Inni grzybiarze omijają, a to prawdziwy skarb. Znalazłam w lesie i wrzuciłam na patelnię

Wypad na grzyby zawsze niesie ze sobą element niespodzianki. Tym razem zamiast klasycznych podgrzybków czy prawdziwków, pod sosną czekała na mnie prawdziwa perełka – siedzuń sosnowy. Mało kto dziś go zbiera, a szkoda, bo to grzyb wyjątkowy.

Jajecznica z siedzuniem sosnowymJajecznica z siedzuniem sosnowym
Źródło zdjęć: © Pyszności
Katarzyna Gileta

Siedzuń, zwany też szmaciakiem albo kozią brodą, od razu zwraca uwagę swoim wyglądem. Przypomina wielką gąbkę albo koralowiec, a dorosłe okazy potrafią ważyć nawet kilka kilogramów. Ma jasny, kremowy kolor i przyjemny orzechowy aromat.

Grzyb ten najczęściej rośnie u podstawy sosen, rzadziej świerków, zarówno na żywych, jak i martwych korzeniach. Siedzuń nie ma typowego trzonu i kapelusza – tworzy gęstą, pofałdowaną masę o kremowej lub żółtawej barwie. Najłatwiej znaleźć go w lasach iglastych, szczególnie od lipca do listopada.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Siedzuń sosnowy bywa mylony z siedzuniem jodłowym, który jest w Polsce pod ochroną. Zawsze upewnij się, jaki grzyb zbierasz.

Jeszcze do 2014 r. siedzuń sosnowy był objęty ścisłą ochroną gatunkową. Obecnie można go legalnie zbierać i sprzedawać w Polsce, co potwierdzają Lasy Państwowe. Warto jednak pamiętać, że w niektórych krajach Europy, np. na Litwie czy Łotwie, nadal obowiązuje zakaz zbioru tego grzyba.

Siedzuń sosnowy
Siedzuń sosnowy © Pyszności

Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Siedzuń sosnowy to nie tylko przysmak, ale i źródło cennych składników. Zawiera beta-glukany, które wspierają odporność, pomagają obniżyć cholesterol i regulują poziom cukru we krwi. Badania naukowe wskazują także na działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne tego grzyba.

Ma działanie przeciwnowotworowe – zmniejsza aktywność komórek rakowych oraz stymuluje układ odpornościowy do walki z nowotworami - podaje WP abcZdrowie.

Jajecznica z siedzuniem sosnowym

Składniki (na 2 porcje):

  • ok. 150 g świeżego siedzunia,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz do smaku,
  • szczypiorek do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Siedzuń oczyść dokładnie z igliwia i ziemi, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozpuść masło, wrzuć grzyby i smaż przez kilka minut, aż odparują wodę.
  3. Wbij jajka, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i smaż do ulubionej konsystencji.
  4. Podawaj od razu, posypane świeżym szczypiorkiem.
Jajecznica z siedzuniem sosnowym
Jajecznica z siedzuniem sosnowym © Pyszności


Do czego jeszcze można wykorzystać siedzunia?

  • do zup grzybowych – dodaje aromatu i charakterystycznej, sprężystej tekstury,
  • do sosów śmietanowych, które świetnie podkreślają jego orzechowy smak,
  • jako dodatek do pierogów i pasztetów warzywnych,
  • do mięs duszonych i potrawek,
  • w wersji solo – po prostu podsmażony na maśle z odrobiną czosnku.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese