Gołąbki bez zawijania zapiekane z patelni. Szybki przepis na obiad nie tylko z młodej kapusty
Gołąbki bez zawijania to szybki przepis na obiad. Dzięki temu, że przygotowujemy je na patelni, to czas zdecydowanie się skraca. Smakują równie pysznie jak gołąbki przygotowane w tradycyjny sposób.
21.02.2022 21:00
Gołąbki bez zawijania zapiekane (nie tylko z młodej kapusty) – przepis na obiad
Gołąbki to jedno z popisowych dań mojej mamy. Nie da się jednak ukryć, że przygotowanie tej potrawy jest naprawdę czasochłonne – sparzenie kapusty, podgotowanie, zawijanie... nie zawsze mamy na to czas i ochotę. Na szczęście znaleźliśmy rozwiązanie – gołąbki bez zawijania zapiekane! W swojej formie przypominają nieco kotleciki, ale dzięki temu, że w środku jest ryż i kapusta, to zyskują naprawdę gołąbkowy smak!
Podobnie jak gołąbki mają też świetną zaletę: odgrzewane smakują równie dobrze jak te, które dopiero co zostały zdjęte z patelni. Poza tym, że to świetny przepis na obiad, to również pomysł na imprezową przekąskę. W końcu – kto nie kocha gołąbków bez zawijania z młodej kapusty i nie tylko?
Przepis na gołąbki bez zawijania poniżej.
Składniki
Kapusta do gołąbków bez zawijania
- 200 g kapusty
- 500 g łopatki wieprzowej mielonej
- 200 g ryżu w saszetkach
- 1 cebula
- 600 ml bulionu
- 600 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka cukru
Gołąbki bez zawijania zapiekane z patelni – pierwszy krok z naszego przepisu
Kapustę umyj i poszatkuj. Możesz wykorzystać tutaj młodą kapustę lub nawet pekińską.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula się zeszkli- dorzuć poszatkowaną kapustę, 200 ml bulionu i duś pod przykryciem przez 15-20 minut. Tuż przed zdjęciem z palnika dopraw do smaku solą.
Mięso
Czas na mięso do gołąbków bez zawijania z patelni!
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso mielone z łopatki przełóż do miski, dodaj ugotowany ryż i duszoną kapustę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Z powstałej mieszanki uformuj małe gołąbki. Im mniejsze będą, tym szybciej będą też gotowe.
Duszenie i smażenie
Przygotowane gołąbki podsmaż na patelni.
Podsmaż je na patelni. Po chwili dodaj passatę pomidorową i bulion (400 ml). Dzięki temu powstanie pyszny, aromatyczny sos do Twoich gołąbków. Możesz wykorzystać gotowy bulion z dobrym składem lub przygotować domowy wywar z warzyw.
Następnie dodaj oregano, słodką paprykę i cukier. Odrobina cukru świetnie pasuje do pomidorów, łagodząc nieco ich kwaśny charakter. Słodka papryka jeszcze bardziej podkręci smak. Tak doprawione gołąbki duś pod przykryciem przez ok. 20 minut na małym ogniu.
I gotowe!
Gotowe gołąbki zapiekane bez zawijania z patelni możesz podawać na liściu młodej kapusty. Smacznego 🙂