Strzelczyk dodaje do babki nietypowy składnik. Gdy zrobiłam, wszyscy goście byli zachwyceni

Wielkanocny stół nie może obyć się bez tradycyjnej babki. Jednak, aby zaskoczyć swoich gości i wprowadzić odrobinę nowości, warto sięgnąć po przepis Tomasza Strzelczyka. Jego babka marcepanowa to prawdziwy majstersztyk, który łączy w sobie klasykę z nutą nowoczesności. Sekretnym składnikiem, który nadaje jej wyjątkowego smaku i aromatu, jest marcepan.

Strzelczyk dodaje do babki nietypowy składnikStrzelczyk dodaje do babki nietypowy składnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski

Babka wielkanocna to obowiązkowy element świątecznego stołu. Jednak zamiast kupować gotowe wypieki, warto sięgnąć po sprawdzony przepis, który zachwyci wszystkich domowników. Tomasz Strzelczyk, znany z kreatywnych kulinarnych pomysłów, proponuje nietypowe podejście do tradycyjnego wypieku. W jego wersji babki wielkanocnej pojawia się składnik, który nadaje jej niepowtarzalnego smaku i wilgotnej konsystencji. Poznaj ten wyjątkowy przepis!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Postaw na stole ciasto Pijany Kokos. Smak rajskich wakacji masz w kieszeni

Tomasz Strzelczyk: babka wielkanocna z marcepanem

Aby przygotować tę wyjątkową babkę, potrzebujemy kilku podstawowych składników. Kluczowym elementem jest tutaj marcepan, który nadaje wypiekowi głębokiego, migdałowego aromatu i sprawia, że ciasto jest niezwykle delikatne.

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła,
  • 200 g marcepanu,
  • 150 g cukru pudru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 80 g mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka kropli olejku migdałowego.

Polewa czekoladowa:

  • 250 g masła,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.

Dodatkowo:

  • masło i kasza manna do wysmarowania formy.

Przygotowanie:

  1. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę.
  2. Dodaj starty marcepan i zmiksuj.
  3. Wbij jajka i zmiksuj.
  4. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i olejek migdałowy. Zmiksuj.
  5. Ciasto przelej do wysmarowanej formy.
  6. Piecz w 170°C przez 1 godzinę.
  7. Przygotuj polewę: rozpuść masło, dodaj śmietankę i czekoladę. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  8. Ostudzoną babkę polej czekoladą.

Tomasz Strzelczyk i jego babka – kulinarna wariacja

Babka marcepanowa Tomasza Strzelczyka to doskonała baza do kulinarnych eksperymentów. Możesz dodać do ciasta ulubione bakalie, np. rodzynki, orzechy lub skórkę pomarańczową. Polewę czekoladową możesz wzbogacić o aromat kawowy lub rumowy.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥