Daria Testuje domowy syrop smakowy. Pozycja obowiązkowa w jesiennej kuchni

Kiedy za oknem robi się szaro, a dni stają się coraz krótsze, orzeźwiające lemoniady ustępują rozgrzewającym napojom. W sklepach dostępne są wszelakiego rodzaju syropy do kawy, jednak ich skład pozostawia często wiele do życzenia. W kuchni Pyszności stworzyliśmy własny syrop, który sprawdzi się nie tylko do napojów.

Syrop smakowySyrop smakowy
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Jesień zdecydowanie upływa pod znakiem dyni oraz korzennych przypraw. Te dwa hity łączy w sobie syrop pumkin spice. A żeby było jeszcze bardziej jesiennie, to całość zaserwowaliśmy w viralowym kubku grzybku z popularnej sieciówki. Jest słodko, smacznie i efektownie, więc warto sięgnąć po ten przepis. Tym bardziej że sprawdzi się nie tylko do kawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje domowy syrop smakowy. Pozycja obowiązkowa w jesiennej kuchni

Syrop pumpkin spice

Podstawą tutaj są aromatyczne przyprawy oraz oczywiście dynia. Nie brakuje tutaj również cukru, wszak jesień może być naprawdę słodka. Domowy syrop będzie znacznie bardziej aromatyczny niż ten kupiony w sklepie. Na dodatek unikniesz sztucznych barwników i konserwantów. W całym domu będzie pachniało tak ładnie, że od razu do kuchni zlecą się miłośnicy jesieni.

Składniki:

  • 350 ml wody,
  • 300 g cukru, 
  • 3 słoiczki purée z dyni, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 5 goździków.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do rondelka wlej wodę i dodaj do niej cukier i podgrzewaj, aż się rozpuści. Rób to na średniej mocy palnika.

Krok 2. Dodaj purée dyniowe. Nie musisz piec całego warzywa - w sklepach znajdziesz gotowe musy, przede wszystkim na dziale dziecięcym. Najważniejsze, by składały się w 100 proc. z dyni. Dzięki temu oszczędzisz sporo czasu.

Możesz wykorzystać gotowe puree
Możesz wykorzystać gotowe puree © Pyszności

Krok 3. Dorzuć goździki, cynamon, gałkę muszkatołową oraz imbir. Całość gotuj przez 15 minut.

Syrop jest gęsty, słodki i smaczny
Syrop jest gęsty, słodki i smaczny © Pyszności

Krok 4. Gotowy syrop przelej przez sitko i dodaj do ulubionej kawy. Napój jeszcze smaczniejszy i tańszy niż w kawiarni.

Viralowy kubek grzybek
Viralowy kubek grzybek © Pyszności

Jak wykorzystać syrop pumpkin spice?

Porcja syropu jest dość duża, a nie zawsze ma się ochotę na kawę. W kuchni liczy się kreatywność, więc śmiało możesz wykorzystać go również do innych potraw. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pancakes, urozmaici codzienną owsiankę lub porcję granoli. Pyszności!

Syrop to świetny dodatek do placuszków
Syrop to świetny dodatek do placuszków © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"