PrzepisGołąbki bez zawijania zapiekane z patelni. Szybki przepis na obiad nie tylko z młodej kapusty

Gołąbki bez zawijania zapiekane z patelni. Szybki przepis na obiad nie tylko z młodej kapusty

Gołąbki bez zawijania zapiekane z patelni. Szybki przepis na obiad nie tylko z młodej kapusty
Ewa

21.02.2022 21:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gołąbki bez zawijania to szybki przepis na obiad. Dzięki temu, że przygotowujemy je na patelni, to czas zdecydowanie się skraca. Smakują równie pysznie jak gołąbki przygotowane w tradycyjny sposób.

Gołąbki bez zawijania zapiekane (nie tylko z młodej kapusty) – przepis na obiad

Gołąbki to jedno z popisowych dań mojej mamy. Nie da się jednak ukryć, że przygotowanie tej potrawy jest naprawdę czasochłonne – sparzenie kapusty, podgotowanie, zawijanie... nie zawsze mamy na to czas i ochotę. Na szczęście znaleźliśmy rozwiązanie – gołąbki bez zawijania zapiekane! W swojej formie przypominają nieco kotleciki, ale dzięki temu, że w środku jest ryż i kapusta, to zyskują naprawdę gołąbkowy smak!

Podobnie jak gołąbki mają też świetną zaletę: odgrzewane smakują równie dobrze jak te, które dopiero co zostały zdjęte z patelni. Poza tym, że to świetny przepis na obiad, to również pomysł na imprezową przekąskę. W końcu – kto nie kocha gołąbków bez zawijania z młodej kapusty i nie tylko?

Przepis na gołąbki bez zawijania poniżej.

Składniki

Kapusta do gołąbków bez zawijania

  1. 200 g kapusty
  2. 500 g łopatki wieprzowej mielonej
  3. 200 g ryżu w saszetkach
  4. 1 cebula
  5. 600 ml bulionu
  6. 600 ml passaty pomidorowej
  7. 1 łyżka masła
  8. 1/2 łyżeczki soli
  9. szczypta pieprzu
  10. 2 łyżeczki oregano
  11. 2 łyżeczki papryki słodkiej
  12. 1 łyżeczka cukru

Gołąbki bez zawijania zapiekane z patelni – pierwszy krok z naszego przepisu

Kapustę umyj i poszatkuj. Możesz wykorzystać tutaj młodą kapustę lub nawet pekińską.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula się zeszkli- dorzuć poszatkowaną kapustę, 200 ml bulionu i duś pod przykryciem przez  15-20 minut. Tuż przed zdjęciem z palnika dopraw do smaku solą.

Mięso

Czas na mięso do gołąbków bez zawijania z patelni!

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso mielone z łopatki przełóż do miski, dodaj ugotowany ryż i duszoną kapustę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Z powstałej mieszanki uformuj małe gołąbki. Im mniejsze będą, tym szybciej będą też gotowe.

Duszenie i smażenie

Przygotowane gołąbki podsmaż na patelni.

Podsmaż je na patelni. Po chwili dodaj passatę pomidorową i bulion (400 ml). Dzięki temu powstanie pyszny, aromatyczny sos do Twoich gołąbków. Możesz wykorzystać gotowy bulion z dobrym składem lub przygotować domowy wywar z warzyw.

Następnie dodaj oregano, słodką paprykę i cukier. Odrobina cukru świetnie pasuje do pomidorów, łagodząc nieco ich kwaśny charakter. Słodka papryka jeszcze bardziej podkręci smak. Tak doprawione gołąbki duś pod przykryciem przez ok. 20 minut na małym ogniu.

I gotowe!

Gotowe gołąbki zapiekane bez zawijania z patelni możesz podawać na liściu młodej kapusty. Smacznego 🙂

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także