Jarzynowa i gyros poszły w odstawkę. Na domowych imprezach serwuję sałatkę urodzinową

Planujesz menu na przyjęcie urodzinowe? Masz dość oklepanego gyrosa czy mdłej jarzynowej? Poznaj przepis na urodzinową sałatkę, która schodzi w 5 minut. Większość składników masz już w domu.

Sałatka urodzinowaSałatka urodzinowa
Źródło zdjęć: © Getty Images

Sałatka to danie, które wiele wybacza. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników i przygotować ulubiony sos, żeby cieszyć się smaczną i pożywną przekąską. Nic więc dziwnego, że sałatki są stałym elementem każdego przyjęcia.

Gyros, jarzynowa czy sałatka grecka to dania, które najczęściej pojawiają się na urodzinowym stole. Choć każde z nich jest smaczne, trzeba przyznać, że po czasie mogą się znudzić. Chcesz zaskoczyć gości? Wypróbuj poniższy przepis na sałatkę urodzinową. Zniknie w 5 minut, a przygotujesz ją ze składników, które masz już w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Przepis na genialną sałatkę urodzinową. Zniknie w 5 minut

Składniki:

  • 300 g wędliny (np. sopockiej),
  • 300 g sera (np. żółtego, fety czy mozzarelli),
  • mała puszka kukurydzy konserwowej,
  • 2 ogórki,
  • 1 papryka,
  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki lub szczypiorku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ser i szynkę pokrój w drobną kostkę. Składniki wrzuć do dużej miski.
  2. Ugotuj jajka. W międzyczasie umyj paprykę i ogórki, a na końcu, pokrój je w drobną kostkę. Wrzuć je do miski.
  3. Ugotowane jajka obierz i przeciśnij przez praskę do jajek. Dorzuć do pozostałym składników.
  4. Pietruszkę lub szczypiorek umyj, posiekaj i dorzuć do pozostałych składników.
  5. Odsączoną kukurydzę wrzuć do miski. Dodaj trzy łyżki majonezu i dokładnie wymieszaj całość. Na końcu, dosól i dopieprz do smaku. Gotową sałatkę wrzuć do lodówki, żeby wszystkie składniki się przegryzły.

Porady:

  1. Jeśli chcesz, żeby sałatka była bardziej sycąca, dodaj do niej ugotowany makaron np. kolanka albo świderki.
  2. Zamiast majonezu, możesz użyć jogurtu greckiego. Sałatka będzie mniej kaloryczna.
  3. Nie masz w domu świeżego ogórka? Możesz zastąpić go ogórkami kiszonymi lub konserwowymi.
  4. Wśród gości znajdują się wegetarianie? Szynkę podmień na wędzone tofu. Osusz je, pokrój w niewielką kostkę, a na końcu, posmaż na rumiano. Tak przygotowane tofu zasmakuje nawet mięsożercom.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze