Gdy nie mam czasu gotować, robię ziemniaki z patelni. Z mięsnym dodatkiem są obłędne
Chociaż dania z patelni najczęściej kojarzone są z kuchnią azjatycką, okazuje się, że w ten sposób można wyczarować także danie, które przypadnie do gustu wielbicielom tradycyjnej polskiej kuchni. Wystarczą podstawowe składniki i porcja dobrego mięsa, aby posiłek był nie tylko pyszny, ale także skutecznie uzupełniał braki energetyczne. Kiedy w ruch idzie patelnia, taki obiad jest gotowy w niecałe 30 minut.
Ziemniaki z patelni można przygotować znacznie szybciej, korzystając z już wcześniej podgotowanych ziemniaków. Wystarczy, że ugotujesz je al dente dzień wcześniej i przechowasz w lodówce. W ten sposób skrócisz czas smażenia prawie o połowę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaki po bombajsku. Są tak pyszne, że nie trzeba do nich niczego więcej
Opcje dla wegetarian
Ziemniaki z patelni to danie, które można łatwo przekształcić w wersję wegetariańską. Wystarczy zastąpić boczek sezonowymi warzywami lub tofu, które wcześniej warto zamarynować w ulubionych ziołach i sosie sojowym. Dzięki takim dodatkom danie zyska głęboki smak, a mimo braku mięsa, pozostanie sycące i pełne wartości odżywczych.
Wariacje z serem
Aby nadać potrawie bardziej wytwornych nut, dodaj pokruszony ser solankowy w stylu greckiej fety. Posyp nim ziemniaki tuż przed zakończeniem smażenia i przykryj patelnię, aby ser się roztopił. Możesz również użyć sera pleśniowego lub cheddara dla bardziej wyrazistego smaku.
Przepis na ziemniaki z patelni z boczkiem
Zamiast boczku możesz użyć kiełbasy. Jeśli lubisz ostre smaki, sięgnij po hiszpańskie chorizo lub węgierski kolbasz.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 300 g boczku,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz do smaku,
- opcjonalnie inne zioła, na przykład: rozmaryn, oregano, majeranek lub kminek.
Wykonanie:
- Obierz i umyj ziemniaki, osusz na ręczniku papierowym i pokrój w cienkie plastry. Cebulę pokrój w pióra, drobno posiekaj czosnek.
- Na dużej patelni rozgrzej olej do smażenia – dodaj tyle, żeby przykryć całe dno. Na rozgrzany olej wrzuć pokrojone ziemniaki. Smaż na rumiany kolor z obydwu stron.
- Po 10 minutach dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i boczek. Podsmażaj razem przez kolejne 10 minut, a następnie przykryj patelnię pokrywką i duś do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Na koniec dopraw solą, pieprzem i wybranymi ziołami.