Francuzki dodają do kawy zamiast mleka. Dzięki temu mają płaskie brzuchy

Wiele osób to właśnie od niej rozpoczyna dzień. Kawa o poranku może być nie tylko dawką energii na dobry start, ale również wsparciem na diecie. Ten prosty dodatek pomoże w zrzuceniu dodatkowych kilogramów, podkręcając równocześnie smak napoju.

Najlepsza kawa na diecieNajlepsza kawa na diecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kojarzy się raczej z uspokajającymi olejkami eterycznymi i suszonym bukiecikiem, ale sprawdzi się również w kuchni. Nie tylko dodaje wyjątkowy smak i aromat, ale niesie ze sobą również szereg korzyści dla naszego zdrowia. Nie bez powodu rozkochały się w niej Francuzki. Najlepiej jest sięgnąć po syrop, który dodawać można zarówno do zimnych, jak i ciepłych napojów. Wspaniale smakować będzie z poranną kawą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczna kanapka, którą zrobisz sam w domu

Zdrowa lawenda w kuchni

Lawenda to nie tylko piękna dekoracja rodem z południa Francji, ale również cenny i smaczny składnik w kuchni. Przyspiesza perystaltykę jelit, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, a także wykazuje działanie uspokajające na układ nerwowy. Regularne spożywanie syropu lawendowego, np. dodanego do porannej kawy, może przyczynić się do poprawy zdrowia i samopoczucia, zapewniając ucztę zarówno dla ciała, jak i ducha. To naturalne wsparcie dla odchudzania i sposób na to, by smacznie rozpocząć dzień.

lawenda
lawenda © Adobe Stock

Lawenda od wieków znana jest ze swoich właściwości relaksujących. Syrop z niej przyrządzony pomoże Ci się wyciszyć, zredukować stres i poprawić jakość snu. Sprawdzi się zatem nie tylko do kawy, ale również herbaty, wody czy nawet kakao.

Domowy syrop lawendowy

Syrop lawendowy to prawdziwy eliksir, który łączy w sobie delikatny smak lawendy ze słodyczą. Przygotowanie syropu lawendowego w domu jest bardzo proste. Potrzebujesz jedynie świeżych kwiatów lawendy, cukru i wody.

Syrop lawendowy
Syrop lawendowy © pixabay

Składniki:

  • 2 szklanki świeżych kwiatów lawendy,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki wody,

Sposób przygotowania:

  1. Kwiaty lawendy dokładnie umyj i osusz.
  2. W garnku umieść kwiaty lawendy, cukier i wodę.
  3. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut, mieszając co jakiś czas.
  4. Zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  5. Przecedź syrop przez sitko, aby usunąć kwiaty lawendy.
  6. Przelej syrop do wysterylizowanych butelek i szczelnie zamknij.

Kawa z syropem lawendowym

Taki syrop warto dodać do porannej kawy. Wystarczy dodać odrobinę syropu lawendowego do ulubionej kawy, by nadać jej wyjątkowego charakteru. Intensywność smaku możesz dowolnie regulować.

Kawa z lawendą
Kawa z lawendą © Pexels

Jeśli nie masz pod ręką syropu, to możesz sięgnąć po świeże lub suszone kwiaty i zaparzyć je w szklance razem z kawą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇