Frytki z dna torebki zawsze smakują lepiej. Powód może zaskoczyć

Jakie frytki są najlepsze? Dla większości odpowiedź jest prosta: ciepłe i chrupiące, lekko oprószone solą. To jednak niejedyna wersja znanego specjału, która rozkochuje w sobie podniebienia. Wiele osób ze stanowczością stwierdzi, że najsmaczniejsze frytki to te z dna opakowania. Dlaczego?

ObrazekDlaczego frytki z dna torebki smakują najlepiej? - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Smażone w głębokim tłuszczu ziemniaczane kąski nie należą do najzdrowszych przekąsek, ale czym byłby świat bez chrupiących frytek? Są nieziemsko uniwersalne i łatwe w przygotowaniu. Bez problemu przyrządzisz je w domu, serwuje je też większość lokali. Najczęściej podaje się je w towarzystwie prostych dodatków. I w prostocie właśnie tkwi fenomen specjału. Okazuje się, że najlepiej smakują nie z dodatkiem fantazyjnego sosu, a te wygrzebane z dna torebki.

Taka frytka smakuje najlepiej

Amerykański magazyn kulinarny "Delish" postanowił wyróżnić pięć cech jedzenia frytek zapakowanych w papierowe/kartonowe opakowanie. Jak czytamy w materiale, tylko ten rodzaj tworzywa zapewni pełnię doznań związanych z konsumpcją frytek. I choć brzmi to nieco absurdalnie, nie sposób nie przyznać, że serwowanie ziemniaczanych kąsków w wiadereczku czy koszyczku faktycznie może odbierać nieco frajdy.

Dlaczego? Jak wskazuje autor wpisu, papierowe opakowania są pozbawione "wentylacji". Znaczy to tyle, że takie frytki nie stygną tak szybko, jak te serwowane np. na talerzu. Ponadto, w odróżnieniu od superchrupiących frytek z wierzchu, te uwięzione na spodzie okazy pochłaniają parę wodną uwięzioną w torebce. Zbierają też tłuszcz i sól przez co, w opinii wielu osób, stają się smakowitym kąskiem.

Frytki z McDonald's- Pyszności/ źródło: Canva
Frytki z McDonald's- Pyszności/ źródło: Canva

Frytki z dna torby. Dlaczego je lubimy?

Autor wpisu wskazuje, że zmiękczona parą wodną i opanierowana dodatkową warstwą smaku (czyli solą i tłuszczem) frytka jest tym, na co w głębi duszy liczy każdy smakosz smażonych ziemniaczków. Jednak może to być realizowane wyłącznie wtedy, gdy frytki serwowane są w papierowej torebce. Słone kawałki uciekają przez dziury lub szczeliny koszyczków czy innych opakowań. Poza tym im mniej wentylacji w zawiniątku, tym bardziej pewne, że frytka ze spodu będzie miękka i gąbczasta.

Mimo że, zdawałoby się, każdy lubi chrupiące frytki, są też fascynaci tych mniej smakowicie wyglądających kąsków. Nagromadzone w nich resztki tłuszczu i soli faktycznie podbijają smak, choć zdecydowanie nie jest to specjał, który podbije każde podniebienie. Jeśli jednak jesteś smakoszem miękkich, mocno doprawionych frytek, postaw na te serwowane w prostych, papierowych opakowaniach.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba