Inni dodają do pizzy, Ewa Wachowicz robi z nim rybę. Jeszcze lepsza niż po grecku

Ryba po grecku to jedno z dań, które w polskiej tradycji świątecznej nie ma sobie równych. Jednak Ewa Wachowicz udowadnia, że nawet klasyczne przepisy można wzbogacić o nietypowe składniki, jak ananas, który dodaje potrawie egzotycznej nuty. Dzięki temu danie staje się jeszcze bardziej aromatyczne i wyjątkowe.

Ryba po grecku z ananasemRyba po grecku z ananasem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Dodatek ananasa do ryby po grecku może na pierwszy rzut oka wydać się zaskakujący, ale jego słodycz idealnie równoważy smak kwaśnych pomidorów i przypraw. Inspiracja Ewy Wachowicz pozwala odkryć, że klasyczne dania mogą nabrać nowego wymiaru i zyskać wyjątkowy charakter, który przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażony dorsz w cieście z frytkami - przepis jak z nadmorskiej smażalni

Przepis na rybę po grecku z ananasem

Ten przepis to doskonałe połączenie tradycji i nowoczesności. Słodycz ananasa wspaniale kontrastuje z kwaskowatością pomidorów i korzennymi przyprawami, dodając daniu wyjątkowego charakteru. To świetna propozycja zarówno na świąteczny stół, jak i elegancką kolację dla gości.

Składniki:

  • 2 filety z dorsza,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • mąka kukurydziana do obtoczenia,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • ½ selera,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 plastry ananasa z puszki + 4 łyżki zalewy,
  • ½ wywaru jarzynowego,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka curry,
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego,
  • masło klarowane do smażenia,
  • plasterki cytryny,
  • kilka listków sałaty.

Sposób przygotowania:

  1. Rybę pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny, odstaw na 15 minut.
  2. Filety obtocz w mące kukurydzianej i smaż na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru. Odłóż na talerz.
  3. Na tej samej patelni rozgrzej odrobinę masła, dodaj startą marchew, pietruszkę, seler oraz pokrojoną w kostkę cebulę.
  4. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zaczną mięknąć.
  5. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojonego w kostkę ananasa i wlej kilka łyżek zalewy.
  6. Wsyp przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, curry, pieprz ziołowy i sól. Całość podlej wywarem jarzynowym i duś na małym ogniu przez około 15 minut.
  7. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze przez 5 minut, aby smaki dobrze się połączyły.
  8. W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian warstwę ryby i warzyw. Ostatnią warstwę powinny stanowić warzywa. Odstaw danie na kilka godzin, aby nabrało smaku, najlepiej na całą noc.
  9. Podawaj z plasterkami cytryny i listkami sałaty jako lekką dekoracją.

Ryba po grecku z ananasem – idealna także po świętach

Choć ryba po grecku kojarzy się głównie z wigilijnym stołem, ta wersja z ananasem sprawdzi się również na inne okazje. Dzięki unikalnemu połączeniu słodkich i wytrawnych smaków świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją podać jako przekąskę podczas rodzinnych spotkań czy lekkie danie na przyjęciach. To uniwersalny przepis, który pozwala cieszyć się rybą w zupełnie nowej, zaskakującej odsłonie.

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze