Lepszego gulaszu niż forszmak nie zjesz. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak ubogaca danie jednym składnikiem
Czy przeglądając wytwory różnych kuchni regionalnych, natrafiłeś kiedyś na tajemnicze, nieco egzotyczne słowo "forszmak"? To jednogarnkowe danie wzbudza zachwyt wszystkich, którzy go spróbowali. Żeby jednak osiągnąć ten efekt, należy przyrządzić forszmak według sprawdzonej receptury. Taką, na szczęście, pokazał sam Tomasz Strzelczyk.
22.05.2023 | aktual.: 18.09.2023 10:20
W późnych latach PRL-u na Lubelszczyźnie namiętnie serwowano specyficzną wersję tradycyjnego gulaszu. Był to właśnie forszmak, danie tak samo smaczne, co w dzisiejszych czasach niemal zupełnie zapomniane. Charakterystyczną cechą tej wersji gulaszu stanowiły ogórki kiszone, które nadawały potrawie ciekawego, kwaskowego smaku.
Na nasze szczęście — a raczej naszych kubków smakowych i podniebień — Tomasz Strzelczyk, uczestnik 4. edycji "MasterChefa", autor książek i youtuber, robiący furorę wśród wszystkich pasjonatów gotowania, postanowił zakasać rękawy i zaprosić nas do kulinarnego wehikułu czasu. Zrobił to właśnie za pomocą forszmaku.
Jego przepis jest genialny, a powstałe danie smakuje dokładnie tak, jak powinno: gulaszem, ogórkami kiszonymi i tradycją. Nie jest to jednak tylko kwestia umiejętności Strzelczyka, ale również ciekawego patentu. Do przygotowania forszmaku kucharz dodaje bowiem rosołu zamiast wody.
Forszmak według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 600 g wieprzowiny: karkówki i schabu
- 150 g kiełbasy wędzonej
- 2 plastry boczku wędzonego surowego
- 3 czerwone papryki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 0,5 l rosołu
- 4 kiszone ogórki
- 1 łyżkę papryki w proszku
- 1 puszka pomidorów
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso wieprzowe pokrój w cienkie paski i przełóż je do miski. Teraz dopraw je solą, czarnym, grubo zmielonym pieprzem, papryką i 2 łyżkami mąki pszennej. Całość wymieszaj i odstaw. Boczek pokrój w drobną kostkę i wytop na patelni. Następnie dodaj do niego pokrojoną kiełbasę. Podsmażone mięso wyjmij do miski.
Na wytopiony z boczku i kiełbasy tłuszcz wrzuć teraz paski mięsa wieprzowego. Kiedy się zrumieni, dodaj do niego pokrojone w kostkę cebule i ząbki czosnku, a po chwili jeszcze koncentrat pomidorowy. Smaż kilka minut i dodaj na patelnie pomidory z puszki, pokrojone w paski papryki oraz podsmażone wcześniej boczek i kiełbasę.
Mieszankę dopraw zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i niewielką ilością soli. Dolej rosół i duś pod przykryciem godzinę. Na koniec dodaj jeszcze pokrojone w słupki ogórki kiszone i odrobinę wody z ogórków. Duś kolejne 5 minut. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i pieczywem. Smacznego!