Szynka za długo leżała w lodówce? Nie wyrzucaj, wykorzystaj prosty trik

Nie wyrzucaj, a znajdź inne zastosowanie dla wędliny, która zdaje się wydawać ostatnie tchnienie świeżości. Zamiast na kromce, niech pojawi się w "odświeżonej" wersji w sałatce bądź obok ziemniaków czy klusek jako chrupiący dodatek.

Zobacz, jak odświeżyć wędlinęZobacz, jak odświeżyć wędlinę
Źródło zdjęć: © Pixabay

Jeśli przeholowaliście z ilością kupionych wędlin i wkrótce minie ich przydatność do spożycia, możecie nadać im "drugie życie". Jeżeli szynka nie zmieniła koloru, nie wydziela kwaśnego zapachu oraz nie jest śliska i klejąca, warto ją odświeżyć i wykorzystać np. w sałatce, zapiekance czy w formie "skwarków". Sprawdźcie te genialne patenty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Piadina z szynką

Jak przechowywać wędliny w lodówce?

Dwa góra trzy dni - tyle wynosi limit dla wędlin, zarówno tych w naturalnych osłonkach, jak i w sztucznych. Dłużej wytrzymają kiełbasy suche, kabanosy czy salami i szynki długodojrzewające oraz wędlina w kawałku, natomiast ta w plasterkach powinna zostać zjedzona w ciągu dwóch dni. Optymalna temperatura do przechowywania wyrobów wędliniarskich wynosi od 2 do 7 st. C.

Wędlin nie przechowujemy w folii spożywczej oraz aluminiowej. Najlepszą opcją jest papier pergaminowy (a idealną, kiedy wędliny w takie opakowanie trafiają już na stoisku mięsnym) lub specjalnie pojemniki z dostępem do świeżego powietrza. Jeśli przeholowaliśmy z ilością kupionych wędlin, można je zamrozić. Nie zaleca się jednak mrożenia kiełbas (surowych, wędzonych, suchych) i parówek.

Co zrobić, kiedy masz za dużo wędliny w lodówce?
Co zrobić, kiedy masz za dużo wędliny w lodówce? © Pixabay

Jak odświeżyć wędlinę? Poznaj ten prosty trik

Na samym wstępnie trzeba zaznaczyć, że wędliny powinniśmy zjadać zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu, uwzględniając datę przydatności do spożycia. Wyrób mięsny, którego data przydatności do spożycia minęła, nie nadaje się do spożycia. Podobnie jest w przypadku produktu spleśniałego - takiego również pod żadnym pozorem nie spożywamy.

Natomiast jeśli mamy do czynienia z wędliną, która nadaje się do spożycia oraz nie zmieniła jeszcze zapachu ani koloru, możemy ją odświeżyć. Najpierw należy ją opłukać bieżącą wodą, a następnie obgotować w wodzie z przyprawami i świeżymi warzywami (np. włoszczyzną). Po około 20 minutach gotowania wędlina jest gotowa. Taką można wykorzystać do sałatki lub zapiekanki.

Innym sposobem na odświeżenie szynki jest obsmażanie jej na oleju w ulubionych przyprawach. Opłucz wędlinę i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój ją w kostkę. Tak przygotowaną dopraw np. słodką papryką, majerankiem czy granulowanym czosnkiem i podsmaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Podsmażoną wędlinę podaj ze zeszkloną cebulą i świeżą natką pietruszki obok gotowanych ziemniaków czy kopytek.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje