Jarzynowa i gyros poszły w odstawkę. Na domowych imprezach serwuję sałatkę urodzinową
Planujesz menu na przyjęcie urodzinowe? Masz dość oklepanego gyrosa czy mdłej jarzynowej? Poznaj przepis na urodzinową sałatkę, która schodzi w 5 minut. Większość składników masz już w domu.
08.09.2023 13:57
Sałatka to danie, które wiele wybacza. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników i przygotować ulubiony sos, żeby cieszyć się smaczną i pożywną przekąską. Nic więc dziwnego, że sałatki są stałym elementem każdego przyjęcia.
Gyros, jarzynowa czy sałatka grecka to dania, które najczęściej pojawiają się na urodzinowym stole. Choć każde z nich jest smaczne, trzeba przyznać, że po czasie mogą się znudzić. Chcesz zaskoczyć gości? Wypróbuj poniższy przepis na sałatkę urodzinową. Zniknie w 5 minut, a przygotujesz ją ze składników, które masz już w domu.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na genialną sałatkę urodzinową. Zniknie w 5 minut
Składniki:
- 300 g wędliny (np. sopockiej),
- 300 g sera (np. żółtego, fety czy mozzarelli),
- mała puszka kukurydzy konserwowej,
- 2 ogórki,
- 1 papryka,
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 1/2 pęczka natki pietruszki lub szczypiorku,
- 3 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Ser i szynkę pokrój w drobną kostkę. Składniki wrzuć do dużej miski.
- Ugotuj jajka. W międzyczasie umyj paprykę i ogórki, a na końcu, pokrój je w drobną kostkę. Wrzuć je do miski.
- Ugotowane jajka obierz i przeciśnij przez praskę do jajek. Dorzuć do pozostałym składników.
- Pietruszkę lub szczypiorek umyj, posiekaj i dorzuć do pozostałych składników.
- Odsączoną kukurydzę wrzuć do miski. Dodaj trzy łyżki majonezu i dokładnie wymieszaj całość. Na końcu, dosól i dopieprz do smaku. Gotową sałatkę wrzuć do lodówki, żeby wszystkie składniki się przegryzły.
Porady:
- Jeśli chcesz, żeby sałatka była bardziej sycąca, dodaj do niej ugotowany makaron np. kolanka albo świderki.
- Zamiast majonezu, możesz użyć jogurtu greckiego. Sałatka będzie mniej kaloryczna.
- Nie masz w domu świeżego ogórka? Możesz zastąpić go ogórkami kiszonymi lub konserwowymi.
- Wśród gości znajdują się wegetarianie? Szynkę podmień na wędzone tofu. Osusz je, pokrój w niewielką kostkę, a na końcu, posmaż na rumiano. Tak przygotowane tofu zasmakuje nawet mięsożercom.