Izabela Trojanowska w czasie Świąt stawia na "czarną wronę". Przepis w jej rodzinie jest od lat
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a przygotowania nabierają tempa również w domach gwiazd. Izabela Trojanowska co roku przygotowuje pieczone mięso według rodzinnego przepisu. Ta pyszna tradycja przekazywana jest w jej rodzinie od lat.
18.12.2024 13:49
Izabela Trojanowska to polska piosenkarka i aktorka, która zjednała sobie sympatię widzów, występując m.in. w popularnym serialu "Klan". W Boże Narodzenie stawia ona na stole aromatyczną, pieczoną kaczkę. To danie jest w jej rodzinie od pokoleń, a przepis gwiazda odziedziczyła po swojej mamie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Świąteczna kaczka Izabeli Trojanowskiej
Chociaż popularnością ustępuje na co dzień kurczakowi, to w Święta warto postawić na kaczkę. Soczyste, pieczone mięso to wspaniały przepis na udaną rodzinną ucztę. Doskonale wie o tym Izabela Trojanowska. W jej rodzinie kaczka faszerowana jabłkami i borówką to pozycja obowiązkowa w czasie Świąt.
Nie obyło się bez małych wpadek. W rozmowie z TVP Izabela Trojanowska przyznała, że nie zawsze to danie wychodziło jej idealnie. Trening czyni jednak mistrza.
- Moi bracia żartobliwie nazywali to danie "czarną wroną", a to dlatego, że raz zdarzyło się je zbytnio przypiec i wyglądem przypominało tego ptaka. W smaku kaczka nadal była wyśmienita, ale na pamiątkę krążyła ta obrazowa nazwa - wspomina gwiazda.
Składniki:
- 1 kaczka,
- 3-4 kwaśne jabłka, np. antonówka i szara reneta,
- bo,
- sól i pieprz do smaku,
- majeranek,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 1 szklanka wody.
Sposób przygotowania:
- Kaczkę dokładnie umyj, usuń ze środka podroby i natnij do połowy skrzydełka.
- Opal ją palnikiem, by pozbyć się resztek piór.
- Ponownie umyj kaczkę. Natrzyj solą, pieprzem oraz solidną porcją majeranku.
- Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do nich borówki, mogą być ze słoika.
- Powstałym farszem z owoców nadziej kaczkę.
- Kuper zabezpiecz wykłaczką i umieść ptaka na rozgrzanej blaszce.
- Dodaj wodę oraz masłol klarowane i du
- Przepis na kaczkę z jabłkami Kaczkę umyć, wyjąć podroby, obciąć skrzydełka do połowy.
- Na spodeczku podpalić denaturat i opalić kaczkę.
- Jeszcze raz ją umyć, natrzeć solą i pieprzem oraz dużą ilością majeranku.
- Zrobić farsz: 3-4 kwaskowate jabłka (antonówka, szara reneta) obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Dodać czerwoną borówkę, według uznania, może być ze słoiczka.
- Nadziać farszem kaczkę i spiąć kuperek wykałaczką.
- Kaczkę połóż do rozgrzanego w piekarniku żaroodpornego naczynia, polej wodą i połóż na niej masło.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 2 godziny.
- W międzyczasie obracaj kaczkę, polewając ją topiącym się tłuszczem.
Upieczoną kaczkę podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką, polewając mięso powstałym sosem. Smacznego!