Gulasz robię z mięsa, którego wszyscy się boją. Jest zdrowe, bez antybiotyków i zbędnej chemii

Mięso dzikich zwierząt dawniej często pojawiało się na polskich stołach. Dzisiaj z wielu różnych przyczyn jest mniej popularne od mięsa zwierząt hodowlanych. Wiele osób boi się pasożytów, które mogą znajdować się w surowej dziczyźnie. Jeśli wiesz, jakie mięso kupić, nie masz się czego obawiać.

Gulasz z dzika jest zdrowszy od potraw z mięsem z marketuGulasz z dzika jest zdrowszy od potraw z mięsem z marketu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dziczyzna różni się od innych rodzajów mięsa nie tylko smakiem, ale przede wszystkim składem wartości odżywczych. Zwierzęta leśne, takie jak sarny czy dziki, są w ciągłym ruchu, co sprawia, że ich mięso zawiera więcej białka i o wiele mniej tłuszczu. Ponadto jest w pełni ekologiczne, wolne od antybiotyków, sztucznych hormonów czy konserwantów. To bezpieczny wybór dla alergików oraz osób chorujących na cukrzycę typu 2 lub insulinooporność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy

Czy w dziczyźnie mogą być pasożyty?

Tak, w surowym mięsie mogą znajdować się pasożyty, które po przeniknięciu do organizmu mogą wywoływać takie choroby jak toksoplazmoza czy włosienica. Jednak każde mięso, pochodzące z legalnego uboju, zanim trafi do sprzedaży, przechodzi dokładne badania w stacji epidemiologicznej. Zatem, jeśli kupujesz mięso od certyfikowanych sprzedawców, masz pewność, że jest zdrowe.

Co więcej, ryzyko zarażenia pasożytami stwarza jedynie spożywanie surowej dziczyzny, która pochodzi z nielegalnego źródła. Z przebadanego mięsa możesz zrobić nawet tatara. Ale jeśli nadal obawiasz się pasożytów, bezpieczniejszą opcją jest przygotowanie pieczeni albo gulaszu. Wysoka temperatura obróbki to skuteczny sposób na pozbycie się larw pasożytów z mięsa.

Przepis na gulasz z dzika

Do gulaszu możesz dodać marchewkę, paprykę lub pieczarki. Mięso z bulionem i warzywami potrzebuje kilku godzin duszenia pod przykryciem, co możesz zrobić tradycyjnie na patelni lub w piekarniku. Wtedy podsmażone mięso przełóż razem z bulionem i dodatkami do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką i piecz przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę, aby odparować nadmiar wody.

Składniki:

  • 600 g mięsa z dzika,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 3 liście laurowe,
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego,
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia gulaszu.

Wykonanie:

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
  2. Następnie wyjmij mięso i pozostaw na blacie, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
  3. Wrzuć razem z cebulą i czosnkiem na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut. Obsmażone mięso zalej bulionem, dodaj liście laurowe i ziela angielskie. Wymieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 3-4 godziny.
  4. Jeśli po tym czasie zdecydujesz się zagęścić sos, dodaj 1-2 łyżki mąki – rozmieszaj ją wcześniej w niewielkiej ilości zimnej wody, zahartuj odrobiną gorącego sosu i wymieszaj ze składnikami na patelni.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki