PrzepisZupyIdealna zupa na upały. Moja rodzina nie mogła odgadnąć składników

Idealna zupa na upały. Moja rodzina nie mogła odgadnąć składników

Kiedy słupek na termometrze wskazuje, że nadchodzą upały, to wizja stania w kuchni i gotowania obiadu wydaje się być mało kusząca. Żeby zaspokoić burczenie w brzuchu bez długiego stania przy garnkach, sięgam po przepis na orzeźwiającą, letnią zupę.

Krem z pomidorów i truskawek - Pyszności
Krem z pomidorów i truskawek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Studio Spain | Tamara Velazquez

06.06.2024 | aktual.: 06.06.2024 09:43

Gorące i ciężkie posiłki to nie najlepszy wybór na upalne dni. Chociaż wiele osób rezygnuje wtedy z zup, to nie wiedzą, co tracą. Oczywiście nie mam na myśli ciężkiego żurku czy rozgrzewającego rosołu, a pyszne chłodniki. Nie tylko zaspokoją pierwszy głód, ale również orzeźwiają i dodadzą energii. Największą popularnością cieszy się chłodnik litewski, ale w moim domu prym wiedzie zupełnie inne połączenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Orzeźwiający chłodnik z pomidorów i truskawek

Kiedy podałam tę zupę po raz pierwszy, moi bliscy myśleli, że to zwykła pomidorowa. Okazało się, że chociaż z klasyczną zupą łączą ją oczywiście pomidory, to niewiele ma wspólnego z obiadem jak u babci. Jest zimna i orzeźwiająca, a smak dojrzałych, pachnących pomidorów podkreślają truskawki.

Chłodnik z truskawek i pomidorów
Chłodnik z truskawek i pomidorów© Canva | Max Griss

Zupę możesz dodatkowo zabielić śmietaną lub pozostać na samych warzywach. Jest rześko, lekko i przy tym bardzo prosto, bo potrzebne jest zaledwie kilka prostych składników. Całość podkręca świeża bazylia. Jest tak pysznie, że nie sposób odmówić sobie dokładki. Robię ją przez całe lato, korzystając z dostępności pachnących, polskich pomidorów i soczystych truskawek.

Składniki:

  • 200 g pomidorów,
  • 200 g truskawek,
  • świeża bazylia do podania,
  • Sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki dokładnie umyj i usuń szypułki.
  2. Pomidory sparz wrzątkiem, aby łatwiej było zdjąć skórę. Obierz pomidory ze skóry i pokrój w drobną kostkę.
  3. W blenderze zmiksuj truskawki z pokrojonymi pomidorami.
  4. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.

Zupę podawaj na zimno lub ciepło, ozdobioną świeżymi listkami bazylii. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Możesz dodatkowo posypać ją podprażonymi na patelni płatkami migdałów. Ten chłodnik to smak lata zamknięty w miseczce pysznej zupy. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisobiad dla całej rodzinychłodnik

Wybrane dla Ciebie