Gospodyni z Powiśla powiedziała, jak robi żurek. Zwróć uwagę przy zakwasie

Ciężko wyobrazić sobie wielkanocne śniadanie bez pysznego, kwaśnego żurku. Każdy ma swój patent na to, by zupa smakowała wyjątkowo. Swoim przepisem podzieliła się ze mną przedstawicielka Koła Kobiet Korzeniewskich.

Przepis na prosty i pyszny żurekPrzepis na prosty i pyszny żurek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na samą myśl o aromatycznym, pełnym dobrej kiełbasy żurku można poczuć burczenie w brzuchu. To zupa, która pojawia się niemal w każdym regionie Polski, ustępując czasem chrzanowej czy białemu barszczowi. Nie inaczej jest na Powiślu, czyli obszarze na styku trzech województw: kujawsko-pomorskiego, pomorskiego oraz warmińsko-mazurskiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najprostsza sałatka jajeczna w jadalnych miseczkach. Na Wielkanoc będzie hitem

Przepis na dobry żurek

Zrobienie dobrego żurku nie musi być trudnym zadaniem. W szczególności, gdy pod ręką mamy porady doświadczonej gospodyni domowej. W jej domu przygotowanie zupy należy do męża. W jego rodzinnych stronach taki żur jada się przez 3 dni: sobotę, niedzielę oraz poniedziałek. Nic dziwnego, bo na samą myśl można poczuć burczenie w brzuchu.

— Mój mąż żur gotuje na żeberkach i łopatce. Wywar robi tak długo, aż mięso będzie miękkie. Gotuje je razem z zielem angielskim i listkiem. Później wyciąga mięso z zupy i zabiela całość śmietaną "osiemnastką". Następnie dodaje żur z butelki, ale bez mąki, która osadza się na dnie, jedynie sama woda — zaznacza gospodyni.

Później do tego trafia pokrojone mięso oraz dobrej jakości kiełbasa. Nie biała, a podwędzana. Obowiązkowo w środku ląduje także ugotowane na twardo jajko oraz... chleb.

— Zwykły chleb kroi się w kostkę i podpieka na grzanki. Potem do talerza, zalewamy gorącym żurem i na to dajemy chrzan — słyszę dalej.
Taki żurek będzie miał jeszcze więcej smaku
Taki żurek będzie miał jeszcze więcej smaku © Adobe Stock

Jak rozpoznać dobry zakwas?

Oczywiście można zrobić samodzielnie zakwas, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by skorzystać z gotowca ze sklepu. Nie każdy jednak nadaje się do tego, by dodać go do wielkanocnej zupy.

— Zakwas musi być kwaśny, nie może być gorzki. Trzeba próbować przed dodaniem, nie ma innej opcji — zaznacza gospodyni.

Dobry zakwas powinien zawierać przede wszystkim mąkę (najlepiej żytnią razową), wodę i naturalne przyprawy (czosnek, liść laurowy, ziele angielskie). Zrezygnuj z zakwasów, które w swoim składzie mają konserwanty, wzmacniacze smaku, barwniki i inne chemiczne dodatki. Dobry zakwas ma zazwyczaj mętny, lekko żółtawy kolor i może zawierać osad na dnie. Po otwarciu wyczuć można kwaśny, chlebowy zapach. Dobry zakwas to podstawa żurku, więc warto postawić na sprawdzony produkt.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥