Gdy nie mam czasu, robię szybki obiad z patelni. Przemycam warzywo, którego inaczej moje dziecko nie zje

Masz 20 minut, pusty żołądek i dzieci patrzące jak na ostatnią deskę ratunku? Zrób szybki obiad z patelni. Zdrowy, sycący i z warzywem, które zazwyczaj ląduje w koszu – tym razem zniknie w sekundę. I gwarantuje, że twoje latorośli nawet go nie wyczują.

Szybki obiad z patelniSzybki obiad z patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Nie wiem, kto pierwszy nazwał szpinak "zielonym złotem", ale moja córka traktuje go raczej jak zieloną karę za grzechy. Dopóki nie wpadłam na pomysł, jak przemycić to warzywo. Strzałem w dziesiątkę okazał się szybki obiad z patelni. Przemyciłam szpinak w kremowym sosie i dodałam uwielbianego przez młodą łososia. Efekt? Talerze wylizany, zero marudzenia, a ja miałam święty spokój i obiad gotowy szybciej niż zupka chińska. Ba i sama też zjadłam sporą porcję, bo to danie jest wręcz uzależniające.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczakobagiety lepsze niż hot dogi ze stacji. Zjedz na gorąco lub na zimno

Szybki obiad z patelni – łosoś w sosie, który przekona nawet przeciwników szpinaku

To danie to połączenie trzech rzeczy, które rzadko chodzą razem: szybko, zdrowo i smacznie. A do tego nie wymaga piekarnika, miliona garów ani składników z kosmosu (wszystkie potrzebne znajdziesz w każdym dyskoncie, a i nie wydasz na nie całej wypłaty). W skrócie – jeden garnek, jedno warzywo, jedno białko i jeden sukces wychowawczy. Obiad robi się sam i dosłownie smakuje jak coś z restauracji.

Przygotuj:

  • 400-500 g łososia (może być filet bez skóry),
  • 300 g świeżego lub mrożonego szpinaku,
  • cebulę,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 150 ml śmietanki 30 proc. lub 18 proc. (może być roślinna),
  • łyżkę oliwy lub masła klarowanego,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • opcjonalnie: sok z cytryny, parmezan, suszone pomidory.

Sposób wykonania:

  1. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij ją.
  2. Dodaj czosnek, podsmaż przez chwilę, uważaj, by nie przypalić!
  3. Wrzuć łososia (wcześniej pokrój go w kostkę) i smaż 3-4 minuty, delikatnie mieszając, aż zmieni kolor.
  4. Dodaj szpinak (jeśli masz mrożony, to rozmroź wcześniej i odciśnij wodę), smaż razem, aż zmięknie i połączy się z resztą.
  5. Wlej śmietankę, dopraw porządnie. Gotuj na małym ogniu jeszcze 5 minut, aż sos zgęstnieje.
  6. Opcjonalnie skrop cytryną, posyp parmezanem. Szybki obiad z patelni jest już gotowy.

Szybki obiad z patelni, czyli jak przemycić szpinak i się nie zdradzić

Szpinak gubi się w sosie, nasiąka aromatem czosnku i ryby, nie ma gorzkiego posmaku, nie jest brejowaty jak w szkolnej stołówce. Po prostu pasuje. Dodatkowo: możesz ten przepis modyfikować do woli. Nie masz łososia? Wrzucasz kurczaka. Nie masz śmietanki? Robisz z mascarpone, serka kanapkowego, nawet mleka kokosowego. Szybki obiad z patelni podawaj z ryżem, makaronem, grzankami czosnkowymi lub samo (tak jak risotto). To danie nadaje się do odgrzania i wcale nie smakuje jak resztki po wyciągnięciu z mikrofalówki.

Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥