Idealna zupa na upały. Moja rodzina nie mogła odgadnąć składników

Kiedy słupek na termometrze wskazuje, że nadchodzą upały, to wizja stania w kuchni i gotowania obiadu wydaje się być mało kusząca. Żeby zaspokoić burczenie w brzuchu bez długiego stania przy garnkach, sięgam po przepis na orzeźwiającą, letnią zupę.

Krem z pomidorów i truskawek - PysznościKrem z pomidorów i truskawek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Studio Spain | Tamara Velazquez
Ewa Malinowska

Gorące i ciężkie posiłki to nie najlepszy wybór na upalne dni. Chociaż wiele osób rezygnuje wtedy z zup, to nie wiedzą, co tracą. Oczywiście nie mam na myśli ciężkiego żurku czy rozgrzewającego rosołu, a pyszne chłodniki. Nie tylko zaspokoją pierwszy głód, ale również orzeźwiają i dodadzą energii. Największą popularnością cieszy się chłodnik litewski, ale w moim domu prym wiedzie zupełnie inne połączenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób na śniadanie genialnie miseczki z niespodzianką, a twoi bliscy z pewnością poproszą o dokładkę

Orzeźwiający chłodnik z pomidorów i truskawek

Kiedy podałam tę zupę po raz pierwszy, moi bliscy myśleli, że to zwykła pomidorowa. Okazało się, że chociaż z klasyczną zupą łączą ją oczywiście pomidory, to niewiele ma wspólnego z obiadem jak u babci. Jest zimna i orzeźwiająca, a smak dojrzałych, pachnących pomidorów podkreślają truskawki.

Krem pomidorowy - Pyszności
Chłodnik z truskawek i pomidorów © Canva | Max Griss

Zupę możesz dodatkowo zabielić śmietaną lub pozostać na samych warzywach. Jest rześko, lekko i przy tym bardzo prosto, bo potrzebne jest zaledwie kilka prostych składników. Całość podkręca świeża bazylia. Jest tak pysznie, że nie sposób odmówić sobie dokładki. Robię ją przez całe lato, korzystając z dostępności pachnących, polskich pomidorów i soczystych truskawek.

Składniki:

  • 200 g pomidorów,
  • 200 g truskawek,
  • świeża bazylia do podania,
  • Sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki dokładnie umyj i usuń szypułki.
  2. Pomidory sparz wrzątkiem, aby łatwiej było zdjąć skórę. Obierz pomidory ze skóry i pokrój w drobną kostkę.
  3. W blenderze zmiksuj truskawki z pokrojonymi pomidorami.
  4. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.

Zupę podawaj na zimno lub ciepło, ozdobioną świeżymi listkami bazylii. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Możesz dodatkowo posypać ją podprażonymi na patelni płatkami migdałów. Ten chłodnik to smak lata zamknięty w miseczce pysznej zupy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości