Gospodyni z Powiśla powiedziała, jak robi żurek. Zwróć uwagę przy zakwasie
Ciężko wyobrazić sobie wielkanocne śniadanie bez pysznego, kwaśnego żurku. Każdy ma swój patent na to, by zupa smakowała wyjątkowo. Swoim przepisem podzieliła się ze mną przedstawicielka Koła Kobiet Korzeniewskich.
Na samą myśl o aromatycznym, pełnym dobrej kiełbasy żurku można poczuć burczenie w brzuchu. To zupa, która pojawia się niemal w każdym regionie Polski, ustępując czasem chrzanowej czy białemu barszczowi. Nie inaczej jest na Powiślu, czyli obszarze na styku trzech województw: kujawsko-pomorskiego, pomorskiego oraz warmińsko-mazurskiego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najprostsza sałatka jajeczna w jadalnych miseczkach. Na Wielkanoc będzie hitem
Przepis na dobry żurek
Zrobienie dobrego żurku nie musi być trudnym zadaniem. W szczególności, gdy pod ręką mamy porady doświadczonej gospodyni domowej. W jej domu przygotowanie zupy należy do męża. W jego rodzinnych stronach taki żur jada się przez 3 dni: sobotę, niedzielę oraz poniedziałek. Nic dziwnego, bo na samą myśl można poczuć burczenie w brzuchu.
— Mój mąż żur gotuje na żeberkach i łopatce. Wywar robi tak długo, aż mięso będzie miękkie. Gotuje je razem z zielem angielskim i listkiem. Później wyciąga mięso z zupy i zabiela całość śmietaną "osiemnastką". Następnie dodaje żur z butelki, ale bez mąki, która osadza się na dnie, jedynie sama woda — zaznacza gospodyni.
Później do tego trafia pokrojone mięso oraz dobrej jakości kiełbasa. Nie biała, a podwędzana. Obowiązkowo w środku ląduje także ugotowane na twardo jajko oraz... chleb.
— Zwykły chleb kroi się w kostkę i podpieka na grzanki. Potem do talerza, zalewamy gorącym żurem i na to dajemy chrzan — słyszę dalej.
Jak rozpoznać dobry zakwas?
Oczywiście można zrobić samodzielnie zakwas, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by skorzystać z gotowca ze sklepu. Nie każdy jednak nadaje się do tego, by dodać go do wielkanocnej zupy.
— Zakwas musi być kwaśny, nie może być gorzki. Trzeba próbować przed dodaniem, nie ma innej opcji — zaznacza gospodyni.
Dobry zakwas powinien zawierać przede wszystkim mąkę (najlepiej żytnią razową), wodę i naturalne przyprawy (czosnek, liść laurowy, ziele angielskie). Zrezygnuj z zakwasów, które w swoim składzie mają konserwanty, wzmacniacze smaku, barwniki i inne chemiczne dodatki. Dobry zakwas ma zazwyczaj mętny, lekko żółtawy kolor i może zawierać osad na dnie. Po otwarciu wyczuć można kwaśny, chlebowy zapach. Dobry zakwas to podstawa żurku, więc warto postawić na sprawdzony produkt.