Żadne frytki i chipsy. Ziemniaki w tej formie czarują lepiej niż magik

Ziemniaczane, chrupiące kąski z dodatkiem sera halloumi to przystawka, która podbija podniebienia. Proste połączenie składników szybko przypadnie do gustu wszystkim gościom.

Ziemniaczane kąskiZiemniaczane kąski
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

To nie są zwykłe ziemniaki czy frytki. W środku znaleźć można również szynkę, ser halloumi i natkę pietruszki. Takich przekąsek nie znajdziesz w żadnym fast foodzie, a ich przygotowanie jest naprawdę proste. Zaskocz swoich bliskich i zaserwuj im chrupiące kąski ziemniaczane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane kąski z halloumi. Prosta przekąska na gorąco

Ziemniaczane kąski z halloumi

Ziemniaki to wdzięczny obiekt do wielu kulinarnych eksperymentów, a frytki i zapiekanki to dopiero początek. W tym przepisie stały się bazą chrupiących kąsków, które świetnie zastąpią klasyczne chipsy czy panierowaną mozzarellę.

Ten przepis świetnie sprawdzi się również wtedy, gdy nie wiesz, co zrobić z ugotowanymi ziemniakami z poprzedniego dnia. Kąski chrupiące z zewnątrz, a miękkie i wilgotne w środku. To doskonała przekąska na imprezę, spotkanie z przyjaciółmi lub po prostu jako kolację.

Składniki:

  • 600 g ziemniaków,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 100 g szynki wędzonej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • 120 g sera halloumi,
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości i rozgnieć na gładkie puree. Dodaj jajka oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.

Baza z ziemniaków
Baza z ziemniaków © Pyszności

Krok 2. Do ziemniaczanej masy dodaj startą lub bardzo drobno posiekaną szynkę, natkę pietruszki oraz pokruszony ser halloumi. Dobrze wymieszaj.

Ziemniaczana masa
Ziemniaczana masa © Pyszności

Krok 3. Powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj porcje ciasta na rozgrzany, głęboki olej, odcinając końcówki nożyczkami. Przypomina to robienie małych churrosów. Smaż, aż się zarumienią.

Ziemniaczane churrosy na słono
Ziemniaczane churrosy na słono © Pyszności

Krok 4. Gotowe kąski możesz odłożyć na chwilę na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dipem, na przykład sosem czosnkowym lub sriracha mayo. Smacznego!

Ziemniaczane kąski
Ziemniaczane kąski © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀