PrzepisTeraz są daniem regionalnym na Pomorzu. Od nich pochodzą tradycyjne gołąbki

Teraz są daniem regionalnym na Pomorzu. Od nich pochodzą tradycyjne gołąbki

W wyniku powojennych przesiedleń ludności z Kresów przysmakami z południowo-wschodnich regionów dawnej Polski mogą zajadać się mieszkańcy Pomorza. We wsi Bielkowo do tej pory, zwłaszcza na Wigilię, przygotowywane są hołubcie – gołąbki z nietypowym farszem. Kiedy minie czas postu, do farszu dodawane są skwarki z wytopionego boczku.

Hołubcie bielkowskie na Wigilię podawane są z sosem grzybowym
Hołubcie bielkowskie na Wigilię podawane są z sosem grzybowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

14.12.2024 16:37

W wielu regionach Polski na Wigilię przygotowywane są gołąbki z kaszą i grzybami. Jednak w tym przepisie w liście kapusty, oprócz kaszy jęczmiennej, zawinięte zostały starte ziemniaki. Danie w wersji wigilijnej podawane jest z sosem grzybowym, a w pozostałe dni w roku – ze skwarkami. Obydwa warianty warto przetestować. Składniki kupisz za grosze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hołubcie bielkowskie – danie regionalne z Pomorza

Te nietypowe gołąbki przywędrowały na Pomorze w 1946 roku razem z repatriantami ze wsi Sąsiadowice, która obecnie znajduje się na terytorium Ukrainy. Jak wynika z notatek jednego z mieszkańców, do Bielkowa wprowadziło się wówczas 45 rodzin.

"Dnia 13 lipca 1946 roku opuściliśmy naszą rodzinną wioskę Sąsiadowice. Był to ostatni transport rejestrowany na stacji kolejowej w Głębokiej. Tym transportem jechało wówczas 80 rodzin. Jechaliśmy tydzień czasu, około 20 lipca byliśmy w Gryfinie skąd wyruszono za poszukiwaniem gospodarstw, dojechano do wsi Belków obecnie Bielkowo. W następnym dniu około 45 rodzin wprowadziło się do Bielkowa" – te słowa przytacza Agnieszka Kołodziej w opracowaniu pt: "Produkty tradycyjne województwa zachodniopomorskiego".

Niskobudżetowe danie było rozwiązaniem na braki produktów spożywczych w sklepach. Hołubcie można było przygotować korzystając z własnych upraw. W końcu kapusty, ziemniaków i kaszy w żadnym gospodarstwie nie brakowało. Danie było więc tanie i pożywne, a po świniobiciu można było okrasić farsz dodatkiem słoniny, boczku lub innego mięsa.

Hołubcie nadal są przygotowywane w Bielkowie przez rodziny mające korzenie wschodnie. Na stołach pojawiają się przede wszystkim w okresie świąt Bożego Narodzenia i na Wszystkich Świętych.

Przepis na hołubcie bielkowskie

Poniżej podaję przepis na wersję wigilijną. W mięsnej – cebula jest podsmażana na patelni z boczkiem pokrojonym w kostkę.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 200 g kaszy jęczmiennej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Kapustę obierz z wierzchnich liści, wytnij z niej głąb, przełóż do garnka i zalej wodą. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i gotuj przez 20 minut. Wyjmij ją, odstaw do wystudzenia, po czym oddziel liście.
  2. Kaszę ugotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
  3. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce i połącz z ugotowaną kaszą. Dodaj sól, pieprz i majeranek.
  4. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż drobno pokrojone cebule. Wymieszaj z kaszą i ziemniakami.
  5. Farsz zawiń w liście kapusty. Ułóż w garnku na liściach, które zostały z główki. Zalej wodą i gotuj przez 2 godziny.

Hołubce ukraińskie w powiecie poznańskim

Danie z Kresów jest znane również w województwie wielkopolskim, ale w nieco innym wydaniu. W hołubcach ukraińskich farsz przygotowywany jest z kaszy jęczmiennej, gryczanej i manny z dodatkiem mięsa mielone. To wszystko jest wymieszane z posiekaną kapustą – jak w przepisie na oszukane gołąbki. Takie gołąbki smażone są na oleju i podawane z okrasą ze skwarkami.

Wybrane dla Ciebie