PrzepisSałatkiSałatka, którą robię co weekend. Nie podchodzi wodą nawet przez trzy dni

Sałatka, którą robię co weekend. Nie podchodzi wodą nawet przez trzy dni

Tę sałatkę możesz spokojnie przygotować ze sporym zapasem. Czemu? Po pierwsze, jest pyszna — szykuj się na to, że między tobą a resztą domowników rozpęta się nie lada walka w drodze do lodówki. Po drugie, jest naprawdę wytrzymała. Będziesz mógł z niej korzystać cały weekend i jeszcze dłużej!

Sałatka z kalafiora na cały weekend. Będziesz zachwycony!
Sałatka z kalafiora na cały weekend. Będziesz zachwycony!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

09.09.2023 07:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przygotowanie zapasu sałatki jeszcze nigdy nie okazało się dla nas błędem. To doskonała przekąska na rano i wieczór, skutecznie niwelująca chęć sięgnięcia po coś innego — czytaj: niezdrowego. Jej przyrządzenie można opatrzyć mianem "ekspresowego", bo całość zdążysz przyszykować podczas gotowania się kalafiora.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta sałatka doskonale smakuje na zimno, dlatego przetrzymywanie jej w lodówce nie zaszkodzi, a wręcz sprawi, że wszystkie smaki lepiej się połączą. Tak "przegryziona" przekąska wkrótce stanie się jedną z twoich ulubionych — jesteśmy tego więcej niż pewni. U nas pojawia się ona już niemal co tydzień, i chociaż zwykle znika wcześniej, niż po trzech dniach, to musisz też wiedzieć, że po takim czasie nie podejdzie ona wodą ani się nie zepsuje. Czy może być lepiej? Śmiemy wątpić!

Sałatka na cały weekend

Składniki:

  • 1 duży kalafior,
  • 2 pęczki szczypiorku,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 300 g szynki w kawałku,
  • 300 g sera żółtego w kostce,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2-3 łyżki majonezu.

Sposób przygotowania:

Sałatka idealna na weekend powstaje w ekspresowym tempie
Sałatka idealna na weekend powstaje w ekspresowym tempie© canva.com
  1. Zacznij od ugotowania kalafiora. Podziel go na różyczki mniej więcej tej samej wielkości. Ugotuj w osolonej wodzie do poziomu al dente. Powinno to zająć około 10 minut.
  2. Masz teraz czas na przygotowanie pozostałych składników. Szczypiorek drobno posiekaj, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Szynkę i ser żółty pokrój na dosyć małą kostkę. Fasolę odcedź z zalewy.
  3. Ugotowanego kalafiora wyjmij z wody i ostudź. Posiekaj go, ale zbytnio z tym nie szalej — to mają być po prostu w miarę niewielkie kawałki.
  4. Przełóż warzywo do miski. Dodaj szczypiorek, czosnek, fasolę, ser i szynkę, a także majonez i musztardę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Smacznego!