Gdy nie mam czasu gotować, robię ziemniaki z patelni. Z mięsnym dodatkiem są obłędne

Chociaż dania z patelni najczęściej kojarzone są z kuchnią azjatycką, okazuje się, że w ten sposób można wyczarować także danie, które przypadnie do gustu wielbicielom tradycyjnej polskiej kuchni. Wystarczą podstawowe składniki i porcja dobrego mięsa, aby posiłek był nie tylko pyszny, ale także skutecznie uzupełniał braki energetyczne. Kiedy w ruch idzie patelnia, taki obiad jest gotowy w niecałe 30 minut.

Pyszny i sycący obiad dla całej rodzinyPyszny i sycący obiad dla całej rodziny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ziemniaki z patelni można przygotować znacznie szybciej, korzystając z już wcześniej podgotowanych ziemniaków. Wystarczy, że ugotujesz je al dente dzień wcześniej i przechowasz w lodówce. W ten sposób skrócisz czas smażenia prawie o połowę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki po bombajsku. Są tak pyszne, że nie trzeba do nich niczego więcej

Opcje dla wegetarian

Ziemniaki z patelni to danie, które można łatwo przekształcić w wersję wegetariańską. Wystarczy zastąpić boczek sezonowymi warzywami lub tofu, które wcześniej warto zamarynować w ulubionych ziołach i sosie sojowym. Dzięki takim dodatkom danie zyska głęboki smak, a mimo braku mięsa, pozostanie sycące i pełne wartości odżywczych.

Wariacje z serem

Aby nadać potrawie bardziej wytwornych nut, dodaj pokruszony ser solankowy w stylu greckiej fety. Posyp nim ziemniaki tuż przed zakończeniem smażenia i przykryj patelnię, aby ser się roztopił. Możesz również użyć sera pleśniowego lub cheddara dla bardziej wyrazistego smaku.

Przepis na ziemniaki z patelni z boczkiem

Zamiast boczku możesz użyć kiełbasy. Jeśli lubisz ostre smaki, sięgnij po hiszpańskie chorizo lub węgierski kolbasz.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 300 g boczku,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku,
  • opcjonalnie inne zioła, na przykład: rozmaryn, oregano, majeranek lub kminek.

Wykonanie:

  1. Obierz i umyj ziemniaki, osusz na ręczniku papierowym i pokrój w cienkie plastry. Cebulę pokrój w pióra, drobno posiekaj czosnek.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej do smażenia – dodaj tyle, żeby przykryć całe dno. Na rozgrzany olej wrzuć pokrojone ziemniaki. Smaż na rumiany kolor z obydwu stron.
  3. Po 10 minutach dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i boczek. Podsmażaj razem przez kolejne 10 minut, a następnie przykryj patelnię pokrywką i duś do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Na koniec dopraw solą, pieprzem i wybranymi ziołami.
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯