Wiosną jem tę sałatkę na okrągło. Nie żałuję do niej szczypiorku

Sałatka ze szczypiorkiem i makaronem to szybki przepis na pyszną przekąskę. Gdy tylko w sklepach pojawia się smaczny, wyrazisty w smaku szczypiorek, obficie posypuję nim moją sałatkę. Jest sycąca i prosta w przygotowaniu i sprawdzi się na każdą okazję - spotkanie z przyjaciółmi, piknik czy kolację.

Sałatka ze szczypiorkiem - PysznościSałatka ze szczypiorkiem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Ildi Papp
Ewa Malinowska

Makaronowe sałatki są smaczne i sycące, a dzięki odpowiednim dodatkom zyskują też wyrazisty charakter. W tej roli świetnie sprawdzi się wiosenna nowalijka, czyli szczypiorek. Przygotowuję to danie bardzo często nie tylko na specjalne okazje - moi bliscy wręcz przepadają za tym połączeniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Różowy sernik stał się hitem w moim domu. Zrobisz go na bazie kultowych owoców

Sałatka makaronowa ze szczypiorkiem

Chociaż szczypiorek kojarzy się głównie z wiosennymi kanapkami, twarożkiem czy dodatkiem do jajek, ja chętnie wrzucam go również do sałatek. Jego wyrazisty smak świetnie podkręca smak całej kompozycji i dodaje lekkości.

Szczypiorek
Szczypiorek © Adobe Stock

Do sałatki możesz dodać inne składniki. Często dodaję do niej świeżego ogórka, rzodkiewkę, pomidorki koktajlowe czy też drobno posiekaną czerwoną cebulę. Dzięki temu sałatka nabierze jeszcze więcej kolorów.

Do tego przepisu najlepiej wykorzystać makaron świderki lub kokardki. Sałatkę dobrze jest schłodzić pół godziny w lodówce - zaplanuj odpowiednio przygotowanie dania.

Składniki:

  • 200 g makaronu,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 150 g żółtego sera (np. gouda),
  • 200 g szynki konserwowej,
  • 2 pęczki szczypiorku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Szynkę pokrój w paseczki, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. W misce wymieszaj ugotowany i ostudzony makaron, paprykę, kukurydzę, szynkę, ser i szczypiorek pokrojony w drobne kawałki.
  4. W osobnym naczyniu przygotuj sos: wymieszaj majonez, jogurt, musztardę, sól i pieprz.
  5. Sos dodaj do sałatki i całość dokładnie wymieszaj.
  6. Sałatkę wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły.

Po tym czasie prosta sałatka ze szczypiorkiem jest już gotowa. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska