NewsyFrytki z dna torebki zawsze smakują lepiej. Powód może zaskoczyć

Frytki z dna torebki zawsze smakują lepiej. Powód może zaskoczyć

Jakie frytki są najlepsze? Dla większości odpowiedź jest prosta: ciepłe i chrupiące, lekko oprószone solą. To jednak niejedyna wersja znanego specjału, która rozkochuje w sobie podniebienia. Wiele osób ze stanowczością stwierdzi, że najsmaczniejsze frytki to te z dna opakowania. Dlaczego?

Dlaczego frytki z dna torebki smakują najlepiej? - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Dlaczego frytki z dna torebki smakują najlepiej? - Pyszności; Fot. Adobe Stock

26.05.2023 | aktual.: 20.03.2024 11:23

Smażone w głębokim tłuszczu ziemniaczane kąski nie należą do najzdrowszych przekąsek, ale czym byłby świat bez chrupiących frytek? Są nieziemsko uniwersalne i łatwe w przygotowaniu. Bez problemu przyrządzisz je w domu, serwuje je też większość lokali. Najczęściej podaje się je w towarzystwie prostych dodatków. I w prostocie właśnie tkwi fenomen specjału. Okazuje się, że najlepiej smakują nie z dodatkiem fantazyjnego sosu, a te wygrzebane z dna torebki.

Taka frytka smakuje najlepiej

Amerykański magazyn kulinarny "Delish" postanowił wyróżnić pięć cech jedzenia frytek zapakowanych w papierowe/kartonowe opakowanie. Jak czytamy w materiale, tylko ten rodzaj tworzywa zapewni pełnię doznań związanych z konsumpcją frytek. I choć brzmi to nieco absurdalnie, nie sposób nie przyznać, że serwowanie ziemniaczanych kąsków w wiadereczku czy koszyczku faktycznie może odbierać nieco frajdy.

Dlaczego? Jak wskazuje autor wpisu, papierowe opakowania są pozbawione "wentylacji". Znaczy to tyle, że takie frytki nie stygną tak szybko, jak te serwowane np. na talerzu. Ponadto, w odróżnieniu od superchrupiących frytek z wierzchu, te uwięzione na spodzie okazy pochłaniają parę wodną uwięzioną w torebce. Zbierają też tłuszcz i sól przez co, w opinii wielu osób, stają się smakowitym kąskiem.

Frytki z McDonald's- Pyszności/ źródło: Canva
Frytki z McDonald's- Pyszności/ źródło: Canva

Frytki z dna torby. Dlaczego je lubimy?

Autor wpisu wskazuje, że zmiękczona parą wodną i opanierowana dodatkową warstwą smaku (czyli solą i tłuszczem) frytka jest tym, na co w głębi duszy liczy każdy smakosz smażonych ziemniaczków. Jednak może to być realizowane wyłącznie wtedy, gdy frytki serwowane są w papierowej torebce. Słone kawałki uciekają przez dziury lub szczeliny koszyczków czy innych opakowań. Poza tym im mniej wentylacji w zawiniątku, tym bardziej pewne, że frytka ze spodu będzie miękka i gąbczasta.

Mimo że, zdawałoby się, każdy lubi chrupiące frytki, są też fascynaci tych mniej smakowicie wyglądających kąsków. Nagromadzone w nich resztki tłuszczu i soli faktycznie podbijają smak, choć zdecydowanie nie jest to specjał, który podbije każde podniebienie. Jeśli jednak jesteś smakoszem miękkich, mocno doprawionych frytek, postaw na te serwowane w prostych, papierowych opakowaniach.

Wybrane dla Ciebie