Idealna zupa na lato? Spróbuj botwinki według babcinego przepisu

Lato w pełni, a wraz z nim czas na lekkie, orzeźwiające potrawy. Idealną propozycją na upał jest zupa z botwinki – pyszna, sycąca i pełna witamin. Ten tradycyjny polski przysmak z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.

Idealna zupa na lato? Spróbuj botwinki według babcinego przepisuIdealna zupa na lato? Spróbuj botwinki według babcinego przepisu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Botwina, zupa idealna na letnie dni, jest nie tylko smaczna, ale i niezwykle prosta w przygotowaniu. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych nowalijek i cieszenie się zdrowym, lekkim obiadem. Poniżej znajdziesz przepis, który przypomni smaki dzieciństwa i pokaże, jak łatwo można przygotować botwinkę według tradycyjnego babcinego przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krucha tarta z czerwoną cebulą to przepis, który wywołuje zachwyt. To połączenie smaków zasługuje na nagrodę

Przepis na botwinkę jak u babci

Składniki:

  • 4 pęczki botwinki z buraczkami,
  • 1,5 litra wywaru warzywnego lub delikatnego rosołu,
  • 2 marchewki,
  • kilka ziemniaków (najlepiej młode),
  • 1 łyżka masła,
  • sok z 1 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • opcjonalnie: pół szklanki gęstego soku pomidorowego,
  • do podania: jajka na twardo.

Jak ugotować idealną botwinkę?

  1. Przygotuj warzywa: Dokładnie umyj botwinkę i oddziel buraczki od liści i łodyg. Buraczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Liście i łodygi botwinki posiekaj.
  2. Podsmaż warzywa: W garnku rozgrzej masło i dodaj startą marchewkę. Podsmażaj przez kilka minut, aż nabierze złocistego koloru. Następnie dodaj starte buraczki i posiekaną botwinkę. Podsmażaj przez chwilę, mieszając, aż liście lekko zwiędną.
  3. Ugotuj zupę: Całość zalej bulionem i dodaj sok pomidorowy (jeśli używasz). Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj na wolnym ogniu przez około 25 minut. W połowie gotowania dodaj pół pęczka posiekanego koperku.
  4. Dopraw i podawaj: Kiedy botwinka będzie już miękka, dopraw zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj posiekany szczypiorek, zamieszaj i odstaw na 5 minut. Botwinkę podawaj na gorąco lub na zimno z młodymi ziemniakami, koperkiem i jajkiem na twardo (opcjonalnie).

Dodatkowe wskazówki:

  • Do zupy możesz dodać inne warzywa, np. seler, pietruszkę lub paprykę.
  • Zamiast soku pomidorowego możesz użyć koncentratu pomidorowego.
  • Zupę możesz zagęścić śmietaną lub jogurtem naturalnym.
  • Botwinkę możesz podawać z grzankami lub chrupiącym pieczywem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇