Gordon Ramsay wytyka błąd, który większość z nas popełnia. Ryż staje się przez to kleisty i papkowaty

Chociaż w Polsce ryż ustępuje popularnością ziemniakom, to wciąż pozostaje popularnym dodatkiem do obiadu. Podczas jego przygotowania mało osób zwraca specjalną uwagę na gotowanie. Ot, wrzucenie do wody i po kwadransie odcedzamy wodę. Gordon Ramsay wskazuje jednak na lepszy sposób, dzięki któremu ryż będzie idealnie sypki.

Gordon Ramsay krytykuje tę metodęGordon Ramsay krytykuje tę metodę
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram

Gordon Ramsay, to nie tylko szkocki kucharz, ale także prawdziwa gwiazda telewizji, autor książek kucharskich i właściciel wielu restauracji. Widzowie na całym świecie pokochali go za programy takie jak "Hell's Kitchen" czy "MasterChef". Swoje umiejętności kulinarne potwierdził, zdobywając aż 17 gwiazdek Michelin. Ramsay dzieli się swoją wiedzą także na YouTube, gdzie pokazał jak ugotować idealny ryż.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babcia przetrze okulary. Kaszankę podasz jak w najlepszej restauracji

Jak ugotować ryż?

Wszystko zaczyna się od odpowiedniego ryżu. Gordon Ramsay podpowiada, by sięgnąć po odmianę basmati. Dzięki dłuższym ziarnom i mniejszej ilości skrobi jest mniej kleisty. Zanim go ugotujesz, koniecznie opłucz go dokładnie pod zimną wodą, żeby pozbyć się skrobi i wszelkich zanieczyszczeń.

Ryż basmati - kaloryczność, wartości i składniki odżywcze, właściwości
Ryż basmati - kaloryczność, wartości i składniki odżywcze, właściwości © Adobe Stock | (C)2012 cyganek, all rights reserved

Kluczowa jest również odpowiednia proporcja wody do ryżu - na 1 część ryżu przypada 1,5 części wody. Pamiętaj, aby zacząć gotowanie od zimnej wody, a nie wrzącej. Do 400 g ryżu potrzebujemy 600 ml zimnej wody. Oczywiście nie liczy się tutaj woda, w której płukano ryż.

Postaw na przyprawy

Ramsay poleca przyprawić ryż przed gotowaniem, dodając anyż, kardamon, sól i pieprz. Gotowanie przebiega pod przykryciem na wysokim ogniu, a gdy woda zacznie wrzeć, warto zmniejszyć ogień i kontynuować gotowanie na parze.

To technika przypominająca duszenie, a jak podkreśla Ramsay, to właśnie w tym tkwi sekret idealnie ugotowanego ryżu.

Jak ugotować ryż na sypko?
Jak ugotować ryż na sypko? © Getty Images | Adisak Mitrprayoon

Po gotowaniu bez podnoszenia pokrywki, ryż powinien dusić się na małym ogniu przez 8-10 minut, co pozwala mu wchłonąć wodę i zwiększyć objętość. Kluczem do osiągnięcia idealnej konsystencji jest wzorowane na duszeniu podejście Gordona Ramsaya. Na koniec należy wyrzucić większe kawałki przypraw i spulchnić ryż widelcem.

W ten sposób na talerze trafi idealnie sypki, pozbawiony papkowatej konsystencji ryż. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty