Gdy nie mam czasu, robię szybki obiad z patelni. Przemycam warzywo, którego inaczej moje dziecko nie zje

Masz 20 minut, pusty żołądek i dzieci patrzące jak na ostatnią deskę ratunku? Zrób szybki obiad z patelni. Zdrowy, sycący i z warzywem, które zazwyczaj ląduje w koszu – tym razem zniknie w sekundę. I gwarantuje, że twoje latorośli nawet go nie wyczują.

Szybki obiad z patelniSzybki obiad z patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Nie wiem, kto pierwszy nazwał szpinak "zielonym złotem", ale moja córka traktuje go raczej jak zieloną karę za grzechy. Dopóki nie wpadłam na pomysł, jak przemycić to warzywo. Strzałem w dziesiątkę okazał się szybki obiad z patelni. Przemyciłam szpinak w kremowym sosie i dodałam uwielbianego przez młodą łososia. Efekt? Talerze wylizany, zero marudzenia, a ja miałam święty spokój i obiad gotowy szybciej niż zupka chińska. Ba i sama też zjadłam sporą porcję, bo to danie jest wręcz uzależniające.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczakobagiety lepsze niż hot dogi ze stacji. Zjedz na gorąco lub na zimno

Szybki obiad z patelni – łosoś w sosie, który przekona nawet przeciwników szpinaku

To danie to połączenie trzech rzeczy, które rzadko chodzą razem: szybko, zdrowo i smacznie. A do tego nie wymaga piekarnika, miliona garów ani składników z kosmosu (wszystkie potrzebne znajdziesz w każdym dyskoncie, a i nie wydasz na nie całej wypłaty). W skrócie – jeden garnek, jedno warzywo, jedno białko i jeden sukces wychowawczy. Obiad robi się sam i dosłownie smakuje jak coś z restauracji.

Przygotuj:

  • 400-500 g łososia (może być filet bez skóry),
  • 300 g świeżego lub mrożonego szpinaku,
  • cebulę,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 150 ml śmietanki 30 proc. lub 18 proc. (może być roślinna),
  • łyżkę oliwy lub masła klarowanego,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • opcjonalnie: sok z cytryny, parmezan, suszone pomidory.

Sposób wykonania:

  1. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij ją.
  2. Dodaj czosnek, podsmaż przez chwilę, uważaj, by nie przypalić!
  3. Wrzuć łososia (wcześniej pokrój go w kostkę) i smaż 3-4 minuty, delikatnie mieszając, aż zmieni kolor.
  4. Dodaj szpinak (jeśli masz mrożony, to rozmroź wcześniej i odciśnij wodę), smaż razem, aż zmięknie i połączy się z resztą.
  5. Wlej śmietankę, dopraw porządnie. Gotuj na małym ogniu jeszcze 5 minut, aż sos zgęstnieje.
  6. Opcjonalnie skrop cytryną, posyp parmezanem. Szybki obiad z patelni jest już gotowy.

Szybki obiad z patelni, czyli jak przemycić szpinak i się nie zdradzić

Szpinak gubi się w sosie, nasiąka aromatem czosnku i ryby, nie ma gorzkiego posmaku, nie jest brejowaty jak w szkolnej stołówce. Po prostu pasuje. Dodatkowo: możesz ten przepis modyfikować do woli. Nie masz łososia? Wrzucasz kurczaka. Nie masz śmietanki? Robisz z mascarpone, serka kanapkowego, nawet mleka kokosowego. Szybki obiad z patelni podawaj z ryżem, makaronem, grzankami czosnkowymi lub samo (tak jak risotto). To danie nadaje się do odgrzania i wcale nie smakuje jak resztki po wyciągnięciu z mikrofalówki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"