Najczęściej lądują na grillu. Pieczone w kapuście wychodzą sto razy bardziej aromatyczne i miękkie

Szukasz pomysłu na obiad, który zachwyci Twoich bliskich? Wypróbuj żeberka pieczone w kapuście! To danie jest nie tylko pyszne i aromatyczne, ale również łatwe w przygotowaniu. Nie musisz mieć specjalnego kociołka żeliwnego, aby je zrobić - idealnie sprawdzą się do tego naczynia żaroodporne.

Najczęściej lądują na grillu. Pieczone w kapuście wychodzą sto razy bardziej aromatyczne i miękkieNajczęściej lądują na grillu. Pieczone w kapuście wychodzą sto razy bardziej aromatyczne i miękkie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sebastian Radu
Marcin Michałowski

Gdy myślisz o żeberkach, pierwsze skojarzenie to zazwyczaj grillowanie. Jednak istnieje sposób na przygotowanie tych mięsnych przysmaków, który może zaskoczyć twoje podniebienie - pieczenie w kapuście. To nie tylko dodaje aromatu, ale także sprawia, że mięso jest wyjątkowo miękkie i soczyste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kupiłeś zielone szparagi i nie wiesz, co z nimi zrobić? Pomysł na szybki obiad prosto z piekarnika już czeka

Żeberka w kapuście: aromatyczna uczta prosto z piekarnika

Pieczenie żeberek w kapuście to klucz do odkrycia nowego wymiaru smaku. Jednak aby osiągnąć doskonały efekt, ważne jest, zastosowanie kilku prostych trików.

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych,
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 2-3 cebule,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1-2 marchewki,
  • 3-4 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Żeberka pokrój na kawałki z jedną lub dwiema kośćmi. Dopraw solą, pieprzem i papryką słodką. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
  2. Obierz warzywa i pokrój je w plasterki lub paski.
  3. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim żeberka z obu stron do zamknięcia włókien.
  4. Na tej samej patelni zeszklij cebulę i dodaj do niej marchewkę. Podduś przez kilka minut.
  5. Dodaj czosnek i kapustę kiszoną. Wlej trochę wody i duś przez około 15 minut.
  6. Do naczynia żaroodpornego włóż żeberka, a na nich wyłóż uduszone warzywa. Dolej ¾ szklanki wody.
  7. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny.
  8. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami, chlebem lub kluskami śląskimi.

Wskazówki:

  • Do żeberek możesz dodać inne warzywa, np. paprykę, pietruszkę lub seler.
  • Zamiast miodu możesz użyć syropu z klonu lub brązowego cukru.
  • Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać do kapusty szczyptę chili lub pieprzu cayenne.
  • Żeberka w kapuście możesz przygotować dzień wcześniej, a następnie podgrzać je przed podaniem.

Żeberka w kapuście to wyśmienity pomysł na domowy obiad lub kolację. To danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom aromatycznych i sycących potraw. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się sam.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Ciasto nie opadnie
Najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Ciasto nie opadnie
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Na deser przygotowuję to proste ciasto. Na wierzch dorzucam słodkie morele
Na deser przygotowuję to proste ciasto. Na wierzch dorzucam słodkie morele
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀