Włosi robią placki ziemniaczane inaczej. Ja dorzucam jeszcze jeden składnik

Chociaż placki ziemniaczane kojarzą się z bardzo polskim daniem, to na świecie spotkać można wiele wariacji. Jedną z nich jest toskański placek, który dodatkowo wzbogacam o serowy akcent.

Ziemniaczany placek po włoskuZiemniaczany placek po włosku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kuchnia włoska to nie tylko makarony i pizza. Nie brakuje tam również dań z ziemniaków, trochę jak w naszych polskich kuchniach regionalnych. W Toskanii, jak i w innych częściach Włoch, skusić się można na tortino di patate, czyli rodzaj zapiekanki przypominającej nieco nasz placek ziemniaczany. W moim wydaniu w środku ląduje jeszcze ser halloumi. Takiemu daniu nie sposób się oprzeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowe ciasto Morze Czarne

Włoski placek ziemniaczany z halloumi

Gdyby Włoch zobaczył, że wzbogacam jego przepis o halloumi, złapałby się za głowę i zakazał wjazdu do swojego miasta. Na szczęście czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal i włoski placek ziemniaczany mogę robić z dodatkiem halloumi. A jakby sera było mało, to na wierzchu dodatkowo pojawia się parmezan.

Placek ziemniaczany z halloumi
Placek ziemniaczany z halloumi © Adobe Stock

Lekko chrupiący ser halloumi wnosi do tej kompozycji nie tylko ciekawą teksturę, ale i słono-mleczny smak. Świeżo starte ziemniaki, po pozbyciu się nadmiaru skrobi, stają się delikatnym tłem dla sera.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 500 g halloumi,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • pół łyżeczki suszonej bazylii,
  • sól i pieprz do smaku,
  • starty parmezan do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach.
  2. Przełóż do miski z zimną wodą i kilkukrotnie przepłucz, aby pozbyć się nadmiaru skrobi.
  3. Odsącz i odstaw do wysuszenia.
  4. Na tarce zetrzyj halloumi i dodaj do ziemniaków.
  5. Wsyp mąkę, wlej wodę oraz oliwę i dopraw do smaku solą, pieprzem, suszonym oregano oraz bazylią. Masa powinna być mokra, ale nie może być całkowicie płynna.
  6. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem.
  7. Masę ziemniaczano-serową przełóż na blaszkę i rozprowadź cienką warstwę, tworząc kształt dużego placka.
  8. Z wierzchu posyp startym parmezanem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 35-40 minut.

Gdy placek będzie rumiany i chrupiący, wyjmij go z piekarnika. Sprawdzi się jako przekąska, dodatek do mięsa, czy samodzielne danie. Najlepiej smakuje na ciepło, więc nie czekaj z jedzeniem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej