Pierogi robię po lubelsku. Niepozorny dodatek do farszu robi robotę

Z wierzchu wyglądają jak klasyczne pierogi, ale w środku czeka niespodzianka. To niewielki składnik, który całkowicie zmienia smak i zostaje w pamięci na długo.

Pierogi po lubelskuPierogi po lubelsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Lubelszczyzna ma swoje pierogowe sekrety. Choć bazą farszu są dobrze znane ziemniaki i twaróg, to właśnie jeden niecodzienny dodatek nadaje całości wyjątkowy charakter. Mowa o mięcie, aromatycznym ziele, które mieszkańcy wschodniej Polski od pokoleń dorzucają do pierogowego nadzienia. Dzięki niej klasyczne danie zyskuje lekkość, świeżość i zaskakujący smak. To właśnie pierogi po lubelsku: znane, a jednak inne niż wszystkie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi z botwinką i serem feta

Pierogi po lubelsku ze składnikiem, który robi różnicę

Zwykle farsz do pierogów to połączenie twarogu, ziemniaków i cebuli. Ale wystarczy dodać garść mięty, by znana receptura zyskała zupełnie nowy wymiar. Mięta nie tylko orzeźwia, ale też pomaga trawić, więc sprawia, że danie jest lżejsze mimo sycącej bazy. Taki farsz działa trochę jak klasyk z niespodzianką: niby znajomy, ale bardzo intrygujący. Niektórzy stosują świeże listki, inni suszoną wersję, obie działają świetnie. Na talerzu pierogi po lubelsku nie różnią się od klasycznych, ale zapach i smak nie pozostawiają wątpliwości.

Przepis na pierogi po lubelsku

Jeśli masz ochotę samemu spróbować tego regionalnego klasyka, przygotowanie pierogów po lubelsku wcale nie jest trudne. Wystarczy kilka prostych składników, odrobina cierpliwości i mięta, to ona daje najlepszy efekt.


Składniki na farsz:

  • 400 g twarogu tłustego,
  • 5-6 ugotowanych ziemniaków (wychodzi około 200 gramów),
  • mała cebula,
  • masło klarowane do smażenia,
  • garść świeżej mięty,
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • ok. 250 ml ciepłej wody (szklanka),
  • 4 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, twaróg rozgnieć widelcem.
  2. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj do farszu.
  3. Miętę posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami, dopraw solą i pieprzem.
  4. Z mąki, wody, masła i soli zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj cienko i wykrawaj krążki.
  5. Nakładaj farsz, sklejaj pierogi i gotuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od wypłynięcia.

Pierogi po lubelsku z miętą to smak, który zostaje z tobą na długo. Pokazują, że nie trzeba rewolucji, by odkryć coś nowego: czasem wystarczy tylko jeden liść. Dzięki niemu farsz nabiera lekkości i charakteru, a całe danie zyskuje nową jakość. W świecie, gdzie coraz więcej przepisów próbuje przyciągnąć uwagę egzotyką i ekstrawagancją, pierogi po lubelsku pokazują, że wystarczy jeden, dobrze przemyślany składnik, by rozkochać w sobie kubki smakowe. To kuchnia szczera, konkretna i taka, która zostaje w pamięci, jak wspomnienie letnich wakacji u babci na wsi.

Wybrane dla Ciebie
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek