Już nie lepię pierogów co piątek. Teraz stawiam na ruskie placki

Jeszcze niedawno co tydzień spędzałam pół wieczoru nad stolnicą, traktując lepienie pierogów ruskich jak piątkowy rytuał. Ale w końcu powiedziałam sobie dość. I znalazłam coś lepszego – ruskie placki. To idealne połączenie znanego farszu z ziemniaków i twarogu, zamknięte w formie chrupiących placków. Nie trzeba wałkować, kleić ani gotować. Mieszam wszystko w jednej misce, smażę i po kilkunastu minutach mam obiad, który smakuje jak domowe pierogi, ale bez całego zachodu.

Placki ruskie robię zamiast pierogów. Są pysznePlacki ruskie robię zamiast pierogów. Są pyszne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PiotrW

Jeszcze do niedawna piątkowe popołudnia spędzałam nad stolnicą, lepiąc pierogi. Ziemniaki, twaróg, cebulka – klasyka, która nigdy się nie nudzi. Ale przyznajmy szczerze: to czasochłonne i trochę męczące. Dlatego pewnego dnia postanowiłam uprościć sobie życie. Zamiast farszu do środka – wszystko do jednej miski. Zamiast ciasta – szybkie smażenie. Tak powstały ruskie placki, które smakują jak pierogi, ale robią się w kilka chwil. I właśnie one podbiły moją kuchnię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy

Przepis na ruskie placki

Ruskie placki to danie, które robi się błyskawicznie, a smakuje jak klasyka. To doskonała opcja, gdy masz ochotę na pierogi, ale brak czasu i siły na ich lepienie. Ziemniaki z poprzedniego dnia? Idealne. Twaróg w lodówce? Wystarczy. To przepis, który ratuje nie tylko piątki, ale każdy dzień, kiedy potrzebujesz czegoś domowego, prostego i pysznego.

Składniki (na 8–10 placków):

  • 5 ziemniaków (mogą być ugotowane dzień wcześniej),
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego + olej do smażenia,
  • 250 g tłustego twarogu,
  • 1 jajko,
  • 3-4 łyżki mąki pszennej,
  • szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ścieram na tarce lub rozgniatam widelcem, jeśli są ugotowane. Cebulę siekam drobno i podsmażam na oleju, aż się zeszkli.
  2. Do miski wrzucam ziemniaki, cebulkę, twaróg, jajko i przyprawy. Dosypuję mąkę, mieszam całość na zwartą masę.
  3. Na patelni rozgrzewam olej. Formuję nieduże placki, smażę z obu stron na złoty kolor – po 2-3 minuty z każdej strony.
  4. Po usmażeniu odsączam je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję ze śmietaną, koperkiem albo karmelizowaną cebulką. Prościej się nie da.

Skąd pomysł na ruskie placki?

Ruskie placki to nic innego jak sprytne połączenie znanego farszu do pierogów z formą placka ziemniaczanego. To rozwiązanie narodziło się z potrzeby uproszczenia klasycznych dań – i sprawdza się doskonale. Dzięki wykorzystaniu składników, które często mamy już w lodówce (ugotowane ziemniaki, cebula, twaróg), możemy przygotować sycący, domowy posiłek bez żmudnego lepienia.

Dodatkowo smażenie nadaje plackom chrupiącą skórkę, a wnętrze pozostaje kremowe i aromatyczne – niemal jak pierogi, tylko w szybszej wersji. To idealny przykład na to, że kuchnia może być jednocześnie tradycyjna i wygodna.

Wybrane dla Ciebie
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania