Zrobiłam w niedzielę zamiast kotletów. Cała rodzina zachwycała się lekkim i pysznym daniem

Jeśli marzy Ci się danie, które łączy prostotę z wyrafinowanym smakiem, ten przepis jest dla Ciebie. Delikatny filet z kurczaka wypełniony kremową ricottą i aromatycznym szpinakiem to uczta, którą przygotujesz bez stresu.

Kurczak faszerowany szpinakiem i serem ricottaKurczak faszerowany szpinakiem i serem ricotta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Aleksandra Szymczycha

Kurczak ze szpinakiem i ricottą to także świetny wybór dla osób dbających o zdrowie. Mięso drobiowe jest źródłem pełnowartościowego białka, szpinak dostarcza żelaza i witamin z grupy B, a ricotta – choć kremowa – zawiera mniej tłuszczu niż wiele innych serów. To danie syci, ale nie obciąża, dlatego sprawdzi się nawet w lżejszym jadłospisie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto francuskie, banany i czekoladowa niespodzianka. Szybki i prosty deser

Co ważne, przepis łatwo dostosować do swoich upodobań. Możesz dodać do farszu suszone pomidory, orzechy lub nawet odrobinę fety dla intensywniejszego smaku. Jeśli chcesz, kurczaka możesz obsmażyć na patelni z obu stron przed wstawieniem do piekarnika – dzięki temu będzie jeszcze bardziej soczysty i złocisty.

Kurczak faszerowany szpinakiem i ricottą – przepis na obiad z klasą

Soczysty filet z kurczaka to świetna baza dla wielu dań, ale kiedy połączysz go z kremowym nadzieniem z ricotty i szpinaku, zyskujesz coś naprawdę wyjątkowego. To danie nie tylko pięknie się prezentuje, ale też doskonale smakuje – zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako lunch do pracy. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi, romantyczną kolację albo po prostu – gdy masz ochotę na coś pysznego.

Przepis na kurczaka faszerowanego szpinakiem i serem ricotta

Kurczak faszerowany szpinakiem i ricottą to idealne połączenie smaku i lekkości. To danie wygląda efektownie, a jest naprawdę proste do przygotowania. Spróbuj raz, a zagości na stałe w Twoim domowym menu.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka,
  • 150 g świeżego szpinaku,
  • 150 g sera ricotta,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz do smaku,
  • odrobina gałki muszkatołowej,
  • wykałaczki lub sznurek kuchenny do spięcia mięsa.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz filety z kurczaka. Każdy przetnij wzdłuż, tworząc "kieszonkę", ale nie przecinaj do końca.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty czosnek i krótko podsmaż, następnie dorzuć szpinak i duś kilka minut, aż zmniejszy objętość.
  3. Zdejmij z ognia, przestudź lekko i wymieszaj ze startą gałką muszkatołową, ricottą, solą i pieprzem.
  4. Do każdej kieszonki w kurczaku nałóż farsz. Zepnij mięso wykałaczkami lub zwiąż sznurkiem. Posól.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 25–30 minut, aż mięso będzie złociste i soczyste w środku.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"