Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi

Pierogi to bezkonkurencyjne danie polskiej kuchni. Jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych farszów jest mięso. W czasach PRL gospodynie stawiały na proste składniki i naturalne przyprawy, by wydobyć z niego to, co najlepsze.

Te pierogi zaskoczą pysznym farszemTe pierogi zaskoczą pysznym farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Nie znam osoby, która nie lubiłaby pierogów. Wśród farszów można wybierać i przebierać, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Najczęściej trafić można na pierogi ruskie z ziemniakami i serem, na słodko królują w sezonie jagody, pojawiają się również mniej tradycyjne smaki, jak kurczak BBQ, rybny czy oreo. W czasach PRL królowało jednak mięso. Przede wszystkim to, które pozostało po gotowaniu rosołu, bo zaradne gospodynie nie pozwalały, by cokolwiek się marnowało. Pozornie sucha wołowina świetnie sprawdza się w roli farszu. Wystarczy dorzucić kilka prostych składników i pierogi gotowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację

Pierogi z mięsem jak z PRL

Farsz mięsny zdecydowanie nie będzie nudny i mdły, jeśli zadbasz o odpowiednie dodatki. W czasach PRL do wołowiny z rosołu dorzucano czerstwą bułkę namoczoną w wywarze. Dzięki temu wnętrze pierogów jest wilgotne, a mięso zyskuje na soczystości. Do tego obowiązkowo zeszklona na maśle cebulka i trochę lubczyku lub majeranku.

Pierogi domowe z mięsem
Pierogi domowe z mięsem © Getty Images | eyecon

Te pierogi rozpływają się w ustach. Świetnie smakują z okrasą z boczku i cebuli lub polane roztopionym masłem. Odsmażone na patelni zyskują lekko chrupiącą, rumianą skórkę. Nic dziwnego, że w PRL były hitem na domowy obiad.


Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 125 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 350 g wołowiny z rosołu,
  • 1 czerstwa kajzerka,
  • 1-2 cebule,
  • 50 g masła,
  • bulion lub rosół do namoczenia bułki (opcjonalnie mleko),
  • sól, pieprz, lubczyk, majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę.
  2. Wbij jajko, dodaj sól i zagnieć ciasto, dolewając stopniowo ciepłą wodę.
  3. Odstaw na 15 minut, aby odpoczęło. Dzięki temu łatwiej będzie je rozwałkować.
  4. Cebule posiekaj drobno i podsmaż na maśle, aż zacznie się rumienić.
  5. Bułkę namocz w bulionie.
  6. Mięso zmiel wraz z odciśniętą bułką.
  7. Dopraw do smaku solą, pieprzem, lubczykiem oraz majerankiem. Jeśli masa jest za sucha, dodaj odrobinę bulionu.
  8. Ciasto rozwałkuj cienko i przy pomocy szklanki lub foremki wytnij koła.
  9. Na środek nałóż farsz i dobrze zalep brzegi.
  10. W szerokim garnku zagotuj osoloną wodę.
  11. Na wrzątek wrzucaj partiami pierogi i gotuj przez 2-3 minuty od momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
  12. Wyjmuj łyżką cedzakową.

Pierogi podawaj z ulubioną okrasą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy