Najlepszy tłuszcz do smażenia placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupiące i pełne smaku

Smażysz placki ziemniaczane na maśle? Na margarynie? A może, o zgrozo, na smalcu? Przestań. Jak chcesz zjeść coś, co nie podniesie ci cholesterolu na orbitę, to smaż je na odpowiednim tłuszczu. I pamiętaj o tym, że najważniejszy jest umiar.

Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
1

Nie musisz wlewać na patelnię całej butelki oleju. To nie jest konieczne. Placki ziemniaczane fajnie usmażą się też na niewielkiej ilości tłuszczu. Zasada jest jedna: lejesz tyle oleju, by usmażyć chrupiące placki, a nie je utopić. Ale jaki najlepiej tłuszcz wybrać? Na pewno nie masło, margarynę ani smalec. To jest idealny przepis na zawal i miażdżycę. Istnieje inny, o wiele lepszy produkt, którego być może używasz na co dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Placki ziemniaczane na tym tłuszczu wychodzą idealne

Dlaczego olej rzepakowy rafinowany to najlepszy tłuszcz do placków ziemniaczanych? Bo to złoty standard kuchni codziennej. Nie przypala się, ma neutralny smak, a do tego zawiera kwasy omega-3 i omega-6, które zamiast niszczyć tętnice, jeszcze je wspierają. Dodatkowo ma wysoki punkt dymienia, dzięki czemu nie psuje aromatu, a smażone potrawy nie są aż tak bardzo toksyczne. Jeśli chcesz zaszaleć, możesz sięgnąć po oliwę z oliwek – ale nie extra virgin, bo spalisz ją razem z kuchnią. Wybierz wersję light lub rafinowaną - one też sprawią, że placki ziemniaczane będą obłędne.

Ale nie tylko tłuszcz jest ważny. Kluczowe są też inne kwestie. Ziemniaki ścierasz na dwóch grubościach – połowa na dużych oczkach, połowa na małych. Potem odcedzasz sok, ale zachowujesz skrobię – ten biały kleik z dna miski to właśnie to, co robi placki spójnymi i chrupkimi.

Jak zrobić idealnie chrupiące placki ziemniaczane?

Skoro już znasz teorię, to pora przystąpić do praktyki. Jeśli myślisz, że zrobienie placków ziemniaczanych to dobry pomysł, masz absolutną rację.

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • dużą cebulę,
  • ząbek czosnku (opcjonalnie, jak nie chcesz wersji na słodko, to nie wrzucaj),
  • 4 jajka,
  • 50 g mąki,
  • sól, pieprz do smaku (jak robisz na słodko, pomiń pieprz),
  • olej rzepakowy rafinowany lub oliwa light (do smażenia, 2-3 łyżki wystarczą w zupełności).

Sposób wykonania:

  1. Zetrzyj połowę ziemniaków na dużych oczkach, resztę na małych.
  2. Dodaj startą cebulę i ewentualnie czosnek. Jak robisz wersję na słodko, pomiń ostatni składnik.
  3. Przełóż wszystko na sitko, podstaw miskę. Poczekaj 15 minut, aż wyleci sok.
  4. Sok odlej, skrobię z dna miski wrzuć z powrotem do masy – nie marnujemy złota.
  5. Dodaj jajka, mąkę, dopraw, wymieszaj.
  6. Na patelni rozgrzej porządną warstwę oleju rzepakowego lub oliwy (żeby placki się smażyły, a nie wołały o pomoc).
  7. Smaż placki ziemniaczane po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Odsącz na papierze.


A jak podawać? To już zależy od preferencji. Wytrawne najlepiej smakują z kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym lub koperkowym, na słodko z cukrem lub konfiturą.

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku