Strzelczyk dodaje do babki nietypowy składnik. Gdy zrobiłam, wszyscy goście byli zachwyceni

Wielkanocny stół nie może obyć się bez tradycyjnej babki. Jednak, aby zaskoczyć swoich gości i wprowadzić odrobinę nowości, warto sięgnąć po przepis Tomasza Strzelczyka. Jego babka marcepanowa to prawdziwy majstersztyk, który łączy w sobie klasykę z nutą nowoczesności. Sekretnym składnikiem, który nadaje jej wyjątkowego smaku i aromatu, jest marcepan.

Strzelczyk dodaje do babki nietypowy składnikStrzelczyk dodaje do babki nietypowy składnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Babka wielkanocna to obowiązkowy element świątecznego stołu. Jednak zamiast kupować gotowe wypieki, warto sięgnąć po sprawdzony przepis, który zachwyci wszystkich domowników. Tomasz Strzelczyk, znany z kreatywnych kulinarnych pomysłów, proponuje nietypowe podejście do tradycyjnego wypieku. W jego wersji babki wielkanocnej pojawia się składnik, który nadaje jej niepowtarzalnego smaku i wilgotnej konsystencji. Poznaj ten wyjątkowy przepis!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Postaw na stole ciasto Pijany Kokos. Smak rajskich wakacji masz w kieszeni

Tomasz Strzelczyk: babka wielkanocna z marcepanem

Aby przygotować tę wyjątkową babkę, potrzebujemy kilku podstawowych składników. Kluczowym elementem jest tutaj marcepan, który nadaje wypiekowi głębokiego, migdałowego aromatu i sprawia, że ciasto jest niezwykle delikatne.

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła,
  • 200 g marcepanu,
  • 150 g cukru pudru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 80 g mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka kropli olejku migdałowego.

Polewa czekoladowa:

  • 250 g masła,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.

Dodatkowo:

  • masło i kasza manna do wysmarowania formy.

Przygotowanie:

  1. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę.
  2. Dodaj starty marcepan i zmiksuj.
  3. Wbij jajka i zmiksuj.
  4. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i olejek migdałowy. Zmiksuj.
  5. Ciasto przelej do wysmarowanej formy.
  6. Piecz w 170°C przez 1 godzinę.
  7. Przygotuj polewę: rozpuść masło, dodaj śmietankę i czekoladę. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  8. Ostudzoną babkę polej czekoladą.

Tomasz Strzelczyk i jego babka – kulinarna wariacja

Babka marcepanowa Tomasza Strzelczyka to doskonała baza do kulinarnych eksperymentów. Możesz dodać do ciasta ulubione bakalie, np. rodzynki, orzechy lub skórkę pomarańczową. Polewę czekoladową możesz wzbogacić o aromat kawowy lub rumowy.

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu