PrzepisZupyMama dodaje do pomidorowej nietypowy składnik. Ciocia Krysia aż złapała się za głowę, gdy usłyszała

Mama dodaje do pomidorowej nietypowy składnik. Ciocia Krysia aż złapała się za głowę, gdy usłyszała

Zupa pomidorowa to bezapelacyjnie jedna z ulubionych polskich potraw. Możliwości jej przygotowania są niemal nieskończone - od szybkiej wersji na rosole, po treściwą zupę na żeberkach, świeżych pomidorach lub z dodatkiem passaty. Dzisiaj jednak przedstawimy wam przepis, który z pewnością was zaskoczy i zachwyci swoim nieoczywistym dodatkiem.

W ten sposób zrobisz najlepszą zupę pomidorową. Ważny jest jeden składnik
W ten sposób zrobisz najlepszą zupę pomidorową. Ważny jest jeden składnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

28.05.2024 12:22

Zupa pomidorowa to jedno z najpopularniejszych dań na polskich stołach. Każdy z nas ma swój ulubiony sposób na jej przygotowanie, a wariantów jest naprawdę wiele. Można ją zrobić na rosole, bulionie warzywnym, a także na żeberkach czy świeżych pomidorach. Jednak dzisiaj zdradzimy wam przepis, który zaskakuje i zachwyca zarazem. Kluczowy jest jeden nieoczekiwany składnik - sok pomarańczowy. Dowiedz się, jak przygotować tę wyjątkową zupę pomidorową, która z pewnością zaskoczy twoich bliskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pomarańczowy twist dla klasycznej zupy pomidorowej

Sekretem tego przepisu jest sok pomarańczowy. Brzmi nietypowo? Zapewniamy, że ten składnik idealnie komponuje się z pomidorowym smakiem i nadaje zupie głębi oraz orzeźwiającej nuty.

Składniki:

  • 1,5 l rosołu lub lekkiego bulionu,
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie),
  • sól, pieprz, czosnek suszony, suszone oregano, odrobina ostrej papryki,
  • pół szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego),
  • 1 duża cebula,
  • odrobina oliwy.

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę.
  2. Dodaj passatę pomidorową (możesz również użyć pomidorów z puszki) i podsmażaj przez kilka minut, doprawiając czosnkiem i oregano.
  3. Całość zalej rosołem lub bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy (opcjonalnie) i dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną chili. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  4. Na koniec wlej sok pomarańczowy i gotuj jeszcze przez kilka minut.

To wszystko! Zupa pomidorowa gotowa. Nie musisz jej dodatkowo zabielać, gdyż sama w sobie jest pyszna i aromatyczna.