Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Pierogi to bezkonkurencyjne danie polskiej kuchni. Jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych farszów jest mięso. W czasach PRL gospodynie stawiały na proste składniki i naturalne przyprawy, by wydobyć z niego to, co najlepsze.
Nie znam osoby, która nie lubiłaby pierogów. Wśród farszów można wybierać i przebierać, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Najczęściej trafić można na pierogi ruskie z ziemniakami i serem, na słodko królują w sezonie jagody, pojawiają się również mniej tradycyjne smaki, jak kurczak BBQ, rybny czy oreo. W czasach PRL królowało jednak mięso. Przede wszystkim to, które pozostało po gotowaniu rosołu, bo zaradne gospodynie nie pozwalały, by cokolwiek się marnowało. Pozornie sucha wołowina świetnie sprawdza się w roli farszu. Wystarczy dorzucić kilka prostych składników i pierogi gotowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację
Pierogi z mięsem jak z PRL
Farsz mięsny zdecydowanie nie będzie nudny i mdły, jeśli zadbasz o odpowiednie dodatki. W czasach PRL do wołowiny z rosołu dorzucano czerstwą bułkę namoczoną w wywarze. Dzięki temu wnętrze pierogów jest wilgotne, a mięso zyskuje na soczystości. Do tego obowiązkowo zeszklona na maśle cebulka i trochę lubczyku lub majeranku.
Te pierogi rozpływają się w ustach. Świetnie smakują z okrasą z boczku i cebuli lub polane roztopionym masłem. Odsmażone na patelni zyskują lekko chrupiącą, rumianą skórkę. Nic dziwnego, że w PRL były hitem na domowy obiad.
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 125 ml ciepłej wody,
- szczypta soli.
Farsz:
- 350 g wołowiny z rosołu,
- 1 czerstwa kajzerka,
- 1-2 cebule,
- 50 g masła,
- bulion lub rosół do namoczenia bułki (opcjonalnie mleko),
- sól, pieprz, lubczyk, majeranek do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej na stolnicę.
- Wbij jajko, dodaj sól i zagnieć ciasto, dolewając stopniowo ciepłą wodę.
- Odstaw na 15 minut, aby odpoczęło. Dzięki temu łatwiej będzie je rozwałkować.
- Cebule posiekaj drobno i podsmaż na maśle, aż zacznie się rumienić.
- Bułkę namocz w bulionie.
- Mięso zmiel wraz z odciśniętą bułką.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem, lubczykiem oraz majerankiem. Jeśli masa jest za sucha, dodaj odrobinę bulionu.
- Ciasto rozwałkuj cienko i przy pomocy szklanki lub foremki wytnij koła.
- Na środek nałóż farsz i dobrze zalep brzegi.
- W szerokim garnku zagotuj osoloną wodę.
- Na wrzątek wrzucaj partiami pierogi i gotuj przez 2-3 minuty od momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
- Wyjmuj łyżką cedzakową.
Pierogi podawaj z ulubioną okrasą. Smacznego!