InspiracjeNiezwykły sposób na grillowaną kiełbasę bez użycia grilla. Naprawdę działa!

Niezwykły sposób na grillowaną kiełbasę bez użycia grilla. Naprawdę działa!

Kiełbasa - Pyszności - fot. Unsplash
Kiełbasa - Pyszności - fot. Unsplash
22.04.2023 22:15

Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami. Niestety wiele wskazuje na to, że podczas majówki pogoda nie będzie nas rozpieszczać. Kiedy na zewnątrz będzie deszcz i chłód, sąsiedzi dziwnie by patrzyli na rozstawianie grilla na ogródku. Na szczęście znamy sposób na przygotowanie grillowanej kiełbasy bez grilla!

Ba, nawet bez węgla. To oczywiście może wzbudzić pewien sprzeciw ortodoksyjnych fanów grillowania, gdzie czasem ważniejszą sprawą od samego jedzenia jest proces, rytuał grillowania. Ale nie można zadowolić wszystkich, a przedstawiony poniżej patent jest po prostu dla tych, których najdzie nagła chęć przekąszenia grillowanej kiełbasy, a nie mają akurat do tego standardowych możliwości.

TikTok to wytwórnia kulinarnych rewelacji

Wszystko zaczęło się od filmiku na TikToku, zamieszczonego tam przez użytkownika @photosandfood. Na nagraniu najpierw zaprezentowana jest butelka Havana Club Anejo Reserva. Jest to kubańska marka rumu. Alkohol ten idealnie sprawdza się przy flambirowaniu, czyli serwowania dania, które wcześniej zostało skroplone alkoholem i podpalone. Flambirowanie stosują również doświadczeni barmani, podając w ten sposób niektóre drinki, głównie na bazie rumu lub whisky.

Obraz

Chourico a bombeiro, czyli grillowana kiełbasa w płomieniach

Dalej na filmiku widzimy już użytkownika w akcji, podczas przygotowania chourico a bombeiro. To tradycyjny, portugalski sposób przygotowania grillowanej kiełbasy. Potrzebujemy do niego jednak tak zwanego assador de barro, glinianego naczynia, do którego wlejemy nasz wysokoprocentowy alkohol. Następny krok to już podpalenie rumu za pomocą długiej zapalarki, takiej, która zmieści się między gliniane ścianki naczynia. Kiełbasa z grilla po portugalsku, przynajmniej z wyglądu, niczym nie różni się od takiej, którą latem co niedzielę grillujemy na swoich działkach!

Większość kucharzy twierdzi, że flambirowanie nie pozostawia smaku na daniach. Alkohol w sporej części wyparowuje, odchodząc w zapomnienie z ulatującą parą. Wygląda na to, że flambirowanie to jedynie efektowny sposób podania!

A może ryba z grzybami? Przepis na to danie znajdziesz na naszym kanale wideo:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także