Inni dodają do pizzy, Ewa Wachowicz robi z nim rybę. Jeszcze lepsza niż po grecku

Ryba po grecku to jedno z dań, które w polskiej tradycji świątecznej nie ma sobie równych. Jednak Ewa Wachowicz udowadnia, że nawet klasyczne przepisy można wzbogacić o nietypowe składniki, jak ananas, który dodaje potrawie egzotycznej nuty. Dzięki temu danie staje się jeszcze bardziej aromatyczne i wyjątkowe.

Ryba po grecku z ananasem
Ryba po grecku z ananasem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Dodatek ananasa do ryby po grecku może na pierwszy rzut oka wydać się zaskakujący, ale jego słodycz idealnie równoważy smak kwaśnych pomidorów i przypraw. Inspiracja Ewy Wachowicz pozwala odkryć, że klasyczne dania mogą nabrać nowego wymiaru i zyskać wyjątkowy charakter, który przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na rybę po grecku z ananasem

Ten przepis to doskonałe połączenie tradycji i nowoczesności. Słodycz ananasa wspaniale kontrastuje z kwaskowatością pomidorów i korzennymi przyprawami, dodając daniu wyjątkowego charakteru. To świetna propozycja zarówno na świąteczny stół, jak i elegancką kolację dla gości.

Składniki:

  • 2 filety z dorsza,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • mąka kukurydziana do obtoczenia,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • ½ selera,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 plastry ananasa z puszki + 4 łyżki zalewy,
  • ½ wywaru jarzynowego,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka curry,
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego,
  • masło klarowane do smażenia,
  • plasterki cytryny,
  • kilka listków sałaty.

Sposób przygotowania:

  1. Rybę pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny, odstaw na 15 minut.
  2. Filety obtocz w mące kukurydzianej i smaż na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru. Odłóż na talerz.
  3. Na tej samej patelni rozgrzej odrobinę masła, dodaj startą marchew, pietruszkę, seler oraz pokrojoną w kostkę cebulę.
  4. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zaczną mięknąć.
  5. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojonego w kostkę ananasa i wlej kilka łyżek zalewy.
  6. Wsyp przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, curry, pieprz ziołowy i sól. Całość podlej wywarem jarzynowym i duś na małym ogniu przez około 15 minut.
  7. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze przez 5 minut, aby smaki dobrze się połączyły.
  8. W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian warstwę ryby i warzyw. Ostatnią warstwę powinny stanowić warzywa. Odstaw danie na kilka godzin, aby nabrało smaku, najlepiej na całą noc.
  9. Podawaj z plasterkami cytryny i listkami sałaty jako lekką dekoracją.

Ryba po grecku z ananasem – idealna także po świętach

Choć ryba po grecku kojarzy się głównie z wigilijnym stołem, ta wersja z ananasem sprawdzi się również na inne okazje. Dzięki unikalnemu połączeniu słodkich i wytrawnych smaków świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją podać jako przekąskę podczas rodzinnych spotkań czy lekkie danie na przyjęciach. To uniwersalny przepis, który pozwala cieszyć się rybą w zupełnie nowej, zaskakującej odsłonie.

rybaananasewa wachowicz

Wybrane dla Ciebie