Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi

Pierogi to bezkonkurencyjne danie polskiej kuchni. Jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych farszów jest mięso. W czasach PRL gospodynie stawiały na proste składniki i naturalne przyprawy, by wydobyć z niego to, co najlepsze.

Te pierogi zaskoczą pysznym farszemTe pierogi zaskoczą pysznym farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Nie znam osoby, która nie lubiłaby pierogów. Wśród farszów można wybierać i przebierać, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Najczęściej trafić można na pierogi ruskie z ziemniakami i serem, na słodko królują w sezonie jagody, pojawiają się również mniej tradycyjne smaki, jak kurczak BBQ, rybny czy oreo. W czasach PRL królowało jednak mięso. Przede wszystkim to, które pozostało po gotowaniu rosołu, bo zaradne gospodynie nie pozwalały, by cokolwiek się marnowało. Pozornie sucha wołowina świetnie sprawdza się w roli farszu. Wystarczy dorzucić kilka prostych składników i pierogi gotowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację

Pierogi z mięsem jak z PRL

Farsz mięsny zdecydowanie nie będzie nudny i mdły, jeśli zadbasz o odpowiednie dodatki. W czasach PRL do wołowiny z rosołu dorzucano czerstwą bułkę namoczoną w wywarze. Dzięki temu wnętrze pierogów jest wilgotne, a mięso zyskuje na soczystości. Do tego obowiązkowo zeszklona na maśle cebulka i trochę lubczyku lub majeranku.

Pierogi domowe z mięsem
Pierogi domowe z mięsem © Getty Images | eyecon

Te pierogi rozpływają się w ustach. Świetnie smakują z okrasą z boczku i cebuli lub polane roztopionym masłem. Odsmażone na patelni zyskują lekko chrupiącą, rumianą skórkę. Nic dziwnego, że w PRL były hitem na domowy obiad.


Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 125 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 350 g wołowiny z rosołu,
  • 1 czerstwa kajzerka,
  • 1-2 cebule,
  • 50 g masła,
  • bulion lub rosół do namoczenia bułki (opcjonalnie mleko),
  • sól, pieprz, lubczyk, majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę.
  2. Wbij jajko, dodaj sól i zagnieć ciasto, dolewając stopniowo ciepłą wodę.
  3. Odstaw na 15 minut, aby odpoczęło. Dzięki temu łatwiej będzie je rozwałkować.
  4. Cebule posiekaj drobno i podsmaż na maśle, aż zacznie się rumienić.
  5. Bułkę namocz w bulionie.
  6. Mięso zmiel wraz z odciśniętą bułką.
  7. Dopraw do smaku solą, pieprzem, lubczykiem oraz majerankiem. Jeśli masa jest za sucha, dodaj odrobinę bulionu.
  8. Ciasto rozwałkuj cienko i przy pomocy szklanki lub foremki wytnij koła.
  9. Na środek nałóż farsz i dobrze zalep brzegi.
  10. W szerokim garnku zagotuj osoloną wodę.
  11. Na wrzątek wrzucaj partiami pierogi i gotuj przez 2-3 minuty od momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
  12. Wyjmuj łyżką cedzakową.

Pierogi podawaj z ulubioną okrasą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji