Izabela Trojanowska w czasie Świąt stawia na "czarną wronę". Przepis w jej rodzinie jest od lat

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a przygotowania nabierają tempa również w domach gwiazd. Izabela Trojanowska co roku przygotowuje pieczone mięso według rodzinnego przepisu. Ta pyszna tradycja przekazywana jest w jej rodzinie od lat.

Izabela Trojanowska w Święta stawia na kaczkęIzabela Trojanowska w Święta stawia na kaczkę
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Izabela Trojanowska to polska piosenkarka i aktorka, która zjednała sobie sympatię widzów, występując m.in. w popularnym serialu "Klan". W Boże Narodzenie stawia ona na stole aromatyczną, pieczoną kaczkę. To danie jest w jej rodzinie od pokoleń, a przepis gwiazda odziedziczyła po swojej mamie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia

Świąteczna kaczka Izabeli Trojanowskiej

Chociaż popularnością ustępuje na co dzień kurczakowi, to w Święta warto postawić na kaczkę. Soczyste, pieczone mięso to wspaniały przepis na udaną rodzinną ucztę. Doskonale wie o tym Izabela Trojanowska. W jej rodzinie kaczka faszerowana jabłkami i borówką to pozycja obowiązkowa w czasie Świąt.

Kaczka faszerowana to rodzimy specjał
Kaczka faszerowana to rodzimy specjał © Adobe Stock

Nie obyło się bez małych wpadek. W rozmowie z TVP Izabela Trojanowska przyznała, że nie zawsze to danie wychodziło jej idealnie. Trening czyni jednak mistrza.

- Moi bracia żartobliwie nazywali to danie "czarną wroną", a to dlatego, że raz zdarzyło się je zbytnio przypiec i wyglądem przypominało tego ptaka. W smaku kaczka nadal była wyśmienita, ale na pamiątkę krążyła ta obrazowa nazwa - wspomina gwiazda.

Składniki:

  • 1 kaczka,
  • 3-4 kwaśne jabłka, np. antonówka i szara reneta,
  • bo,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 szklanka wody.

Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę dokładnie umyj, usuń ze środka podroby i natnij do połowy skrzydełka.
  2. Opal ją palnikiem, by pozbyć się resztek piór.
  3. Ponownie umyj kaczkę. Natrzyj solą, pieprzem oraz solidną porcją majeranku.
  4. Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do nich borówki, mogą być ze słoika.
  5. Powstałym farszem z owoców nadziej kaczkę.
  6. Kuper zabezpiecz wykłaczką i umieść ptaka na rozgrzanej blaszce.
  7. Dodaj wodę oraz masłol klarowane i du


  1. Przepis na kaczkę z jabłkami Kaczkę umyć, wyjąć podroby, obciąć skrzydełka do połowy.
  2. Na spodeczku podpalić denaturat i opalić kaczkę.
  3. Jeszcze raz ją umyć, natrzeć solą i pieprzem oraz dużą ilością majeranku.
  4. Zrobić farsz: 3-4 kwaskowate jabłka (antonówka, szara reneta) obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  5. Dodać czerwoną borówkę, według uznania, może być ze słoiczka.
  6. Nadziać farszem kaczkę i spiąć kuperek wykałaczką.
  7. Kaczkę połóż do rozgrzanego w piekarniku żaroodpornego naczynia, polej wodą i połóż na niej masło.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 2 godziny.
  9. W międzyczasie obracaj kaczkę, polewając ją topiącym się tłuszczem.


Upieczoną kaczkę podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką, polewając mięso powstałym sosem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa