Gordon Ramsay wytyka błąd, który większość z nas popełnia. Ryż staje się przez to kleisty i papkowaty
Chociaż w Polsce ryż ustępuje popularnością ziemniakom, to wciąż pozostaje popularnym dodatkiem do obiadu. Podczas jego przygotowania mało osób zwraca specjalną uwagę na gotowanie. Ot, wrzucenie do wody i po kwadransie odcedzamy wodę. Gordon Ramsay wskazuje jednak na lepszy sposób, dzięki któremu ryż będzie idealnie sypki.
Gordon Ramsay, to nie tylko szkocki kucharz, ale także prawdziwa gwiazda telewizji, autor książek kucharskich i właściciel wielu restauracji. Widzowie na całym świecie pokochali go za programy takie jak "Hell's Kitchen" czy "MasterChef". Swoje umiejętności kulinarne potwierdził, zdobywając aż 17 gwiazdek Michelin. Ramsay dzieli się swoją wiedzą także na YouTube, gdzie pokazał jak ugotować idealny ryż.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babcia przetrze okulary. Kaszankę podasz jak w najlepszej restauracji
Jak ugotować ryż?
Wszystko zaczyna się od odpowiedniego ryżu. Gordon Ramsay podpowiada, by sięgnąć po odmianę basmati. Dzięki dłuższym ziarnom i mniejszej ilości skrobi jest mniej kleisty. Zanim go ugotujesz, koniecznie opłucz go dokładnie pod zimną wodą, żeby pozbyć się skrobi i wszelkich zanieczyszczeń.
Kluczowa jest również odpowiednia proporcja wody do ryżu - na 1 część ryżu przypada 1,5 części wody. Pamiętaj, aby zacząć gotowanie od zimnej wody, a nie wrzącej. Do 400 g ryżu potrzebujemy 600 ml zimnej wody. Oczywiście nie liczy się tutaj woda, w której płukano ryż.
Postaw na przyprawy
Ramsay poleca przyprawić ryż przed gotowaniem, dodając anyż, kardamon, sól i pieprz. Gotowanie przebiega pod przykryciem na wysokim ogniu, a gdy woda zacznie wrzeć, warto zmniejszyć ogień i kontynuować gotowanie na parze.
To technika przypominająca duszenie, a jak podkreśla Ramsay, to właśnie w tym tkwi sekret idealnie ugotowanego ryżu.
Po gotowaniu bez podnoszenia pokrywki, ryż powinien dusić się na małym ogniu przez 8-10 minut, co pozwala mu wchłonąć wodę i zwiększyć objętość. Kluczem do osiągnięcia idealnej konsystencji jest wzorowane na duszeniu podejście Gordona Ramsaya. Na koniec należy wyrzucić większe kawałki przypraw i spulchnić ryż widelcem.
W ten sposób na talerze trafi idealnie sypki, pozbawiony papkowatej konsystencji ryż. Smacznego!