Strzelczyk dodaje do babki nietypowy składnik. Gdy zrobiłam, wszyscy goście byli zachwyceni

Wielkanocny stół nie może obyć się bez tradycyjnej babki. Jednak, aby zaskoczyć swoich gości i wprowadzić odrobinę nowości, warto sięgnąć po przepis Tomasza Strzelczyka. Jego babka marcepanowa to prawdziwy majstersztyk, który łączy w sobie klasykę z nutą nowoczesności. Sekretnym składnikiem, który nadaje jej wyjątkowego smaku i aromatu, jest marcepan.

Strzelczyk dodaje do babki nietypowy składnikStrzelczyk dodaje do babki nietypowy składnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski

Babka wielkanocna to obowiązkowy element świątecznego stołu. Jednak zamiast kupować gotowe wypieki, warto sięgnąć po sprawdzony przepis, który zachwyci wszystkich domowników. Tomasz Strzelczyk, znany z kreatywnych kulinarnych pomysłów, proponuje nietypowe podejście do tradycyjnego wypieku. W jego wersji babki wielkanocnej pojawia się składnik, który nadaje jej niepowtarzalnego smaku i wilgotnej konsystencji. Poznaj ten wyjątkowy przepis!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Postaw na stole ciasto Pijany Kokos. Smak rajskich wakacji masz w kieszeni

Tomasz Strzelczyk: babka wielkanocna z marcepanem

Aby przygotować tę wyjątkową babkę, potrzebujemy kilku podstawowych składników. Kluczowym elementem jest tutaj marcepan, który nadaje wypiekowi głębokiego, migdałowego aromatu i sprawia, że ciasto jest niezwykle delikatne.

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła,
  • 200 g marcepanu,
  • 150 g cukru pudru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 80 g mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka kropli olejku migdałowego.

Polewa czekoladowa:

  • 250 g masła,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.

Dodatkowo:

  • masło i kasza manna do wysmarowania formy.

Przygotowanie:

  1. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę.
  2. Dodaj starty marcepan i zmiksuj.
  3. Wbij jajka i zmiksuj.
  4. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i olejek migdałowy. Zmiksuj.
  5. Ciasto przelej do wysmarowanej formy.
  6. Piecz w 170°C przez 1 godzinę.
  7. Przygotuj polewę: rozpuść masło, dodaj śmietankę i czekoladę. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  8. Ostudzoną babkę polej czekoladą.

Tomasz Strzelczyk i jego babka – kulinarna wariacja

Babka marcepanowa Tomasza Strzelczyka to doskonała baza do kulinarnych eksperymentów. Możesz dodać do ciasta ulubione bakalie, np. rodzynki, orzechy lub skórkę pomarańczową. Polewę czekoladową możesz wzbogacić o aromat kawowy lub rumowy.

Wybrane dla Ciebie
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol