WAŻNE
TERAZ

"Delikatnie przypominam". Duda zabiera głos ws. "wieszania za zdradę"

Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi

Pierogi to bezkonkurencyjne danie polskiej kuchni. Jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych farszów jest mięso. W czasach PRL gospodynie stawiały na proste składniki i naturalne przyprawy, by wydobyć z niego to, co najlepsze.

Te pierogi zaskoczą pysznym farszemTe pierogi zaskoczą pysznym farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Nie znam osoby, która nie lubiłaby pierogów. Wśród farszów można wybierać i przebierać, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Najczęściej trafić można na pierogi ruskie z ziemniakami i serem, na słodko królują w sezonie jagody, pojawiają się również mniej tradycyjne smaki, jak kurczak BBQ, rybny czy oreo. W czasach PRL królowało jednak mięso. Przede wszystkim to, które pozostało po gotowaniu rosołu, bo zaradne gospodynie nie pozwalały, by cokolwiek się marnowało. Pozornie sucha wołowina świetnie sprawdza się w roli farszu. Wystarczy dorzucić kilka prostych składników i pierogi gotowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację

Pierogi z mięsem jak z PRL

Farsz mięsny zdecydowanie nie będzie nudny i mdły, jeśli zadbasz o odpowiednie dodatki. W czasach PRL do wołowiny z rosołu dorzucano czerstwą bułkę namoczoną w wywarze. Dzięki temu wnętrze pierogów jest wilgotne, a mięso zyskuje na soczystości. Do tego obowiązkowo zeszklona na maśle cebulka i trochę lubczyku lub majeranku.

Pierogi domowe z mięsem
Pierogi domowe z mięsem © Getty Images | eyecon

Te pierogi rozpływają się w ustach. Świetnie smakują z okrasą z boczku i cebuli lub polane roztopionym masłem. Odsmażone na patelni zyskują lekko chrupiącą, rumianą skórkę. Nic dziwnego, że w PRL były hitem na domowy obiad.


Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 125 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 350 g wołowiny z rosołu,
  • 1 czerstwa kajzerka,
  • 1-2 cebule,
  • 50 g masła,
  • bulion lub rosół do namoczenia bułki (opcjonalnie mleko),
  • sól, pieprz, lubczyk, majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę.
  2. Wbij jajko, dodaj sól i zagnieć ciasto, dolewając stopniowo ciepłą wodę.
  3. Odstaw na 15 minut, aby odpoczęło. Dzięki temu łatwiej będzie je rozwałkować.
  4. Cebule posiekaj drobno i podsmaż na maśle, aż zacznie się rumienić.
  5. Bułkę namocz w bulionie.
  6. Mięso zmiel wraz z odciśniętą bułką.
  7. Dopraw do smaku solą, pieprzem, lubczykiem oraz majerankiem. Jeśli masa jest za sucha, dodaj odrobinę bulionu.
  8. Ciasto rozwałkuj cienko i przy pomocy szklanki lub foremki wytnij koła.
  9. Na środek nałóż farsz i dobrze zalep brzegi.
  10. W szerokim garnku zagotuj osoloną wodę.
  11. Na wrzątek wrzucaj partiami pierogi i gotuj przez 2-3 minuty od momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
  12. Wyjmuj łyżką cedzakową.

Pierogi podawaj z ulubioną okrasą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne