Gdy nie mam czasu, robię szybki obiad z patelni. Przemycam warzywo, którego inaczej moje dziecko nie zje

Masz 20 minut, pusty żołądek i dzieci patrzące jak na ostatnią deskę ratunku? Zrób szybki obiad z patelni. Zdrowy, sycący i z warzywem, które zazwyczaj ląduje w koszu – tym razem zniknie w sekundę. I gwarantuje, że twoje latorośli nawet go nie wyczują.

Szybki obiad z patelniSzybki obiad z patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Nie wiem, kto pierwszy nazwał szpinak "zielonym złotem", ale moja córka traktuje go raczej jak zieloną karę za grzechy. Dopóki nie wpadłam na pomysł, jak przemycić to warzywo. Strzałem w dziesiątkę okazał się szybki obiad z patelni. Przemyciłam szpinak w kremowym sosie i dodałam uwielbianego przez młodą łososia. Efekt? Talerze wylizany, zero marudzenia, a ja miałam święty spokój i obiad gotowy szybciej niż zupka chińska. Ba i sama też zjadłam sporą porcję, bo to danie jest wręcz uzależniające.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Szybki obiad z patelni – łosoś w sosie, który przekona nawet przeciwników szpinaku

To danie to połączenie trzech rzeczy, które rzadko chodzą razem: szybko, zdrowo i smacznie. A do tego nie wymaga piekarnika, miliona garów ani składników z kosmosu (wszystkie potrzebne znajdziesz w każdym dyskoncie, a i nie wydasz na nie całej wypłaty). W skrócie – jeden garnek, jedno warzywo, jedno białko i jeden sukces wychowawczy. Obiad robi się sam i dosłownie smakuje jak coś z restauracji.

Przygotuj:

  • 400-500 g łososia (może być filet bez skóry),
  • 300 g świeżego lub mrożonego szpinaku,
  • cebulę,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 150 ml śmietanki 30 proc. lub 18 proc. (może być roślinna),
  • łyżkę oliwy lub masła klarowanego,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • opcjonalnie: sok z cytryny, parmezan, suszone pomidory.

Sposób wykonania:

  1. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij ją.
  2. Dodaj czosnek, podsmaż przez chwilę, uważaj, by nie przypalić!
  3. Wrzuć łososia (wcześniej pokrój go w kostkę) i smaż 3-4 minuty, delikatnie mieszając, aż zmieni kolor.
  4. Dodaj szpinak (jeśli masz mrożony, to rozmroź wcześniej i odciśnij wodę), smaż razem, aż zmięknie i połączy się z resztą.
  5. Wlej śmietankę, dopraw porządnie. Gotuj na małym ogniu jeszcze 5 minut, aż sos zgęstnieje.
  6. Opcjonalnie skrop cytryną, posyp parmezanem. Szybki obiad z patelni jest już gotowy.

Szybki obiad z patelni, czyli jak przemycić szpinak i się nie zdradzić

Szpinak gubi się w sosie, nasiąka aromatem czosnku i ryby, nie ma gorzkiego posmaku, nie jest brejowaty jak w szkolnej stołówce. Po prostu pasuje. Dodatkowo: możesz ten przepis modyfikować do woli. Nie masz łososia? Wrzucasz kurczaka. Nie masz śmietanki? Robisz z mascarpone, serka kanapkowego, nawet mleka kokosowego. Szybki obiad z patelni podawaj z ryżem, makaronem, grzankami czosnkowymi lub samo (tak jak risotto). To danie nadaje się do odgrzania i wcale nie smakuje jak resztki po wyciągnięciu z mikrofalówki.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie