Gotuję co tydzień, a rodzina wciąż nie ma dość. Na dnie garnka zawsze zostaje najlepsze

Jesienią chętniej sięgamy po treściwe, rozgrzewające dania, które sycą przez wiele godzin. Jednym z takich dań jest zupa gulaszowa, która najlepiej smakuje na drugi dzień. Zdradzamy najlepszy przepis na gulaszową.

Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa
Źródło zdjęć: © Getty Images | Arkadiusz Fajer "arfo"

21.09.2023 15:39

Dania jednogarnkowe to fantastyczna opcja na obiad dla całej rodziny. Nie wymagają specjalnych przygotowań, a po wrzuceniu wszystkich składników do garnka potrawa tak naprawdę robi się sama.

Najczęściej przygotowujemy je jesienią i zimą, kiedy to wracamy do domu zziębnięci i wygłodniali. Z okazji rozpoczynającej się jesieni, zdradzamy przepis na zupę gulaszową, która nie tylko smakuje, ale przede wszystkim syci na długie godziny. Polecamy przygotować ją z podwójnej porcji, bowiem najlepiej smakuje właśnie na drugi dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza zupa gulaszowa — przepis

Składniki:

  • 500 g łopatki lub karkówki,
  • litr bulionu (warzywnego lub mięsnego),
  • 400 g przecieru pomidorowego,
  • 400 g ciecierzycy,
  • 100 g suchej soczewicy,
  • 1 cebula,
  • 1 mały seler,
  • ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • łyżeczka mielonej, słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego,
  • łyżeczka kurkumy,
  • łyżeczka soli,
  • olej,
  • opcjonalnie: natka pietruszki, śmietana.

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj i osusz. Pokrój je w niewielką kostkę, pozbywając się ewentualnych włókien. Połóż je na rozgrzaną patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oleju i obsmaż mięso z każdej ze stron. Cała czynność nie powinna zająć ci więcej niż 5 minut. Nie wylewaj oleju — przesmażysz na nim pozostałe składniki.
  2. Obierz czosnek, cebulę i seler. Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę i posmaż na oleju pozostałym ze smażenia mięsa. Smaż tak długo, aż cebula się zeszkli. Pod koniec smażenia dodaj wszystkie przyprawy. Smaż jeszcze przez dwie minuty.
  3. Wstaw bulion. Kiedy się zagotuje, dodaj do niego mięso, posmażone warzywa oraz ciecierzycę i soczewicę. Całość gotuj ok. 1 godziny.
  4. Po godzinie dodaj do gotującej się zupy przecier pomidorowy. Całość gotuj jeszcze przez 30 minut. Pod koniec gotowania wbij do zupy dwa jajka. Po 5 minutach wyłącz gaz, a gotową zupę przelej do miski.
  5. Podawaj z posypaną natką pietruszki oraz łyżką 15 proc. śmietany.

Porady:

  1. Nie lubisz ciecierzycy? Zamiast niej, możesz dodać do zupy ziemniaki. Będzie równie sycąca i rozgrzewająca.
  2. Masz ochotę na zupę, która w smaku przypomina gulasz węgierski? Dodaj do gotującego się bulionu dwie czerwone papryki pokrojone w paski, a kurkumę zamień na trzy liście laurowe.
Wybrane dla Ciebie