Gulasz robię z mięsa, którego wszyscy się boją. Jest zdrowe, bez antybiotyków i zbędnej chemii
Mięso dzikich zwierząt dawniej często pojawiało się na polskich stołach. Dzisiaj z wielu różnych przyczyn jest mniej popularne od mięsa zwierząt hodowlanych. Wiele osób boi się pasożytów, które mogą znajdować się w surowej dziczyźnie. Jeśli wiesz, jakie mięso kupić, nie masz się czego obawiać.
Dziczyzna różni się od innych rodzajów mięsa nie tylko smakiem, ale przede wszystkim składem wartości odżywczych. Zwierzęta leśne, takie jak sarny czy dziki, są w ciągłym ruchu, co sprawia, że ich mięso zawiera więcej białka i o wiele mniej tłuszczu. Ponadto jest w pełni ekologiczne, wolne od antybiotyków, sztucznych hormonów czy konserwantów. To bezpieczny wybór dla alergików oraz osób chorujących na cukrzycę typu 2 lub insulinooporność.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy
Czy w dziczyźnie mogą być pasożyty?
Tak, w surowym mięsie mogą znajdować się pasożyty, które po przeniknięciu do organizmu mogą wywoływać takie choroby jak toksoplazmoza czy włosienica. Jednak każde mięso, pochodzące z legalnego uboju, zanim trafi do sprzedaży, przechodzi dokładne badania w stacji epidemiologicznej. Zatem, jeśli kupujesz mięso od certyfikowanych sprzedawców, masz pewność, że jest zdrowe.
Co więcej, ryzyko zarażenia pasożytami stwarza jedynie spożywanie surowej dziczyzny, która pochodzi z nielegalnego źródła. Z przebadanego mięsa możesz zrobić nawet tatara. Ale jeśli nadal obawiasz się pasożytów, bezpieczniejszą opcją jest przygotowanie pieczeni albo gulaszu. Wysoka temperatura obróbki to skuteczny sposób na pozbycie się larw pasożytów z mięsa.
Przepis na gulasz z dzika
Do gulaszu możesz dodać marchewkę, paprykę lub pieczarki. Mięso z bulionem i warzywami potrzebuje kilku godzin duszenia pod przykryciem, co możesz zrobić tradycyjnie na patelni lub w piekarniku. Wtedy podsmażone mięso przełóż razem z bulionem i dodatkami do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką i piecz przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę, aby odparować nadmiar wody.
Składniki:
- 600 g mięsa z dzika,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz do smaku,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- 3 liście laurowe,
- 3-4 ziarna ziela angielskiego,
- opcjonalnie: 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia gulaszu.
Wykonanie:
- Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
- Następnie wyjmij mięso i pozostaw na blacie, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
- Wrzuć razem z cebulą i czosnkiem na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut. Obsmażone mięso zalej bulionem, dodaj liście laurowe i ziela angielskie. Wymieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 3-4 godziny.
- Jeśli po tym czasie zdecydujesz się zagęścić sos, dodaj 1-2 łyżki mąki – rozmieszaj ją wcześniej w niewielkiej ilości zimnej wody, zahartuj odrobiną gorącego sosu i wymieszaj ze składnikami na patelni.