Gotuję co tydzień, a rodzina wciąż nie ma dość. Na dnie garnka zawsze zostaje najlepsze
Jesienią chętniej sięgamy po treściwe, rozgrzewające dania, które sycą przez wiele godzin. Jednym z takich dań jest zupa gulaszowa, która najlepiej smakuje na drugi dzień. Zdradzamy najlepszy przepis na gulaszową.
21.09.2023 15:39
Dania jednogarnkowe to fantastyczna opcja na obiad dla całej rodziny. Nie wymagają specjalnych przygotowań, a po wrzuceniu wszystkich składników do garnka potrawa tak naprawdę robi się sama.
Najczęściej przygotowujemy je jesienią i zimą, kiedy to wracamy do domu zziębnięci i wygłodniali. Z okazji rozpoczynającej się jesieni, zdradzamy przepis na zupę gulaszową, która nie tylko smakuje, ale przede wszystkim syci na długie godziny. Polecamy przygotować ją z podwójnej porcji, bowiem najlepiej smakuje właśnie na drugi dzień.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsza zupa gulaszowa — przepis
Składniki:
- 500 g łopatki lub karkówki,
- litr bulionu (warzywnego lub mięsnego),
- 400 g przecieru pomidorowego,
- 400 g ciecierzycy,
- 100 g suchej soczewicy,
- 1 cebula,
- 1 mały seler,
- ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- łyżeczka mielonej, słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego,
- łyżeczka kurkumy,
- łyżeczka soli,
- olej,
- opcjonalnie: natka pietruszki, śmietana.
Przygotowanie:
- Mięso umyj i osusz. Pokrój je w niewielką kostkę, pozbywając się ewentualnych włókien. Połóż je na rozgrzaną patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oleju i obsmaż mięso z każdej ze stron. Cała czynność nie powinna zająć ci więcej niż 5 minut. Nie wylewaj oleju — przesmażysz na nim pozostałe składniki.
- Obierz czosnek, cebulę i seler. Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę i posmaż na oleju pozostałym ze smażenia mięsa. Smaż tak długo, aż cebula się zeszkli. Pod koniec smażenia dodaj wszystkie przyprawy. Smaż jeszcze przez dwie minuty.
- Wstaw bulion. Kiedy się zagotuje, dodaj do niego mięso, posmażone warzywa oraz ciecierzycę i soczewicę. Całość gotuj ok. 1 godziny.
- Po godzinie dodaj do gotującej się zupy przecier pomidorowy. Całość gotuj jeszcze przez 30 minut. Pod koniec gotowania wbij do zupy dwa jajka. Po 5 minutach wyłącz gaz, a gotową zupę przelej do miski.
- Podawaj z posypaną natką pietruszki oraz łyżką 15 proc. śmietany.
Porady:
- Nie lubisz ciecierzycy? Zamiast niej, możesz dodać do zupy ziemniaki. Będzie równie sycąca i rozgrzewająca.
- Masz ochotę na zupę, która w smaku przypomina gulasz węgierski? Dodaj do gotującego się bulionu dwie czerwone papryki pokrojone w paski, a kurkumę zamień na trzy liście laurowe.