Inni grzybiarze omijają, a to prawdziwy skarb. Znalazłam w lesie i wrzuciłam na patelnię

Wypad na grzyby zawsze niesie ze sobą element niespodzianki. Tym razem zamiast klasycznych podgrzybków czy prawdziwków, pod sosną czekała na mnie prawdziwa perełka – siedzuń sosnowy. Mało kto dziś go zbiera, a szkoda, bo to grzyb wyjątkowy.

Jajecznica z siedzuniem sosnowymJajecznica z siedzuniem sosnowym
Źródło zdjęć: © Pyszności
Katarzyna Gileta

Siedzuń, zwany też szmaciakiem albo kozią brodą, od razu zwraca uwagę swoim wyglądem. Przypomina wielką gąbkę albo koralowiec, a dorosłe okazy potrafią ważyć nawet kilka kilogramów. Ma jasny, kremowy kolor i przyjemny orzechowy aromat.

Grzyb ten najczęściej rośnie u podstawy sosen, rzadziej świerków, zarówno na żywych, jak i martwych korzeniach. Siedzuń nie ma typowego trzonu i kapelusza – tworzy gęstą, pofałdowaną masę o kremowej lub żółtawej barwie. Najłatwiej znaleźć go w lasach iglastych, szczególnie od lipca do listopada.

Trzy pomysłowe sposoby na przygotowanie serowej niespodzianki. Każdy znajdzie coś dla siebie

Siedzuń sosnowy bywa mylony z siedzuniem jodłowym, który jest w Polsce pod ochroną. Zawsze upewnij się, jaki grzyb zbierasz.

Jeszcze do 2014 r. siedzuń sosnowy był objęty ścisłą ochroną gatunkową. Obecnie można go legalnie zbierać i sprzedawać w Polsce, co potwierdzają Lasy Państwowe. Warto jednak pamiętać, że w niektórych krajach Europy, np. na Litwie czy Łotwie, nadal obowiązuje zakaz zbioru tego grzyba.

Siedzuń sosnowy
Siedzuń sosnowy © Pyszności

Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Siedzuń sosnowy to nie tylko przysmak, ale i źródło cennych składników. Zawiera beta-glukany, które wspierają odporność, pomagają obniżyć cholesterol i regulują poziom cukru we krwi. Badania naukowe wskazują także na działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne tego grzyba.

Ma działanie przeciwnowotworowe – zmniejsza aktywność komórek rakowych oraz stymuluje układ odpornościowy do walki z nowotworami - podaje WP abcZdrowie.

Jajecznica z siedzuniem sosnowym

Składniki (na 2 porcje):

  • ok. 150 g świeżego siedzunia,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz do smaku,
  • szczypiorek do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Siedzuń oczyść dokładnie z igliwia i ziemi, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozpuść masło, wrzuć grzyby i smaż przez kilka minut, aż odparują wodę.
  3. Wbij jajka, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i smaż do ulubionej konsystencji.
  4. Podawaj od razu, posypane świeżym szczypiorkiem.
Jajecznica z siedzuniem sosnowym
Jajecznica z siedzuniem sosnowym © Pyszności


Do czego jeszcze można wykorzystać siedzunia?

  • do zup grzybowych – dodaje aromatu i charakterystycznej, sprężystej tekstury,
  • do sosów śmietanowych, które świetnie podkreślają jego orzechowy smak,
  • jako dodatek do pierogów i pasztetów warzywnych,
  • do mięs duszonych i potrawek,
  • w wersji solo – po prostu podsmażony na maśle z odrobiną czosnku.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki