WAŻNE
TERAZ

Upadł rząd we Francji. Nie uzyskał wotum zaufania

Sałatka, którą robię co weekend. Nie podchodzi wodą nawet przez trzy dni

Tę sałatkę możesz spokojnie przygotować ze sporym zapasem. Czemu? Po pierwsze, jest pyszna — szykuj się na to, że między tobą a resztą domowników rozpęta się nie lada walka w drodze do lodówki. Po drugie, jest naprawdę wytrzymała. Będziesz mógł z niej korzystać cały weekend i jeszcze dłużej!

Sałatka z kalafiora na cały weekend. Będziesz zachwycony!Sałatka z kalafiora na cały weekend. Będziesz zachwycony!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przygotowanie zapasu sałatki jeszcze nigdy nie okazało się dla nas błędem. To doskonała przekąska na rano i wieczór, skutecznie niwelująca chęć sięgnięcia po coś innego — czytaj: niezdrowego. Jej przyrządzenie można opatrzyć mianem "ekspresowego", bo całość zdążysz przyszykować podczas gotowania się kalafiora.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Parówki w chlebie tostowym. Nowy sposób na śniadanie

Ta sałatka doskonale smakuje na zimno, dlatego przetrzymywanie jej w lodówce nie zaszkodzi, a wręcz sprawi, że wszystkie smaki lepiej się połączą. Tak "przegryziona" przekąska wkrótce stanie się jedną z twoich ulubionych — jesteśmy tego więcej niż pewni. U nas pojawia się ona już niemal co tydzień, i chociaż zwykle znika wcześniej, niż po trzech dniach, to musisz też wiedzieć, że po takim czasie nie podejdzie ona wodą ani się nie zepsuje. Czy może być lepiej? Śmiemy wątpić!

Sałatka na cały weekend

Składniki:

  • 1 duży kalafior,
  • 2 pęczki szczypiorku,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 300 g szynki w kawałku,
  • 300 g sera żółtego w kostce,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2-3 łyżki majonezu.

Sposób przygotowania:

Sałatka idealna na weekend powstaje w ekspresowym tempie
Sałatka idealna na weekend powstaje w ekspresowym tempie © canva.com
  1. Zacznij od ugotowania kalafiora. Podziel go na różyczki mniej więcej tej samej wielkości. Ugotuj w osolonej wodzie do poziomu al dente. Powinno to zająć około 10 minut.
  2. Masz teraz czas na przygotowanie pozostałych składników. Szczypiorek drobno posiekaj, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Szynkę i ser żółty pokrój na dosyć małą kostkę. Fasolę odcedź z zalewy.
  3. Ugotowanego kalafiora wyjmij z wody i ostudź. Posiekaj go, ale zbytnio z tym nie szalej — to mają być po prostu w miarę niewielkie kawałki.
  4. Przełóż warzywo do miski. Dodaj szczypiorek, czosnek, fasolę, ser i szynkę, a także majonez i musztardę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać