PrzepisObiadIzabela Trojanowska w czasie Świąt stawia na "czarną wronę". Przepis w jej rodzinie jest od lat

Izabela Trojanowska w czasie Świąt stawia na "czarną wronę". Przepis w jej rodzinie jest od lat

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a przygotowania nabierają tempa również w domach gwiazd. Izabela Trojanowska co roku przygotowuje pieczone mięso według rodzinnego przepisu. Ta pyszna tradycja przekazywana jest w jej rodzinie od lat.

Izabela Trojanowska w Święta stawia na kaczkę
Izabela Trojanowska w Święta stawia na kaczkę
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram

18.12.2024 13:49

Izabela Trojanowska to polska piosenkarka i aktorka, która zjednała sobie sympatię widzów, występując m.in. w popularnym serialu "Klan". W Boże Narodzenie stawia ona na stole aromatyczną, pieczoną kaczkę. To danie jest w jej rodzinie od pokoleń, a przepis gwiazda odziedziczyła po swojej mamie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczna kaczka Izabeli Trojanowskiej

Chociaż popularnością ustępuje na co dzień kurczakowi, to w Święta warto postawić na kaczkę. Soczyste, pieczone mięso to wspaniały przepis na udaną rodzinną ucztę. Doskonale wie o tym Izabela Trojanowska. W jej rodzinie kaczka faszerowana jabłkami i borówką to pozycja obowiązkowa w czasie Świąt.

Kaczka faszerowana to rodzimy specjał
Kaczka faszerowana to rodzimy specjał© Adobe Stock

Nie obyło się bez małych wpadek. W rozmowie z TVP Izabela Trojanowska przyznała, że nie zawsze to danie wychodziło jej idealnie. Trening czyni jednak mistrza.

- Moi bracia żartobliwie nazywali to danie "czarną wroną", a to dlatego, że raz zdarzyło się je zbytnio przypiec i wyglądem przypominało tego ptaka. W smaku kaczka nadal była wyśmienita, ale na pamiątkę krążyła ta obrazowa nazwa - wspomina gwiazda.

Składniki:

  • 1 kaczka,
  • 3-4 kwaśne jabłka, np. antonówka i szara reneta,
  • bo,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 szklanka wody.

Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę dokładnie umyj, usuń ze środka podroby i natnij do połowy skrzydełka.
  2. Opal ją palnikiem, by pozbyć się resztek piór.
  3. Ponownie umyj kaczkę. Natrzyj solą, pieprzem oraz solidną porcją majeranku.
  4. Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do nich borówki, mogą być ze słoika.
  5. Powstałym farszem z owoców nadziej kaczkę.
  6. Kuper zabezpiecz wykłaczką i umieść ptaka na rozgrzanej blaszce.
  7. Dodaj wodę oraz masłol klarowane i du


  1. Przepis na kaczkę z jabłkami Kaczkę umyć, wyjąć podroby, obciąć skrzydełka do połowy.
  2. Na spodeczku podpalić denaturat i opalić kaczkę.
  3. Jeszcze raz ją umyć, natrzeć solą i pieprzem oraz dużą ilością majeranku.
  4. Zrobić farsz: 3-4 kwaskowate jabłka (antonówka, szara reneta) obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  5. Dodać czerwoną borówkę, według uznania, może być ze słoiczka.
  6. Nadziać farszem kaczkę i spiąć kuperek wykałaczką.
  7. Kaczkę połóż do rozgrzanego w piekarniku żaroodpornego naczynia, polej wodą i połóż na niej masło.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 2 godziny.
  9. W międzyczasie obracaj kaczkę, polewając ją topiącym się tłuszczem.


Upieczoną kaczkę podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką, polewając mięso powstałym sosem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie