Nie musisz jechać nad morze. Oto przepis na gofry smaczniejsze niż te z budki
Nie możesz doczekać się wakacji nad morzem i cieplutkich gofrów z budki? Zrób je samodzielnie w domu. Zdradzam przepis na wyjątkowe gofry bananowe i to bez dodatku cukru.
Banany to jedne z moich ulubionych owoców. Zawsze je kupuję, jak mam ochotę na coś słodkiego, a nie chcę sięgać po przetworzoną żywność. Spożywam je najczęściej jako szybką przekąskę, ale są one też genialną bazą pod różnego rodzaju wypieki lub placuszki. Kiedy przypomni mi się, że w mojej kuchni zalega nieużywana gofrownica, to szybko ją odpalam i przygotowuję ciasto gofrowe z bananów. Ich słodycz sprawia, że nie muszę dodawać ani grama białego cukru.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Eklery z kremem budyniowym rozpływają się w ustach. Zbierzesz same pochwały
Przepis na gofry bananowe
Do przygotowania tych gofrów niezbędna jest przede wszystkim gofrownica i banan, bo wiele pozostałych składników możesz zmodyfikować, aby odpowiadały twoim gustom. Mąkę pszenną spokojnie zastąpisz orkiszową, a zamiast oleju możesz dać rozpuszczone masło. Proszek do pieczenia pozwoli ciastu nieco wyrosnąć, dzięki czemu gofry będą pulchne i aksamitne. Polecam, zamiast zwykłego mleka, użyć roślinnego napoju waniliowego, bo podbije on ich smak i aromat. Gofry udekoruj według uznania, np. bitą śmietaną, owocami lub syropem klonowym.
Składniki:
- 1 dojrzały banan,
- 200 g mąki pszennej,
- 40 ml oleju,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta cynamonu,
- 150 ml mleka,
- cukier puder,
- bita śmietana.
Przygotowanie:
- Za pomocą widelca rozgnieć obranego wcześniej banana.
- Dodaj do niego mąkę, olej, jajko, proszek do pieczenia, cynamon i mleko.
- Mieszaj wszystko rózgą kuchenną, do momentu aż składniki się połączą. Następnie odstaw ciasto na 10 minut, aby mogło się napuszyć.
- Rozgrzej gofrownicę i wylej na nią ciasto.
- Gotowe gofry możesz podać z bitą śmietaną lub oprószyć je cukrem pudrem.