Najlepszy tłuszcz do smażenia placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupiące i pełne smaku

Smażysz placki ziemniaczane na maśle? Na margarynie? A może, o zgrozo, na smalcu? Przestań. Jak chcesz zjeść coś, co nie podniesie ci cholesterolu na orbitę, to smaż je na odpowiednim tłuszczu. I pamiętaj o tym, że najważniejszy jest umiar.

Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Nie musisz wlewać na patelnię całej butelki oleju. To nie jest konieczne. Placki ziemniaczane fajnie usmażą się też na niewielkiej ilości tłuszczu. Zasada jest jedna: lejesz tyle oleju, by usmażyć chrupiące placki, a nie je utopić. Ale jaki najlepiej tłuszcz wybrać? Na pewno nie masło, margarynę ani smalec. To jest idealny przepis na zawal i miażdżycę. Istnieje inny, o wiele lepszy produkt, którego być może używasz na co dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance

Placki ziemniaczane na tym tłuszczu wychodzą idealne

Dlaczego olej rzepakowy rafinowany to najlepszy tłuszcz do placków ziemniaczanych? Bo to złoty standard kuchni codziennej. Nie przypala się, ma neutralny smak, a do tego zawiera kwasy omega-3 i omega-6, które zamiast niszczyć tętnice, jeszcze je wspierają. Dodatkowo ma wysoki punkt dymienia, dzięki czemu nie psuje aromatu, a smażone potrawy nie są aż tak bardzo toksyczne. Jeśli chcesz zaszaleć, możesz sięgnąć po oliwę z oliwek – ale nie extra virgin, bo spalisz ją razem z kuchnią. Wybierz wersję light lub rafinowaną - one też sprawią, że placki ziemniaczane będą obłędne.

Ale nie tylko tłuszcz jest ważny. Kluczowe są też inne kwestie. Ziemniaki ścierasz na dwóch grubościach – połowa na dużych oczkach, połowa na małych. Potem odcedzasz sok, ale zachowujesz skrobię – ten biały kleik z dna miski to właśnie to, co robi placki spójnymi i chrupkimi.

Jak zrobić idealnie chrupiące placki ziemniaczane?

Skoro już znasz teorię, to pora przystąpić do praktyki. Jeśli myślisz, że zrobienie placków ziemniaczanych to dobry pomysł, masz absolutną rację.

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • dużą cebulę,
  • ząbek czosnku (opcjonalnie, jak nie chcesz wersji na słodko, to nie wrzucaj),
  • 4 jajka,
  • 50 g mąki,
  • sól, pieprz do smaku (jak robisz na słodko, pomiń pieprz),
  • olej rzepakowy rafinowany lub oliwa light (do smażenia, 2-3 łyżki wystarczą w zupełności).

Sposób wykonania:

  1. Zetrzyj połowę ziemniaków na dużych oczkach, resztę na małych.
  2. Dodaj startą cebulę i ewentualnie czosnek. Jak robisz wersję na słodko, pomiń ostatni składnik.
  3. Przełóż wszystko na sitko, podstaw miskę. Poczekaj 15 minut, aż wyleci sok.
  4. Sok odlej, skrobię z dna miski wrzuć z powrotem do masy – nie marnujemy złota.
  5. Dodaj jajka, mąkę, dopraw, wymieszaj.
  6. Na patelni rozgrzej porządną warstwę oleju rzepakowego lub oliwy (żeby placki się smażyły, a nie wołały o pomoc).
  7. Smaż placki ziemniaczane po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Odsącz na papierze.


A jak podawać? To już zależy od preferencji. Wytrawne najlepiej smakują z kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym lub koperkowym, na słodko z cukrem lub konfiturą.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze