Ekspresowy makaron w sosie orzechowym. Cały obiad zrobisz w pół godziny

Kuchnia azjatycka nie musi być skomplikowana ani czasochłonna, a ten przepis jest na to najlepszym dowodem. Pyszny makaron w sosie orzechowym z kurczakiem i warzywami przygotujesz w mgnieniu oka.

Ekspresowy makaron w sosie orzechowymEkspresowy makaron w sosie orzechowym
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Ten przepis na makaron udon to prawdziwa fuzja smaków Azji, łącząca w sobie nuty kuchni japońskiej i koreańskiej. Kremowy sos na bazie mleczka kokosowego i masła orzechowego otula gruby, mięsisty makaron. Całość uzupełniają grzybki shimeji, groszek cukrowy oraz papryka. Dzięki dodatkowi kurczaka danie jest jeszcze bardziej sycące i pożywne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki makaron w sosie orzechowym

Makaron w sosie orzechowym z kurczakiem i warzywami

Kiedy nie ma za dużo czasu na skomplikowane przepisy, pieczenie mięs i smażenie kotletów, z pomocą przychodzi udon. Udon to gruby, sprężysty makaron pszenny, który jest podstawowym składnikiem kuchni japońskiej.

Chrupiące kiełki fasoli mung i zielony groszek, aromatyczne grzybki shimeji oraz soczysty kurczak, skąpane w kremowym sosie podkręconym o koreańską pastę z fermentowanej papryki chili, sos sojowy oraz olej sezamowy, to pyszne mistrzostwo świata. Jeśli nie uda ci się znaleźć pasty gochujang możesz sięgnąć po czerwoną pastę curry. Warto jednak zaopatrzyć się w kilka azjatyckich produktów — wystarczą na długo.

Składniki:

  • 5 łyżek oleju sezamowego,
  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 150 g groszku cukrowego,
  • 100 g grzybków shimeji,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka pasty gochujang,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • 400 g makaronu udon.

Dodatki:

  • papryczka chili,
  • limonka,
  • kiełki fasoli mung,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Filety z kurczaka pokrój w mniejsze kawałki i usmaż na patelni z rozgrzanym olejem, oprószając całość solą i pieprzem.

Usmażony kurczak
Usmażony kurczak © Pyszności

Krok 2. Na patelnię wrzuć groszek cukrowy oraz grzybki shimeji i przesmaż. Gdy zaczną się rumienić, wlej sos sojowy, wymieszaj i przesmaż chwilę. Zdejmij z patelni.

Smażone grzybki i groszek
Smażone grzybki i groszek © Pyszności

Krok 3. Na tę samą patelnię wlej olej sezamowy, dodaj posiekany drobno czosnek. Po 2 minutach dodaj pastę gochujang, masło orzechowe oraz bulion i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej mleko kokosowe i zagotuj. Dorzuć udon, podsmażonego wcześniej kurczaka, grzybki oraz groszek cukrowy.

Makaron z masłem orzechowym
Makaron z masłem orzechowym © Pyszności

Krok 4. Mięso z kurczaka wyciągnij i pokrój w mniejsze kawałki. Makaron wraz z warzywami nałóż do talerzy. Dodaj pokrojonego kurczaka, plasterki papryczki chilli, kiełki fasoli mung oraz kawałek limonki do skroplenia. Smacznego!

Makaron w sosie orzechowym
Makaron w sosie orzechowym © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione