Takiej kiełbasy nie kupuj do żurku. Strzelczyk radzi, na co zwrócić uwagę w sklepie

W czasie Świąt Wielkanocnych nie może zabraknąć żurku. To właśnie ta zupa rozpoczyna ucztę, rozgrzewając o poranku nasze żołądki. Tomasz Strzelczyk żurek opanował do perfekcji i zdradził nam, jak zrobić najlepszy.

Tomasz Strzelczyk radzi, jak zrobić żurekTomasz Strzelczyk radzi, jak zrobić żurek
Źródło zdjęć: © Canva, YouTube
Ewa Malinowska

O ile na co dzień zupa w porze śniadaniowej oznacza co najwyżej zupę mleczną, o tyle w Wielkanoc wszyscy ze zniecierpliwieniem czekają, aż talerze wypełnią się żurkiem. Chociaż na stołach pojawia się częściej niż raz w roku, to w świąteczną niedzielę smakuje najlepiej. Żurku nie może zabraknąć również u Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz nie szczędzi dobrej jakości składników — to właśnie w tym tkwi tajemnica sukcesu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i wyrazista zupa chrzanowa. Ostra konkurencja dla żurku na wielkanocny stół

Żurek Tomasza Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk zaznacza, że żurek w jego domu pojawia się regularnie. Nic w tym dziwnego, bo kwaśna, wyrazista zupa zasługuje na uwagę nie tylko w czasie świąt.

- Uwielbiam żurek za jego kwaskowość. To jest taka prawdziwa, orzeźwiająca zupa. I jeszcze najlepiej, jeżeli jest zrobiona na domowym zakwasie, najlepiej z mąki żytniej. Do zakwasu dodaję troszeczkę przypraw, takich jak czosnek, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól. No i dodaję do takiego zakwasu przy świętach wielkanocnych dla ostrości trochę chrzanu — opowiada Tomasz Strzelczyk w rozmowie z serwisem Pyszności.pl.

To właśnie w chrzanie skrywa się tajemnica smaku. To również jeden z produktów, który nierozerwalnie kojarzy się z Wielkanocą. Znany kucharz radzi, by połączyć go również z ziemniakami.

- Ziemniaki mieszam z chrzanem przed nałożeniem do talerza. Później zalewam żurkiem i dodaję wędzonkę. Chrzan podbija świetnie smak ziemniaków i razem z tym orzeźwiającym żurkiem to po prostu niebiańskie połączenie - opowiada uczestnik IV edycji programu "MasterChef".
Taki żurek będzie miał jeszcze więcej smaku
Taki żurek będzie miał jeszcze więcej smaku © Adobe Stock

Jaka kiełbasa będzie najlepsza do żurku, a od jakiej lepiej trzymać się z daleka?

Ciężko wyobrazić sobie żurek bez dobrej jakości kiełbasy. Nie może jej zabraknąć również u Tomasza Strzelczyka. Jaka sprawdzi się najlepiej? Na co ekspert radzi zwracać uwagę w sklepie?

- Biała. Biała obowiązkowo. Surowa, biała, nie różowa, bez dodatku wołowiny i bez dodatku peklosoli. Trzeba w sklepach pytać. Aczkolwiek z tą peklosolą może być różnie, bo ta kiełbasa jest jednak do sprzedaży, a sól peklowa ma za zadanie niwelować rozwój bakterii. Takie bywają wymogi. Więc tutaj może być różnie - zaznacza kucharz.

Kupując kiełbasę do żurku, trzeba przede wszystkim dobrze przeczytać etykietę. Najważniejsze jest mięso — szukaj kiełbas, które mają przynajmniej 80 proc. mięsa. Poniżej tej wartości to tylko wyrób mięsny, na którego szkoda pieniędzy i miejsca w żołądku. Unikaj kiełbas z dużą ilością sztucznych dodatków, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Najlepsze są te z naturalnymi przyprawami, takimi jak majeranek, czosnek, pieprz i sól. Powinna mieć świeży zapach, być jędrna i sprężysta. Taka biała kiełbasa wspaniale wzbogaci żurek.

Nie tylko kiełbasa

Chociaż żurek najczęściej jada się z kiełbasą, to nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić go o dodatkowe składniki. Warzywny wywar na wędzonce wspaniale podkręci smak.

- Żurek można robić czysty, tylko z tą kiełbasą, ale można zrobić porządny wywar, tak jak się robi rosół, na włoszczyźnie. Zamiast kurczaka dodajemy kawałek wędzonki. Wtedy ten żurek ma głębszy smak. Można dodać też suszone śliwki, ale to jak kto lubi. W wegetariańskim żurku można dodać śliwki wędzone, żeby miał ten dymny aromat. Ja dodaję też grzybki, robię ten żur na bogato - podpowiada Strzelczyk.

Ze wskazówkami Tomasza Strzelczyka można wyczarować żurek, który wśród gości zbierze same pochwały. Wyjdzie tak smaczny, że od razu po zjedzeniu będziesz planować, kiedy ugotować go po raz kolejny. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości