Żadne frytki i chipsy. Ziemniaki w tej formie czarują lepiej niż magik
Ziemniaczane, chrupiące kąski z dodatkiem sera halloumi to przystawka, która podbija podniebienia. Proste połączenie składników szybko przypadnie do gustu wszystkim gościom.
To nie są zwykłe ziemniaki czy frytki. W środku znaleźć można również szynkę, ser halloumi i natkę pietruszki. Takich przekąsek nie znajdziesz w żadnym fast foodzie, a ich przygotowanie jest naprawdę proste. Zaskocz swoich bliskich i zaserwuj im chrupiące kąski ziemniaczane.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaczane kąski z halloumi. Prosta przekąska na gorąco
Ziemniaczane kąski z halloumi
Ziemniaki to wdzięczny obiekt do wielu kulinarnych eksperymentów, a frytki i zapiekanki to dopiero początek. W tym przepisie stały się bazą chrupiących kąsków, które świetnie zastąpią klasyczne chipsy czy panierowaną mozzarellę.
Ten przepis świetnie sprawdzi się również wtedy, gdy nie wiesz, co zrobić z ugotowanymi ziemniakami z poprzedniego dnia. Kąski chrupiące z zewnątrz, a miękkie i wilgotne w środku. To doskonała przekąska na imprezę, spotkanie z przyjaciółmi lub po prostu jako kolację.
Składniki:
- 600 g ziemniaków,
- 1 łyżeczka soli,
- 100 g szynki wędzonej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- 120 g sera halloumi,
- 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości i rozgnieć na gładkie puree. Dodaj jajka oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
Krok 2. Do ziemniaczanej masy dodaj startą lub bardzo drobno posiekaną szynkę, natkę pietruszki oraz pokruszony ser halloumi. Dobrze wymieszaj.
Krok 3. Powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj porcje ciasta na rozgrzany, głęboki olej, odcinając końcówki nożyczkami. Przypomina to robienie małych churrosów. Smaż, aż się zarumienią.
Krok 4. Gotowe kąski możesz odłożyć na chwilę na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dipem, na przykład sosem czosnkowym lub sriracha mayo. Smacznego!