Ekspresowy makaron w sosie orzechowym. Cały obiad zrobisz w pół godziny
Kuchnia azjatycka nie musi być skomplikowana ani czasochłonna, a ten przepis jest na to najlepszym dowodem. Pyszny makaron w sosie orzechowym z kurczakiem i warzywami przygotujesz w mgnieniu oka.
Ten przepis na makaron udon to prawdziwa fuzja smaków Azji, łącząca w sobie nuty kuchni japońskiej i koreańskiej. Kremowy sos na bazie mleczka kokosowego i masła orzechowego otula gruby, mięsisty makaron. Całość uzupełniają grzybki shimeji, groszek cukrowy oraz papryka. Dzięki dodatkowi kurczaka danie jest jeszcze bardziej sycące i pożywne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybki makaron w sosie orzechowym
Makaron w sosie orzechowym z kurczakiem i warzywami
Kiedy nie ma za dużo czasu na skomplikowane przepisy, pieczenie mięs i smażenie kotletów, z pomocą przychodzi udon. Udon to gruby, sprężysty makaron pszenny, który jest podstawowym składnikiem kuchni japońskiej.
Chrupiące kiełki fasoli mung i zielony groszek, aromatyczne grzybki shimeji oraz soczysty kurczak, skąpane w kremowym sosie podkręconym o koreańską pastę z fermentowanej papryki chili, sos sojowy oraz olej sezamowy, to pyszne mistrzostwo świata. Jeśli nie uda ci się znaleźć pasty gochujang możesz sięgnąć po czerwoną pastę curry. Warto jednak zaopatrzyć się w kilka azjatyckich produktów — wystarczą na długo.
Składniki:
- 5 łyżek oleju sezamowego,
- 2 filety z piersi z kurczaka,
- sól i pieprz do smaku,
- 150 g groszku cukrowego,
- 100 g grzybków shimeji,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka pasty gochujang,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 1 szklanka bulionu,
- 400 ml mleczka kokosowego,
- 400 g makaronu udon.
Dodatki:
- papryczka chili,
- limonka,
- kiełki fasoli mung,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Filety z kurczaka pokrój w mniejsze kawałki i usmaż na patelni z rozgrzanym olejem, oprószając całość solą i pieprzem.
Krok 2. Na patelnię wrzuć groszek cukrowy oraz grzybki shimeji i przesmaż. Gdy zaczną się rumienić, wlej sos sojowy, wymieszaj i przesmaż chwilę. Zdejmij z patelni.
Krok 3. Na tę samą patelnię wlej olej sezamowy, dodaj posiekany drobno czosnek. Po 2 minutach dodaj pastę gochujang, masło orzechowe oraz bulion i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej mleko kokosowe i zagotuj. Dorzuć udon, podsmażonego wcześniej kurczaka, grzybki oraz groszek cukrowy.
Krok 4. Mięso z kurczaka wyciągnij i pokrój w mniejsze kawałki. Makaron wraz z warzywami nałóż do talerzy. Dodaj pokrojonego kurczaka, plasterki papryczki chilli, kiełki fasoli mung oraz kawałek limonki do skroplenia. Smacznego!