnika. Świetnie sprawdzają się także farsze, które można umieścić w zgrabnych kieszonkach z mięsa. Do środka filetów możesz nałożyć szpinak, podsmażony z czosnkiem, a następnie wymieszany ze śmietaną i serem, albo nadzienie z grzybów leśnych. Teraz jest sezon na kurki, dzięki którym to proste danie będzie smakowało jak z luksusowej restauracji.
Jak zrobić kurczaka zapiekanego z serem?
Filety ułóż w naczyniu żaroodpornym i przykryj pierzynką z sera. Piecz do momentu, aż ser się zarumieni.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 200 g sera żółtego lub mozzarelli,
- 50 g parmezanu,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżka oliwy,
- sól i pieprz według uznania,
- opcjonalnie: 2–3 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Piersi kurczaka przekrój wzdłuż i delikatnie natrzyj solą i pieprzem.
- Ser żółty i parmezan zetrzyj na tarce. Wymieszaj z jajkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz dodać także drobno posiekany czosnek.
- Kawałki kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Na każdym połóż serową pierzynkę.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 40 minut. Na ostatnie 5 minut włącz funkcję grilla.