Francuzki dodają do kawy zamiast mleka. Dzięki temu mają płaskie brzuchy
Wiele osób to właśnie od niej rozpoczyna dzień. Kawa o poranku może być nie tylko dawką energii na dobry start, ale również wsparciem na diecie. Ten prosty dodatek pomoże w zrzuceniu dodatkowych kilogramów, podkręcając równocześnie smak napoju.
25.10.2024 08:39
Kojarzy się raczej z uspokajającymi olejkami eterycznymi i suszonym bukiecikiem, ale sprawdzi się również w kuchni. Nie tylko dodaje wyjątkowy smak i aromat, ale niesie ze sobą również szereg korzyści dla naszego zdrowia. Nie bez powodu rozkochały się w niej Francuzki. Najlepiej jest sięgnąć po syrop, który dodawać można zarówno do zimnych, jak i ciepłych napojów. Wspaniale smakować będzie z poranną kawą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zdrowa lawenda w kuchni
Lawenda to nie tylko piękna dekoracja rodem z południa Francji, ale również cenny i smaczny składnik w kuchni. Przyspiesza perystaltykę jelit, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, a także wykazuje działanie uspokajające na układ nerwowy. Regularne spożywanie syropu lawendowego, np. dodanego do porannej kawy, może przyczynić się do poprawy zdrowia i samopoczucia, zapewniając ucztę zarówno dla ciała, jak i ducha. To naturalne wsparcie dla odchudzania i sposób na to, by smacznie rozpocząć dzień.
Lawenda od wieków znana jest ze swoich właściwości relaksujących. Syrop z niej przyrządzony pomoże Ci się wyciszyć, zredukować stres i poprawić jakość snu. Sprawdzi się zatem nie tylko do kawy, ale również herbaty, wody czy nawet kakao.
Domowy syrop lawendowy
Syrop lawendowy to prawdziwy eliksir, który łączy w sobie delikatny smak lawendy ze słodyczą. Przygotowanie syropu lawendowego w domu jest bardzo proste. Potrzebujesz jedynie świeżych kwiatów lawendy, cukru i wody.
Składniki:
- 2 szklanki świeżych kwiatów lawendy,
- 2 szklanki cukru,
- 2 szklanki wody,
Sposób przygotowania:
- Kwiaty lawendy dokładnie umyj i osusz.
- W garnku umieść kwiaty lawendy, cukier i wodę.
- Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut, mieszając co jakiś czas.
- Zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostygnięcia.
- Przecedź syrop przez sitko, aby usunąć kwiaty lawendy.
- Przelej syrop do wysterylizowanych butelek i szczelnie zamknij.
Kawa z syropem lawendowym
Taki syrop warto dodać do porannej kawy. Wystarczy dodać odrobinę syropu lawendowego do ulubionej kawy, by nadać jej wyjątkowego charakteru. Intensywność smaku możesz dowolnie regulować.
Jeśli nie masz pod ręką syropu, to możesz sięgnąć po świeże lub suszone kwiaty i zaparzyć je w szklance razem z kawą. Smacznego!