Najczęściej lądują na grillu. Pieczone w kapuście wychodzą sto razy bardziej aromatyczne i miękkie

Szukasz pomysłu na obiad, który zachwyci Twoich bliskich? Wypróbuj żeberka pieczone w kapuście! To danie jest nie tylko pyszne i aromatyczne, ale również łatwe w przygotowaniu. Nie musisz mieć specjalnego kociołka żeliwnego, aby je zrobić - idealnie sprawdzą się do tego naczynia żaroodporne.

Najczęściej lądują na grillu. Pieczone w kapuście wychodzą sto razy bardziej aromatyczne i miękkieNajczęściej lądują na grillu. Pieczone w kapuście wychodzą sto razy bardziej aromatyczne i miękkie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sebastian Radu
Marcin Michałowski

Gdy myślisz o żeberkach, pierwsze skojarzenie to zazwyczaj grillowanie. Jednak istnieje sposób na przygotowanie tych mięsnych przysmaków, który może zaskoczyć twoje podniebienie - pieczenie w kapuście. To nie tylko dodaje aromatu, ale także sprawia, że mięso jest wyjątkowo miękkie i soczyste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kupiłeś zielone szparagi i nie wiesz, co z nimi zrobić? Pomysł na szybki obiad prosto z piekarnika już czeka

Żeberka w kapuście: aromatyczna uczta prosto z piekarnika

Pieczenie żeberek w kapuście to klucz do odkrycia nowego wymiaru smaku. Jednak aby osiągnąć doskonały efekt, ważne jest, zastosowanie kilku prostych trików.

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych,
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 2-3 cebule,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1-2 marchewki,
  • 3-4 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Żeberka pokrój na kawałki z jedną lub dwiema kośćmi. Dopraw solą, pieprzem i papryką słodką. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
  2. Obierz warzywa i pokrój je w plasterki lub paski.
  3. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim żeberka z obu stron do zamknięcia włókien.
  4. Na tej samej patelni zeszklij cebulę i dodaj do niej marchewkę. Podduś przez kilka minut.
  5. Dodaj czosnek i kapustę kiszoną. Wlej trochę wody i duś przez około 15 minut.
  6. Do naczynia żaroodpornego włóż żeberka, a na nich wyłóż uduszone warzywa. Dolej ¾ szklanki wody.
  7. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny.
  8. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami, chlebem lub kluskami śląskimi.

Wskazówki:

  • Do żeberek możesz dodać inne warzywa, np. paprykę, pietruszkę lub seler.
  • Zamiast miodu możesz użyć syropu z klonu lub brązowego cukru.
  • Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać do kapusty szczyptę chili lub pieprzu cayenne.
  • Żeberka w kapuście możesz przygotować dzień wcześniej, a następnie podgrzać je przed podaniem.

Żeberka w kapuście to wyśmienity pomysł na domowy obiad lub kolację. To danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom aromatycznych i sycących potraw. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się sam.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska