Włosi robią placki ziemniaczane inaczej. Ja dorzucam jeszcze jeden składnik
Chociaż placki ziemniaczane kojarzą się z bardzo polskim daniem, to na świecie spotkać można wiele wariacji. Jedną z nich jest toskański placek, który dodatkowo wzbogacam o serowy akcent.
Kuchnia włoska to nie tylko makarony i pizza. Nie brakuje tam również dań z ziemniaków, trochę jak w naszych polskich kuchniach regionalnych. W Toskanii, jak i w innych częściach Włoch, skusić się można na tortino di patate, czyli rodzaj zapiekanki przypominającej nieco nasz placek ziemniaczany. W moim wydaniu w środku ląduje jeszcze ser halloumi. Takiemu daniu nie sposób się oprzeć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Włoski placek ziemniaczany z halloumi
Gdyby Włoch zobaczył, że wzbogacam jego przepis o halloumi, złapałby się za głowę i zakazał wjazdu do swojego miasta. Na szczęście czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal i włoski placek ziemniaczany mogę robić z dodatkiem halloumi. A jakby sera było mało, to na wierzchu dodatkowo pojawia się parmezan.
Lekko chrupiący ser halloumi wnosi do tej kompozycji nie tylko ciekawą teksturę, ale i słono-mleczny smak. Świeżo starte ziemniaki, po pozbyciu się nadmiaru skrobi, stają się delikatnym tłem dla sera.
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 500 g halloumi,
- pół szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki wody,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- pół łyżeczki suszonej bazylii,
- sól i pieprz do smaku,
- starty parmezan do posypania.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach.
- Przełóż do miski z zimną wodą i kilkukrotnie przepłucz, aby pozbyć się nadmiaru skrobi.
- Odsącz i odstaw do wysuszenia.
- Na tarce zetrzyj halloumi i dodaj do ziemniaków.
- Wsyp mąkę, wlej wodę oraz oliwę i dopraw do smaku solą, pieprzem, suszonym oregano oraz bazylią. Masa powinna być mokra, ale nie może być całkowicie płynna.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem.
- Masę ziemniaczano-serową przełóż na blaszkę i rozprowadź cienką warstwę, tworząc kształt dużego placka.
- Z wierzchu posyp startym parmezanem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 35-40 minut.
Gdy placek będzie rumiany i chrupiący, wyjmij go z piekarnika. Sprawdzi się jako przekąska, dodatek do mięsa, czy samodzielne danie. Najlepiej smakuje na ciepło, więc nie czekaj z jedzeniem. Smacznego!