Domowe lekarstwo z babcinej apteczki. Spiesz się, zanim przegapisz sezon

Jedno to zwykły chwast, drugie — roślina o niebywale prozdrowotnych właściwościach, które warto poznać. Mniszek lekarski i mlecz polny nie bez powodu są ze sobą często mylone. Z tego artykułu dowiesz się, jak je rozróżniać i jak przygotować syrop z mniszka — domowe lekarstwo, które zajmowało honorowe miejsce w babcinej apteczce. 

Obrazeksyrop z mniszka - Pyszności; foto: Canva

Czasem nie zdajemy sobie nawet sprawy z tego, ile niesamowitości rośnie wokół nas. Ten temat poruszaliśmy już, pisząc o nadzwyczajnych właściwościach soku z brzozy; dzisiaj chcemy skupić się na innej niepozornej roślinie, która wykazuje równie prozdrowotne działanie. Żeby jednak skorzystać z zalet mniszka lekarskiego, najpierw trzeba nauczyć się go odróżniać od mlecza polnego, rośliny łudząco podobnej. Kiedy już dowiesz się, jak to robić, koniecznie wypróbuj nasz przepis na syrop z mniszka. Jego właściwości cię zachwycą.

Obrazek
syrop z mniszka - Pyszności; foto: Canva

Czym różni się mniszek leczniczy i mlecz polny?

Mniszek lekarski i mlecz polny są na tyle podobne, że wiele osób używa ich nazw w sposób zamienny. To praktyka niezwykle krzywdząca dla tego pierwszego, ponieważ w przeciwieństwie do mlecza, nie jest on bezwartościowym chwastem. Warto więc poznać różnice między tymi roślinami. Uwierz nam, że kiedy je poznasz, już na pierwszy rzut oka będziesz umiał powiedzieć, z którą rośliną masz do czynienia.

Pierwszą sprawą, na jaką trzeba zwrócić uwagę, jest łodyga. U mlecza polnego zawsze występuje jedna, z której wychodzą boczne pędy porośnięte liśćmi. Mniszek zwykle ma kilka łodyg, które zakończone są jednym kwiatostanem. Zdarza się jednak, że mniszek lekarski również ma tylko pojedyńczą łodygę. Wtedy rozróżnisz rośliny dzięki spojrzeniu na liście. U mniszka tworzą one tzw. rozetę i znajdują się przy ziemi. W przypadku mlecza liście wyrastają z łodyg i mają nierówne krawędzie przypominające ząbki.

Obrazek
Mniszek lekarski i mlecz polny - Pyszności; foto: Wikipedia, domena publiczna

Syrop z mniszka

Skoro już wiesz, jak odróżnić mniszka od mlecza, nie pozostaje ci nic innego, jak przyrządzić z tego pierwszego syrop. To patent rodem z babcinej apteczki, a jego właściwości prozdrowotne to żaden mit. Syrop z mniszka wykazuje działania przeciwzapalne i przeciwbólowe, stosuje się go na podrażnione gardło, kaszel, infekcje skóry i problemy żołądkowe. Przekonany? To do dzieła!

Składniki:

  • 300-400 świeżych kwiatów mniszka lekarskiego
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru
  • 1 duża cytryna

Sposób przygotowania:

Kwiaty odstaw w przewiewne miejsce na 2-3 godziny. W tym czasie obecne na nich robaczki wypełzną. Zielone części odetnij, a główki przełóż do dużego garnka i zalej wodą. Gotuj przez około 30-40 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, a kiedy ostygnie, wstaw do lodówki na kilkanaście godzin.

Kwiaty odcedź, a do płynu dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj przez kolejną godzinę. Kiedy konsystencja będzie już gęsta, przelej syrop z mniszka do słoiczków i zawekuj. Wszystkiego zdrowego!

A na obiad może spróbujesz kurczaka pod batatowym puree?

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej