Wielu tępi go jak zwykły chwast. To prawdziwy skarb prosto z ogródka

Lepiej dobrze się rozejrzyj, bo wokół ciebie jest więcej cudów natury, niż jesteś w stanie na pierwszy rzut oka dostrzec. Przykład? Idealny prawdopodobnie czeka już w twoim ogródku lub na najbliższej łące. To bluszczyk kurdybanek, który poza uroczą nazwą, ma też wiele innych wartych uwagi cech.

Bluszczyk kurdybanek - niezwykły chwast, który warto poznaćBluszczyk kurdybanek - niezwykły chwast, który warto poznać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ewa

Czasami wystarczy przejść się po okolicy, by dostrzec niezwykłe dary natury, które cenili już nasi przodkowie. Rosną na polach i łąkach, nieużytkach i w lasach, a niekiedy także naszych własnych, choćby osiedlowych ogródkach. Na czym więc polega problem? Oczywiście na ich rozpoznaniu, a także odróżnieniu cennych, prozdrowotnych okazów od nic niewartych chwastów. Nie tak dawno temu nakreślaliśmy tu różnice pomiędzy cennym mniszkiem leczniczym i łudząco do niego podobnym mleczem polnym. Dzisiaj skupimy się na innej wartościowej roślinie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowe bułeczki z tego przepisu wychodzą delikatne jak chmurka. Prawdziwa uczta dla podniebienia

Bluszczyk kurdybanek, bo o nim dzisiaj rozprawiamy, to przykład tego, że nie wszystkie chwasty są bezwartościowe. Ta rosnąca dziko roślina, niekiedy mocno uciążliwa dla działkowiczów, ma niezwykłe właściwości prozdrowotne, które warto poznać. A jak ją rozpoznać? Jak stosować? I na co uważać? O tym wszystkim przeczytasz poniżej.

Bluszczyk kurdybanek — charakterystyka

Rośnie w ogrodach, lasach liściastych i przydrożnych obszarach zieleni. Ma korzenny zapach, nie więcej niż 20 cm wysokości i drobne, fioletowe kwiatki rozwijające się na przełomie kwietnia i maja, a także charakterystyczne, okrągłe listki w kształcie serc. Ponieważ bluszczyk kurdybanek jest rośliną miododajną, wypatrują go pszczoły robotnice. Nie lubią go za to komary, które nie mogą znieść jego zapachu.

Czy bluszczyk kurdybanek można z czymś pomylić? Ewentualna pomyłka nie powinna być zbyt "bolesna", bo najbardziej zbliżonym gatunkiem rośliny jest jasnota purpurowa — jadalna bylina często dodawana do sałatek. Oczywiście należy wystrzegać się także kuzyna kurdybanka — bluszczu trującego, który łatwo jednak rozróżnić.

Zdrowy chwast

Uparty i trudny do wyplewienia bluszczyk kurdybanek nie jest typowym chwastem, bo jego właściwości prozdrowotne potrafią wprawić w zaskoczenie nawet doświadczonych specjalistów medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. Czym charakteryzuje się ta niezwykła bylina? Przede wszystkim obecnością flawonoidów, goryczy i saponin. Te przeciwutleniacze skutecznie powstrzymują wolne rodnik, zapewniając organizmowi ochronę komórek i tkanek.

Bluszczyk kurdybanek rośnie w lasach liściastych, ogrodach i na łąkach
Bluszczyk kurdybanek rośnie w lasach liściastych, ogrodach i na łąkach © Adobe Stock | Joanna

Ponadto bluszczyk kurdybanek to działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwłojotokowe. Przygotowane z rośliny toniki doskonale wpływają na skórę (przeciwdziałają m.in. trądzikowi), a odwary zwalczają infekcje gardła. To również pobudzenie apetytu, działanie wykrztuśne i detoksykacyjne, rewelacyjnie wpływające na żołądek i trawienie.

Bylinę, tak jak każde inne zioło, należy stosować zgodnie z wytycznymi. W przypadku bluszczyka kurdybanka mowa jest o 2-4 gramach wysuszonej części nadziemnej rośliny zażywanych nie częściej, niż 3 razy dziennie. Można stosować pod postacią syropu, odwaru lub wyciągu alkoholowego.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej